Adama
Agreena
AGRICOVER

Crescător de animale: Urșii, la un pas să-mi mănânce ciobanul!

Publicat: 13 februarie 2022 - 08:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Nopți de veghe în fermele de animale!

Sălbăticiunile atacă aproape în fiecare noapte. Urșii erau cât pe ce să-mi mănânce ciobanul într-o noapte, abia a scăpat omul cu viață. Stăm de veghe nopțile în fermă, spune crescătorul de animale Ovidiu Ilea, din Ciugudul de Jos, comuna Unirea, judeţul Alba. 

În primele nopţi de la începutul anului urşii şi haitele de lupi au dat târcoale şi au atacat animalele şi chiar un îngrijitor într-o fermă din Alba, producând importante pagube. Oamenii sunt disperaţi, vor să muncească în siguranţă!

De la începutul acestui an, doctorul veterinar Ovidiu Ilea, fermier din Ciugudul de Jos, comuna Unirea, judeţul Alba, nu mai are linişte. Ferma lui este călcată sistematic de sălbăticiunile pădurii. Urşii şi haitele de lupi coboară din munte şi dau iama printre animale în ţarc şi chiar în saivan.
„De la Bobotează, timp de o săptămână, nu a fost noapte să nu am... vizită de lucru. Într-una dintre ele era să-mi mănânce ciobanul, a avut mare noroc că a scăpat cu viaţă! La ultimul atac, din primele zile de ianuarie, mi-a omorât cinci oi şi o capră. Într-o altă noapte mi-a rănit o oaie, scoţându-i maţele afară. Am operat-o şi am reuşit s-o vindec.Într-o dimineaţă am găsit o vacă de vreo 650-700 de kilograme pe jumătate mâncată. Nu mai putem să ne apărăm de sălbăticiuni, vin până-n saivan, muncitorilor le e frică să intervină”, susţine Ovidiu Ilea.

ovidiu-ilea-vaca_bovidiu-ilea-vaca-doi_b

Fermierul afirmă că „paguba nu ar fi prea mare dacă prădătorii iau un animal-două, baiul e când oile se sperie, fug sălbatic şi-şi calcă mieii în picioare, vătămându-i. Am avut situaţii când înspăimântate, animalele au fugit mai bine de trei kilometri şi au distrus culturile pe agricole ale altor producători.”

ovidiu-ilea-oase_b

„Nu trebuie să lăsăm dihăniile să-şi facă de cap!”

Pe 12 ianuarie, crescătorul de animale a cerut autorităţilor locale o comisie care să vină la faţa locului şi să constate pagubele produse de sălbăticiuni în ferma din Ciugudul de Jos şi pe terenurile cultivate, devastate de animalele speriate. Au venit oamenii de la Primăria Unirea au încheiat un p-v şi cam atât.
Ovidiu Ilea consideră că procedura de despăgubire este una complet birocratică. Trebuie făcute numeroase hârtii, completate acte justificative, verificări la primărie, la medicul veterinar, iar statul despăgubeşte în proporţie de 60-70 la sută din preţul pieţei. După ce că sunt puţini, banii de la Ministerul Mediului vin şi cu destulă greutate, chiar şi după patru luni, cum s-a mai întâmplat în cazuri similare! „Noi nu ne dorim să umblăm după hârtii şi s-aşteptăm după comisii care întotdeauna întârzie să vină. Vrem să muncim şi să trăim în siguranţă! Am mai avut probleme cu animalele sălbatice şi până acuma, că lupul la oi nu l-am inventat eu! Atacuri ale urșilor au fost de când lumea și pământul, nu este ceva nou! Am mai făcut sesizări şi nu s-a luat nicio măsură. Nu se poate lăsa o dihanie de urs din vârful lanţului trofic să-şi facă de cap! Trebuie să stea lumea speriată în casă că vine ursul şi-ţi ia porcul din ogradă, cum s-a mai întâmplat în sat?!”, îşi arată indignarea crescătorul de animale.

Prădătorii aduc firmele în faliment?!

În zona Ciugudului, animalele sălbatice de pradă s-au înmulţit. Alarmant de mare a crescut numărul lupilor şi atacurile lor la stână. Sătenii susţin că au văzut vreo şase urşi şi câteva haite de lupi, iar urmele lor se pot observa clar în zăpada afânată.

„Nu le este teamă urşilor să atace şi turma de bivoli. Astă vară am avut câţiva tauri mai feroci care s-au apărat şi s-au dat la urs. Nu cu mult timp în urmă mi-au luat un pui de bivol. Din pricina atacurilor, îndeosebi a lupilor, multe ferme vor intra în faliment”, consideră crescătorul din Alba.
Ovidiu Ilea are câni de pază buni, ferma lui e împrejmuită cu gard electric, însă fiind aşezată în pădure, este expusă. Creşte aproape de 3.000 de animale de diverse specii: oi, capre, vaci, bivoli, porci şi cai şi are în proprietate şi în arendă teren de câteva sute de hectare cultivat cu cereale şi plante furajere.

ovidiu-ilea-atac-doi_b

Directiva Habitatelor trebuie modificată!

Ovidiu Ilea (în foto) are dreptate când afirmă că „populaţia de urşi e mult prea mare la noi, din păcate ţările europene care nu au niciun urs ne dau sfaturi!?”.

ovidu-ilea_b


În luna ianuarie, europarlamentarul Daniel Buda, participând la dezbaterile privind protejarea animalelor din zootehnie și proliferarea lupilor din Europa, a cerut modificarea Directivei Habitatelor, în sensul că “politica față de lupi trebuie reconsiderată, având în vedere nenumăratele atacuri ale lupilor față de animalele și fermele din zonele în care aceștia își au habitatul. Foarte mulți agricultori nu sunt despăgubiți”.

Vicepreședintele Comisiei AGRI, a Parlamentului European, a solicitat extinderea dezbaterii şi la ceea ce înseamnă prezența ursului şi impactul lui în sectorul zootehnic, astfel ca prin adoptarea Rezoluţiei să se rezolve și această problemă.

“Vreau să vă dau o statistică la nivelul România: până în luna iunie 2021 am avut 1.493 de apeluri la 112 din partea fermierilor ca urmare a atacurilor de lup și de urs”, a susţinut Daniel Buda în intervenţia sa.

ovidiu-ilea-bivol_b

„Omul nu mai reprezintă nimic, ursul are valoare!”

„Este un dezastru, nu vedeţi că îţi intră în casă! Avem atâtea exemple că omul nu mai reprezintă nimic, ursul are valoare! Ce, Dumnezeu, avem atâtea atacuri asupra crescătorilor! Numai prin Harghita şi Covasna şi la noi, la Braşov, sunt peste 50 de inşi omorâţi sau desfiguraţi de urşi.

Eu am o stână în zona Sibiului, în fiecare noapte veneau câte cinci urşi! Astă vară mi-au luat vreo 14 oi! Acum avem şi o altă pacoste! S-a umplut Ardealul de şacali, veniţi din sud sau din alte părţi, de peste graniţă”, susţine Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România.

Vizualizat: 1766 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii