Crescătorii de animale au calculat că anul acesta, prin comparație cu anul trecut, iau sume mult mai mici de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe cap de vacă. Ajutorul național tranzitoriu, de mizerie, 5 lei pe vacă plus un ajutor Covid de 142 de lei pe vacă, în total 147 de lei/vacă, nu ajunge nici vorbă la suma încasată anul trecut de la APIA de crescători. În plus, crescătorii de vaci sunt revoltați că data de referință pentru acordarea ajutorului Covid din acest an este ianuarie 2021.
Mihai Ionel Ambruș, crescător de vaci Bihor: Anul trecut am luat ANT 370 lei și ajutorul de covid, măsura 21 = 490 lei. Anul acesta, la începutul anului, eram anunțați toți că va fi mai mare și uite am primit mai mare cu minus, 143 lei și ANT 5 lei... Felicitări, domnule doctor profesor universitar.... ministru al Agriculturii, nici dacă erai ministrul de finanțe nu aveai intelectual mintea așa hodinită și doreai să îți debiteze nu puteai să faci. Ne-ai aburit că vei da diferența de la vacile virtuale la cele reale, dar.... Banii s au evaporat pe drum sau in directive antipandemie. Ar fi foarte multumit de discursul și componentul dumneavoastră prof univ Kraus de la Petroșani care mi-a predat manegementul și manipularea subalternilor și a maselor. Profesorul emerit Kraus, membru in comisii de acreditare a facultatilor de sociologie și psihologie din România, a fost în echipa de studiu a maselor și mulțimilor, cât și a muncitorilor.. Dând raporte de studiu lui Ceaușescu.
Lili Anna: Niște nemernici! Să le fie rușine! Credeți ca fermierii sunt proști, nu știu matematică. Tona de lapte 232 lei pentru luna ianuarie 2021 și cu laptele din 2020??? și 142 de lei pe animale tot din luna ianuarie 2021. Dacă aduni ajutorul de covid și cu ANT trebuie să mai dea, nici nu ajungi la suma de anul trecut!! Rușine să vă fie, producem lapte cu 1.45 litrul și în magazine se vinde cu 6 lei pe litru. V-a mai rămas să distrugeți și agricultura, că în rest ne-ați vândut tot la străini.
Sorin Sori: Cum să iei data de referință 31 ianuarie 2021?! Ce legătură are cu 2020, ce facem cu laptele predat în 2020???
Daniel Daniel Calugareanu: Mamă, ce la bani! Ăștia scot fermierii din sărăcie.
Gicu Iovu: Dar cei mai mulți n-au unde preda laptele la sate.
Crescătorii de vaci sunt revoltați că ajutorul este mult mai mic anul acesta, că data de referință le va exclude animale de la plată, oierii sunt nemulțumiți că nu iau ajutor Covid deși anul trecut au luat. Mocnește o nemulțumire vie în rândul fermierilor.
Anul acesta, bugetul alocat pentru plata ajutorului național tranzitoriu la bovine, ANTZ, a fost împărțit de Ministerul Agriculturii, după o consultare cu liderii crescătorilor. O parte mică din sumă a fost alocată pentru plata ANTZ bovine, aferent anului de cerere 2020, iar partea substanțială, pentru plata unui ajutor Covid 19 pe cap de vacă și pe tona de lapte. Astfel, pentru plata ajutorului Covid la bovine, suma rămasă după achitarea ANTZ aferent 2020 este de 225.537.713,79 lei. Din acest buget se achită ajutorul Covid.
Anul trecut, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a plătit crescătorilor de vaci următoarele sume pentru ajutorul național tranzitoriu, ANTZ, la vaci, aferent anului de cerere 2019:
ANTZ 7 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte - 17,7220 euro/tonă = 84,1724 lei/tonă
ANTZ 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne - 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animal
La sumele acestea, reprezentând ANT, s-a adăugat anul trecut și un ajutor Covid. Pentru crescătorii de bovine care dețin peste 91 de capete bovine femele adulte, ajutorul a fost de circa 69 euro/cap de bovină, achtat de la bugetul de stat. Pentru crescătorii de bovine care dețin până la 90 de capete de bovine femele adulte, ajutorul a fost de minim 1000 de euro/fermă pentru cei care dețin minim 5 vaci și maxim 7.000 de euro/fermă. Pentru cei care dețin sub 90 de capete vaci, banii pentru plata ajutorului au provenit din fonduri europene, Măsura 21. Concret, au rămas bani neaccesați pe PNDR 2020, pentru măsuri de dezvoltare rurală, iar Ministerul Agriculturii i-a alocat pentru Măsura 21, unde a acordat ajutoare Covid pentru micii crescători de animale și pentru cultivatorii de legume și cartofi.
Anul acesta, după împărțirea bugetului destinat ANTZ bovine, făcută de Ministerul Agriculturii, ajutorul național tranzitoriu la vaci a ajuns la o sumă derizorie, un cuantum pe cap de animal și pe tona de lapte care nu le ajunge crescătorilor de vaci nici măcar pentru comisioanele bancare. Trebuie să precizăm că argumentul care a stat la baza împărțirii banilor l-a constituit celebra dată de referință la bovine, 31 ianuarie 2013. Concret, Ministerul Agriculturii și liderii asociațiilor crescătorilor de bovine motivează că-n felul acesta banii vor ajunge la cei care au acum vaci și nu la cei care au avut în 2013 și acum nu mai au picior de vacă. Banii vor ajunge la cei care au vaci, dar vor fi mai puțini decât sumele plătite anul trecut.
Astfel, crescătorii de bovine primesc anul acesta de la APIA, ANTZ 8, ajutor național tranzitoriu pe cap de bovină, aferent anului 2020, în cuantum de 5,0396 lei/cap de animal și ANTZ 7, ajutor național tranzitoriu pe tona de lapte, în cuantum de 2,0610 lei/tona de lapte. Prin comparație cu anul trecut, când crescătorii au încasat ajutorul național tranzitoriu pentru 2019, diferența este uriașă. Dar, în completarea acestor sume modice, Ministerul Agriculturii vine cu două scheme ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine, stabilite printr-o ordonanță de urgență, aprobată joi, 24 iunie, de Guvern. Cu tot cu aceste scheme însă, cuantumul care va fi încasat de crescători anul acesta nu ajunge la suma de care au beneficiat anul trecut doar în contul ajutorului național tranzitoriu.
Cuantumul ajutorului Covid 19 pe cap de bovină este stabilit anul acesta la suma de 142,08 lei/cap, jumătate din ANTZ 8 încasat anul trecut, când cuantumul stabilit pentru anul 2019 a fost de 328,2491 lei/cap, iar cuantumul pe tona de lapte este de 232,3 lei/tonă, mult mai mare decât cuantumul încasat anul trecut de crescători, 84,1724 lei/tonă. Chiar dacă pe tona de lapte crescătorii vor primi mai mulți bani, însumate aceste ajutoare nu ajung la suma încasată anul trecut de crescători.
De exemplu, un crescător de bovine care a beneficiat anul trecut și de ANTZ 7 și de ANTZ 8, a primit de la APIA suma de 328,2491 lei/cap de animal pentru ANTZ 8 plus 84,1724 lei pe tona de lapte pentru ANTZ 7. În total, 412,4215 lei pentru o bovină și o tonă de lapte comercializată.
Anul acesta, crescătorul nostru ia de la APIA 5,0396 lei ANTZ 8 pentru o bovină, presupunem că beneficiază și de ANTZ 7 și adăugăm la cei 5 lei pe cap de animal și 2,0610 lei pentru o tonă de lapte comercializată, iar la suma rezultată, adăugăm și ajutorul Covid 19, 142,08 lei pentru o bovină plus 232,3 lei pentru o tonă de lapte. În total, 381,4806 lei. Asta în condițiile în care crescătorul din exemplul nostru va beneficia atât de ANTZ 7, cât și de ANTZ 8 și de cele două scheme de ajutor Covid 19, pe cap de vacă și pe tona de lapte.
Dacă beneficiază doar de ANTZ 8 și doar de ajutor Covid 19 pe cap de vacă, diferența între suma încasată anul trecut pentru ANTZ 8 și suma încasată anul acesta, atât pentru ANTZ 8, cât și pentru ajutor Covid 19 pe cap de vacă, va fi mai mare. Practic, suma încasată anul acesta va fi înjumătățită prin comparație cu anul trecut. Crescătorul nostru va încasa 142,08 lei ajutor Covid 19 pentru o bovină la care adăugăm ANTZ 8 pentru o bovină, 5,0396 lei, total 147,1196 lei pentru o bovină, iar anul trecut a luat doar ANTZ 8 în sumă de 328,2491 lei/cap de animal.
Ajutorul Covid pentru anul acesta se dă de la minim 3 vaci spre deosebire de anul trecut când s-a acordat de la minim 5 vaci.
Micii crescători de bovine, cei cu 3-4 sau 5 vaci vor încasa de la APIA, ANT+ ajutor Covid, mai puțini bani anul acesta, pentru că ei, probabil, vor lua doar ajutorul Covid pe cap de bovină, nu și cel pentru lapte, pentru care obligația este să fi comercializat măcar o tonă de lapte în ianuarie 2021. Dacă punem la socoteală și ajutoarele Covid încasate anul trecut de crescătorii de vaci, anul acesta iese cu un minus mare la subvențiile acordate fermelor de bovine.