ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

Publicat: 15 iunie 2021 - 09:29
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția pentru crescătorii de animale trebuie acordată pe producție, spune crescătorul de vaci Radu Teodor, din Rastolt, județul Sălaj. Ce înseamnă subvenționarea hârtiilor? Nimic altceva decât subvenția APIA cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat, dată pe un certificat de origine, pe o adeverință de la registrul genealogic al rasei, etc. fără a se verifica dacă a și crescut producția în fermele care au încasat banii.

"Studiul făcut de specialiști confirmă ceea ce crescătorii de bună credință spun de 6 ani. Unii deja au și obosit să mai spună!

1. Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Orice subvenții s-ar acorda pentru hârtia care atestă rasa unui animal, producția de carne de vită va scădea de la an la an! Statul român cheltuiește sume imense pe subvenționarea hârtiilor cu rezultat zero în privința creșterii productivității.
2. Este absolut necesar să se subvenționeze îngrășătoriile! Altfel România exportă viței înțărcați,(materie primă) și importă carne de calitate îndoielnică.

Subvenția trebuie acordată pe producție după parametrii de cantitate și calitate conform standardului EUROP", spune crescătorul de vaci Radu Teodor.

"Crescătorii de bovine întâmpină dificultăți majore în ceea ce privește comercializarea producției, întrucât sunt preferate produsele de import, cu prețuri competitive, în condițiile în care, de regulă, pentru consumatorul român, prețul este principalul criteriu după care alege un produs alimentar.
Conform datelor din Ancheta Structurală din Agricultură, dintr-un total de 541 de mii de exploatații agricole specializate în creșterea bovinelor, 35,8% dintre acestea exploatau o suprafață cuprinsă între 2 și 5 hectare, în timp ce aproximativ 20% exploatau o suprafață cuprinsă între 1 și 2 hectare. Acest lucru reflectă faptul că producția agricolă vegetală nu este integrată suficient în producția din sectorul zootehnic.

În ceea ce privește evoluția efectivelor de bovine, se remarcă o tendință de creștere din anul 2010 până în anul 2015, urmată de o scădere accentuată, astfel că în anul 2019 a fost înregistrată o scădere de 8% comparativ cu efectivele de bovine înregistrate în anul 2015. Sprijinele investiționale acordate prin intermediul fondurilor europene, cât și subvențiile destinate pentru acest sector au contribuit la o creștere a numărului de efective de bovine (până în anul 2015). Scăderea înregistrată în rândul efectivelor de bovine după anul 2015 este cauzată îndeosebi de posibilitatea redusă de desfacere a producției, întrucât unitățile comerciale preferă achiziționarea produselor de import, justificate prin prețul mai scăzut de achiziție.

colaj-subventii-vaci_b

Referitor la producția de carne de bovine, observăm faptul că până în anul 2017 a fost înregistrată o tendință de creștere, ajungând la o producție de 59,14 mii tone, comparativ cu anul 2019, când a fost obținută o producție cu 26,4% mai scăzută (43,54 mii tone). Cu toate că există o anumită orientare a crescătorilor de bovine din direcția producției de lapte către producția de carne, achiziționând rase specializate (Aberdeen Angus, Charolaise) cu randamente crescute și cu o conversie sporită a furajelor, pe premiza obținerii unor venituri ceva mai ridicate, nu poate fi trecută cu vederea scăderea înregistrată în ultimii ani a producției de carne de bovine.

O altă problemă întâmpinată de către producătorii de carne de bovine, o reprezintă unitățile care preferă carnea din import, în detrimentul produselor autohtone. De aceea, conștientizarea consumatorului român cu privire la importanța achiziționării produselor românești poate contribui la un acces mai facil al producătorilor în centrele comerciale", spune studiul realizat de Drd. ing. Eduard Dumitru, Ec. Cristina Sterie, Dr. ing. Rodica Chetroiu, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, citat de Cotidianul agricol, la care se referă crescătorul de vaci Radu Teodor.

Culmea este că în ciuda acordării subvenției europene cu un cuantum mare pe cap de bovină, sprijinul cuplat zootehnc, din anul 2015, primul an de de acordare, în loc să crească efectivele, acestea au scăzut, potrivit studiului.

Vă reamintim cuantumul sprijinului cuplat zootehnic, subvenție europeană, valabil pentru anul 2020:

Sprijin cuplat zootehnic, SCZ

SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte - 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora - 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria vaci de lapte - 379,5340 euro/cap de animal = 1.849,2794 lei/cap de animal.
SCZ - sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/cap de animal = 87,2469 lei/cap de animal.

Vizualizat: 2288 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alex simion
|
06. 18, 2021. Friday 16:15
sprijin cuplat ar trebui sa primeasca doar crescatorii care fac controlul oficial al productiilor nu si cei care au cumparat berbeci cu origine sa fie la numar ca sa obtina sprijin cuplat. Daca cei care au cumparat berbeci pentru sprijin cuplat nu ar beneficia de scz atunci ar avea cautare doar acei berbeci care pe langa hartia de origine ar avea si calitate.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii