Sălbăticiunile atacă aproape în fiecare noapte. Urșii erau cât pe ce să-mi mănânce ciobanul într-o noapte, abia a scăpat omul cu viață. Stăm de veghe nopțile în fermă, spune crescătorul de animale Ovidiu Ilea, din Ciugudul de Jos, comuna Unirea, judeţul Alba.
În primele nopţi de la începutul anului urşii şi haitele de lupi au dat târcoale şi au atacat animalele şi chiar un îngrijitor într-o fermă din Alba, producând importante pagube. Oamenii sunt disperaţi, vor să muncească în siguranţă!
De la începutul acestui an, doctorul veterinar Ovidiu Ilea, fermier din Ciugudul de Jos, comuna Unirea, judeţul Alba, nu mai are linişte. Ferma lui este călcată sistematic de sălbăticiunile pădurii. Urşii şi haitele de lupi coboară din munte şi dau iama printre animale în ţarc şi chiar în saivan.
„De la Bobotează, timp de o săptămână, nu a fost noapte să nu am... vizită de lucru. Într-una dintre ele era să-mi mănânce ciobanul, a avut mare noroc că a scăpat cu viaţă! La ultimul atac, din primele zile de ianuarie, mi-a omorât cinci oi şi o capră. Într-o altă noapte mi-a rănit o oaie, scoţându-i maţele afară. Am operat-o şi am reuşit s-o vindec.Într-o dimineaţă am găsit o vacă de vreo 650-700 de kilograme pe jumătate mâncată. Nu mai putem să ne apărăm de sălbăticiuni, vin până-n saivan, muncitorilor le e frică să intervină”, susţine Ovidiu Ilea.
Fermierul afirmă că „paguba nu ar fi prea mare dacă prădătorii iau un animal-două, baiul e când oile se sperie, fug sălbatic şi-şi calcă mieii în picioare, vătămându-i. Am avut situaţii când înspăimântate, animalele au fugit mai bine de trei kilometri şi au distrus culturile pe agricole ale altor producători.”
„Nu trebuie să lăsăm dihăniile să-şi facă de cap!”
Pe 12 ianuarie, crescătorul de animale a cerut autorităţilor locale o comisie care să vină la faţa locului şi să constate pagubele produse de sălbăticiuni în ferma din Ciugudul de Jos şi pe terenurile cultivate, devastate de animalele speriate. Au venit oamenii de la Primăria Unirea au încheiat un p-v şi cam atât.
Ovidiu Ilea consideră că procedura de despăgubire este una complet birocratică. Trebuie făcute numeroase hârtii, completate acte justificative, verificări la primărie, la medicul veterinar, iar statul despăgubeşte în proporţie de 60-70 la sută din preţul pieţei. După ce că sunt puţini, banii de la Ministerul Mediului vin şi cu destulă greutate, chiar şi după patru luni, cum s-a mai întâmplat în cazuri similare! „Noi nu ne dorim să umblăm după hârtii şi s-aşteptăm după comisii care întotdeauna întârzie să vină. Vrem să muncim şi să trăim în siguranţă! Am mai avut probleme cu animalele sălbatice şi până acuma, că lupul la oi nu l-am inventat eu! Atacuri ale urșilor au fost de când lumea și pământul, nu este ceva nou! Am mai făcut sesizări şi nu s-a luat nicio măsură. Nu se poate lăsa o dihanie de urs din vârful lanţului trofic să-şi facă de cap! Trebuie să stea lumea speriată în casă că vine ursul şi-ţi ia porcul din ogradă, cum s-a mai întâmplat în sat?!”, îşi arată indignarea crescătorul de animale.
Prădătorii aduc firmele în faliment?!
În zona Ciugudului, animalele sălbatice de pradă s-au înmulţit. Alarmant de mare a crescut numărul lupilor şi atacurile lor la stână. Sătenii susţin că au văzut vreo şase urşi şi câteva haite de lupi, iar urmele lor se pot observa clar în zăpada afânată.
„Nu le este teamă urşilor să atace şi turma de bivoli. Astă vară am avut câţiva tauri mai feroci care s-au apărat şi s-au dat la urs. Nu cu mult timp în urmă mi-au luat un pui de bivol. Din pricina atacurilor, îndeosebi a lupilor, multe ferme vor intra în faliment”, consideră crescătorul din Alba.
Ovidiu Ilea are câni de pază buni, ferma lui e împrejmuită cu gard electric, însă fiind aşezată în pădure, este expusă. Creşte aproape de 3.000 de animale de diverse specii: oi, capre, vaci, bivoli, porci şi cai şi are în proprietate şi în arendă teren de câteva sute de hectare cultivat cu cereale şi plante furajere.
Directiva Habitatelor trebuie modificată!
Ovidiu Ilea (în foto) are dreptate când afirmă că „populaţia de urşi e mult prea mare la noi, din păcate ţările europene care nu au niciun urs ne dau sfaturi!?”.
În luna ianuarie, europarlamentarul Daniel Buda, participând la dezbaterile privind protejarea animalelor din zootehnie și proliferarea lupilor din Europa, a cerut modificarea Directivei Habitatelor, în sensul că “politica față de lupi trebuie reconsiderată, având în vedere nenumăratele atacuri ale lupilor față de animalele și fermele din zonele în care aceștia își au habitatul. Foarte mulți agricultori nu sunt despăgubiți”.
Vicepreședintele Comisiei AGRI, a Parlamentului European, a solicitat extinderea dezbaterii şi la ceea ce înseamnă prezența ursului şi impactul lui în sectorul zootehnic, astfel ca prin adoptarea Rezoluţiei să se rezolve și această problemă.
“Vreau să vă dau o statistică la nivelul România: până în luna iunie 2021 am avut 1.493 de apeluri la 112 din partea fermierilor ca urmare a atacurilor de lup și de urs”, a susţinut Daniel Buda în intervenţia sa.
„Omul nu mai reprezintă nimic, ursul are valoare!”
„Este un dezastru, nu vedeţi că îţi intră în casă! Avem atâtea exemple că omul nu mai reprezintă nimic, ursul are valoare! Ce, Dumnezeu, avem atâtea atacuri asupra crescătorilor! Numai prin Harghita şi Covasna şi la noi, la Braşov, sunt peste 50 de inşi omorâţi sau desfiguraţi de urşi.
Eu am o stână în zona Sibiului, în fiecare noapte veneau câte cinci urşi! Astă vară mi-au luat vreo 14 oi! Acum avem şi o altă pacoste! S-a umplut Ardealul de şacali, veniţi din sud sau din alte părţi, de peste graniţă”, susţine Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România.