Adama
Agreena
AGRICOVER

Crescător: Câte vaci trebuie să am în 2022 ca să iau subvențiile APIA?

Publicat: 27 decembrie 2021 - 19:18
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Un crescător de animale întreabă Agroinfo câte vaci trebuie să aibă în 2022 ca să se califice pentru plata subvențiilor APIA la bovine. Depinde despre care subvenție pentru bovine vorbim. Crescătorii beneficiază și-n anul 2022 de două subvenții pentru vaci: ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat zootehnic. Condițiile de eligibilitate sunt diferite. 

Anul 2022 este considerat un an de tranziție spre noua politică agricolă comună, așa că sunt păstrate aceleași reguli pentru subvențiile APIA care au funcționat și-n 2021.

Pentru sectorul bovine sunt două scheme de plată APIA: ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat zootehnic. Ajutorul național tranzitoriu, ANT, este o subvenție plătită de la bugetul de stat, în timp ce sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, este o subvenție europeană, așadar le este achitată crescătorilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Cei mai mulți dintre crescătorii de bovine din România sunt beneficiari de ANT. Este cea mai populară subvenție, supranumită de către aceștia, subvenția mică.

În ceea ce privește ANT crescătorii de vaci beneficiază de:

Ajutor național tranzitoriu - schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8)

Potrivit Ordinului MADR pentru implementarea schemelor de plăți în agricultură pentru anii de tranziție 2021-2022, ANTZ 8 se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă 31 ianuarie 2013 înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor, RNE;
b) la data solicitării ANTZ exploataţia cu cod ANSVSA este înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

Plata ANTZ 8 se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie cu cod ANSVSA la data de referinţă.

Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul lapte - schema decuplată de producție, specia bovine, (ANTZ 7)

Plata ANTZ 7-L se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte produsă şi înregistrată ca livrări şi/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte, în anul de cotă de referință, pe o exploatație cu cod ANSVSA.

Trebuie să precizăm că pentru anul 2022, data de referință ANT bovine rămâne 31 ianuarie 2013, această dată va fi schimbată din 2023. Noua dată este 1 iunie 2018. Subliniem, abia din 2023 va intra în vigoare. 

Sprijinul cuplat pentru creşterea taurinelor de carne (SCZ-TC)

SCZ-TC se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) solicită SCZ-TC pentru un efectiv de minimum 10 capete şi maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, constituit, după caz, din:
- vaci de carne înscrise în Registul genealogic secțiunea principală, care nu au beneficiat de sprijin cuplat pentru categoria vaci de lapte în anii anteriori; şi/sau
- vaci de carne înregistrate în Registul genealogic secțiunea suplimentară, care nu au beneficiat de sprijin cuplat pentru categoria vaci de lapte în anii anteriori; şi/sau
- tauri de carne.
- vacile de carne din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care fermierul solicită SCZ-TC trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani la data limită de depunere fără penalizări;
- taurii de carne din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care fermierul solicită SCZ-TC trebuie să aibă vârsta de maximum 6 ani la data-limită de depunere fără penalizări;
- vacile de carne pentru care se solicită SCZ-TC trebuie să fie înscrise/înregistrate în Registrul Genealogic al Rasei secțiunea principală sau suplimentară;
- taurii de carne pentru care se solicită SCZ-TC trebuie să fie înscrişi în Registrul genealogic al rasei, secţiunea pricipală;
- vacile de carne pentru care se solicită SCZ-TC trebuie să aibă cel puţin o fătare până la data limită de depunere fără penalizări sau până la data notificării către APIA a cazului de circumstanță naturală, pentru vaca de carne care înlocuiește animalul cu circumstanță naturală şi trebuie să aibă cel puţin un produs înregistrat în RNE. Excepție fac vacile care provin din import (2020-2021) sau care au avut fătări cu produs declarat mort/neviabil
pentru care se prezintă documente doveditoare. 

Sprijinul cuplat pentru vacile de lapte (SCZ-VL)

Se acordă fermierilor activi care trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- solicită SCZ-VL pentru un efectiv de minimum 10 şi maximum 250 de capete vaci de lapte inclusiv (cu excepţia celor din zonele montane, pentru care se solicită SCZ-VL pentru un efectiv cuprins între 5 şi 250 capete vaci de lapte) şi care nu au beneficiat de sprijin cuplat-categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora, în anii anteriori, pe beneficiar/solicitant, în exploataţii cu cod ANSVSA;
- au cel puțin un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător și cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deține unitate proprie de procesare a laptelui, să dețină copie de pe cel puțin un aviz de însoțire a mărfii și de pe o notă de intrare-recepție care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum și copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte, sau în cazul vânzărilor directe, să dețină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol/dispoziție de încasare a valorii aferente laptelui comercializat/factură care să ateste vânzarea laptelui sau a produselor copie de pe factura /bonuri fiscale de vânzare directă a laptelui şi a produselor lactate pentru PFA, II, IF şi SC;
- animalele solicitate pentru SCZ-VL să aibă vârsta de maximum 10 ani la data-limită de depunere fără penalizări ;
- animalele solicitate pentru SCZ-VL sunt înscrise/înregistrate în Registrul genealogic al rasei secțiunea principală sau suplimentară. 

Înainte de 1 martie 2022, când începe campania APIA pentru primirea cererilor unice de plată, APIA va publica ghidul pentru subvențiile din zootehnie cu toate detaliile. 

 

Vizualizat: 28297 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

06 septembrie 2024 - 13:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca-n decurs de doar două luni să vireze în conturile fermierilor, crescătorilor de animale subvenții pe hectar și cap animal în valoare de 1,4 miliarde de euro, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi seara, la Agro TV.

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

06 septembrie 2024 - 12:29

Anunțul a fost făcut joi seara, la Agro TV, de ministrul secretar de stat Adrian Pintea din Ministerul Agriculturii. Datele importante în acest moment în graficul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plățile pe hectar și cap animal, aferente acestui an, sunt 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

05 septembrie 2024 - 18:31

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

05 septembrie 2024 - 10:19

Cunoscutul exportator și susținător al oieritului românesc, Ciprian Palmeș, anunță acum pe Facebook că din 10 septembrie demarează achiziția de miei pentru export.

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

05 septembrie 2024 - 09:25

Cu bolile cumplite care amenință de ceva timp zootehnia din România e nevoie de un sprijin urgent pentru crescătorii locali de animale, a propus eurodeputatul român Daniel Buda în Parlamentul de la Bruxelles. Fermele au fost distruse mai întâi de pesta porcină africană, iar acum de pesta micilor rumegătoare.

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

05 septembrie 2024 - 08:44

Subvenții egale pentru fermierii români: un pas important în Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

04 septembrie 2024 - 18:23

ZIUA PORUMBULUI va avea loc în data de 11 septembrie 2024, în localitatea Orezu, jud. Ialomița, la ferma cunoscutului fermier Nicolae SITARU – ElSit, începând cu ora 10:00.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

04 septembrie 2024 - 18:04

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

04 septembrie 2024 - 09:58

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că peste 500 de fermieri din sectorul vegetal  au fost selectați pentru a primi bani pentru tractoare și utilaje agricole noi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Vizitiu Andreea
|
01. 29, 2023. Sunday 20:28
Buna ziua eu am 8 capete de bovine, 4 vaci cu lapte , 3 taurasi si o vitica de 3luni . Am exploatatia din 2018 dar am intrat cu o vaca . Cum pot face pt a lua subventie ? Mulțumesc
2.
Guță Vasile
|
06. 24, 2022. Friday 00:41
Vreau să știu și eu câtă subvenție primesc dacă țin cici tauri
1.
NICORAȘ
|
04. 03, 2022. Sunday 12:29
Pentru exploatatii nou înființate de vaci ce subvenții se pot încadra pe anul în curs?(2022)
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La azil

La azil
Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil: Detalii