KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

Publicat: 15 iunie 2021 - 09:29
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția pentru crescătorii de animale trebuie acordată pe producție, spune crescătorul de vaci Radu Teodor, din Rastolt, județul Sălaj. Ce înseamnă subvenționarea hârtiilor? Nimic altceva decât subvenția APIA cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat, dată pe un certificat de origine, pe o adeverință de la registrul genealogic al rasei, etc. fără a se verifica dacă a și crescut producția în fermele care au încasat banii.

"Studiul făcut de specialiști confirmă ceea ce crescătorii de bună credință spun de 6 ani. Unii deja au și obosit să mai spună!

1. Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Orice subvenții s-ar acorda pentru hârtia care atestă rasa unui animal, producția de carne de vită va scădea de la an la an! Statul român cheltuiește sume imense pe subvenționarea hârtiilor cu rezultat zero în privința creșterii productivității.
2. Este absolut necesar să se subvenționeze îngrășătoriile! Altfel România exportă viței înțărcați,(materie primă) și importă carne de calitate îndoielnică.

Subvenția trebuie acordată pe producție după parametrii de cantitate și calitate conform standardului EUROP", spune crescătorul de vaci Radu Teodor.

"Crescătorii de bovine întâmpină dificultăți majore în ceea ce privește comercializarea producției, întrucât sunt preferate produsele de import, cu prețuri competitive, în condițiile în care, de regulă, pentru consumatorul român, prețul este principalul criteriu după care alege un produs alimentar.
Conform datelor din Ancheta Structurală din Agricultură, dintr-un total de 541 de mii de exploatații agricole specializate în creșterea bovinelor, 35,8% dintre acestea exploatau o suprafață cuprinsă între 2 și 5 hectare, în timp ce aproximativ 20% exploatau o suprafață cuprinsă între 1 și 2 hectare. Acest lucru reflectă faptul că producția agricolă vegetală nu este integrată suficient în producția din sectorul zootehnic.

În ceea ce privește evoluția efectivelor de bovine, se remarcă o tendință de creștere din anul 2010 până în anul 2015, urmată de o scădere accentuată, astfel că în anul 2019 a fost înregistrată o scădere de 8% comparativ cu efectivele de bovine înregistrate în anul 2015. Sprijinele investiționale acordate prin intermediul fondurilor europene, cât și subvențiile destinate pentru acest sector au contribuit la o creștere a numărului de efective de bovine (până în anul 2015). Scăderea înregistrată în rândul efectivelor de bovine după anul 2015 este cauzată îndeosebi de posibilitatea redusă de desfacere a producției, întrucât unitățile comerciale preferă achiziționarea produselor de import, justificate prin prețul mai scăzut de achiziție.

colaj-subventii-vaci_b

Referitor la producția de carne de bovine, observăm faptul că până în anul 2017 a fost înregistrată o tendință de creștere, ajungând la o producție de 59,14 mii tone, comparativ cu anul 2019, când a fost obținută o producție cu 26,4% mai scăzută (43,54 mii tone). Cu toate că există o anumită orientare a crescătorilor de bovine din direcția producției de lapte către producția de carne, achiziționând rase specializate (Aberdeen Angus, Charolaise) cu randamente crescute și cu o conversie sporită a furajelor, pe premiza obținerii unor venituri ceva mai ridicate, nu poate fi trecută cu vederea scăderea înregistrată în ultimii ani a producției de carne de bovine.

O altă problemă întâmpinată de către producătorii de carne de bovine, o reprezintă unitățile care preferă carnea din import, în detrimentul produselor autohtone. De aceea, conștientizarea consumatorului român cu privire la importanța achiziționării produselor românești poate contribui la un acces mai facil al producătorilor în centrele comerciale", spune studiul realizat de Drd. ing. Eduard Dumitru, Ec. Cristina Sterie, Dr. ing. Rodica Chetroiu, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, citat de Cotidianul agricol, la care se referă crescătorul de vaci Radu Teodor.

Culmea este că în ciuda acordării subvenției europene cu un cuantum mare pe cap de bovină, sprijinul cuplat zootehnc, din anul 2015, primul an de de acordare, în loc să crească efectivele, acestea au scăzut, potrivit studiului.

Vă reamintim cuantumul sprijinului cuplat zootehnic, subvenție europeană, valabil pentru anul 2020:

Sprijin cuplat zootehnic, SCZ

SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte - 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora - 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria vaci de lapte - 379,5340 euro/cap de animal = 1.849,2794 lei/cap de animal.
SCZ - sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/cap de animal = 87,2469 lei/cap de animal.

Vizualizat: 2185 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alex simion
|
06. 18, 2021. Friday 16:15
sprijin cuplat ar trebui sa primeasca doar crescatorii care fac controlul oficial al productiilor nu si cei care au cumparat berbeci cu origine sa fie la numar ca sa obtina sprijin cuplat. Daca cei care au cumparat berbeci pentru sprijin cuplat nu ar beneficia de scz atunci ar avea cautare doar acei berbeci care pe langa hartia de origine ar avea si calitate.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii