Un crescător de animale din județul Teleorman a renunțat la ovine, iar acum crește peste 300 de capre. Rasă autohtonă, Carpatina românească. Capra este vaca omului sărac, spune crescătorul. Din turma de capre reușește să-și întrețină familia. Chiar dacă sunt multe necazuri în zootehnia din România, iar subvențiile sunt puține și sumele mici, Tonel Roșu nu se vaietă.
Crescătorul Tonel Roșu din comuna Zâmbreasca, județul Teleorman, își pășunează cele peste 300 de capre pe terenul lui. Fermierul spune că folosește monta dirijată pe tot parcursul anului, astfel caprele dau lapte în fiecare zi. Mulsul il face de două ori pe zi, iar laptele și-l prelucrează în gospodărie. Tonel Roșu spune că, în medie, obține 30 kilograme de brânză telemea pe zi. Cu vânzarea nu are probleme, crescătorul și-a format deja un cerc de clienți fideli.
"De 3 ani cresc capre, am renunțat la oaie că era o problemă. Oaia, Carabașa noastră de Teleorman, e mai grea și capra o aleargă. Am renunțat la oi, pentru că nu se poate și oaie și capră", spune crescătorul.
Crește rasă autohtonă, pentru că sunt mai rezistente și adaptate la clima din România. "Am rămas pe autohtonul nostru, Carpatina românească." Nu este interesat să achiziționeze rase străine, pretențioase sau mai puțin rezistente la condițiile din țara noastră.
Crescătorul își începe ziua la 4 și jumătate dimineața. În ferma de capre îl ajută soția lui și copiii. În ciuda greutăților din zootehnie, nu se plânge. Ar fi păcat să spună că nu reușește din turma de capre să asigure familiei cele necesare. "E greu, foarte greu, dar nu mă vaiet."
"Fac cam 30-35 de kilograme de brânză pe zi. Dacă le îngrijești ca lumea, ești mulțumit de animale. Clienții vin la fermă să cumpere, le dau să guste, că e în funcție de ce gust are omul. Dar mulți îmi spun că brânza pe care o cumpără de la mine nu are miros. Igiena contează foarte mult în calitatea brânzei și a laptelui", declară Tonel Roșu.
Pentru cele 300 de capre spune că are nevoie de 2-3 hectare de lucernă bune, adică să-ți dea trei coase pe an, și 15-20 de tone de boabe. Nu i s-a întâmplat niciodată să rămână fără hrană pentru animale.
"Nu toată lumea gândește și face cum gândesc și fac eu. Eu am făcut în așa fel încât să fie bine și pentru mine și pentru animale. Nu mă pricopsesc, nu-mi fac palate, banii se fac din creion, nu se fac la țâța caprei", este convins Tonel Roșu.
sursa: TVR 2