KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

Publicat: 15 iunie 2021 - 09:29
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția pentru crescătorii de animale trebuie acordată pe producție, spune crescătorul de vaci Radu Teodor, din Rastolt, județul Sălaj. Ce înseamnă subvenționarea hârtiilor? Nimic altceva decât subvenția APIA cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat, dată pe un certificat de origine, pe o adeverință de la registrul genealogic al rasei, etc. fără a se verifica dacă a și crescut producția în fermele care au încasat banii.

"Studiul făcut de specialiști confirmă ceea ce crescătorii de bună credință spun de 6 ani. Unii deja au și obosit să mai spună!

1. Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Orice subvenții s-ar acorda pentru hârtia care atestă rasa unui animal, producția de carne de vită va scădea de la an la an! Statul român cheltuiește sume imense pe subvenționarea hârtiilor cu rezultat zero în privința creșterii productivității.
2. Este absolut necesar să se subvenționeze îngrășătoriile! Altfel România exportă viței înțărcați,(materie primă) și importă carne de calitate îndoielnică.

Subvenția trebuie acordată pe producție după parametrii de cantitate și calitate conform standardului EUROP", spune crescătorul de vaci Radu Teodor.

"Crescătorii de bovine întâmpină dificultăți majore în ceea ce privește comercializarea producției, întrucât sunt preferate produsele de import, cu prețuri competitive, în condițiile în care, de regulă, pentru consumatorul român, prețul este principalul criteriu după care alege un produs alimentar.
Conform datelor din Ancheta Structurală din Agricultură, dintr-un total de 541 de mii de exploatații agricole specializate în creșterea bovinelor, 35,8% dintre acestea exploatau o suprafață cuprinsă între 2 și 5 hectare, în timp ce aproximativ 20% exploatau o suprafață cuprinsă între 1 și 2 hectare. Acest lucru reflectă faptul că producția agricolă vegetală nu este integrată suficient în producția din sectorul zootehnic.

În ceea ce privește evoluția efectivelor de bovine, se remarcă o tendință de creștere din anul 2010 până în anul 2015, urmată de o scădere accentuată, astfel că în anul 2019 a fost înregistrată o scădere de 8% comparativ cu efectivele de bovine înregistrate în anul 2015. Sprijinele investiționale acordate prin intermediul fondurilor europene, cât și subvențiile destinate pentru acest sector au contribuit la o creștere a numărului de efective de bovine (până în anul 2015). Scăderea înregistrată în rândul efectivelor de bovine după anul 2015 este cauzată îndeosebi de posibilitatea redusă de desfacere a producției, întrucât unitățile comerciale preferă achiziționarea produselor de import, justificate prin prețul mai scăzut de achiziție.

colaj-subventii-vaci_b

Referitor la producția de carne de bovine, observăm faptul că până în anul 2017 a fost înregistrată o tendință de creștere, ajungând la o producție de 59,14 mii tone, comparativ cu anul 2019, când a fost obținută o producție cu 26,4% mai scăzută (43,54 mii tone). Cu toate că există o anumită orientare a crescătorilor de bovine din direcția producției de lapte către producția de carne, achiziționând rase specializate (Aberdeen Angus, Charolaise) cu randamente crescute și cu o conversie sporită a furajelor, pe premiza obținerii unor venituri ceva mai ridicate, nu poate fi trecută cu vederea scăderea înregistrată în ultimii ani a producției de carne de bovine.

O altă problemă întâmpinată de către producătorii de carne de bovine, o reprezintă unitățile care preferă carnea din import, în detrimentul produselor autohtone. De aceea, conștientizarea consumatorului român cu privire la importanța achiziționării produselor românești poate contribui la un acces mai facil al producătorilor în centrele comerciale", spune studiul realizat de Drd. ing. Eduard Dumitru, Ec. Cristina Sterie, Dr. ing. Rodica Chetroiu, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, citat de Cotidianul agricol, la care se referă crescătorul de vaci Radu Teodor.

Culmea este că în ciuda acordării subvenției europene cu un cuantum mare pe cap de bovină, sprijinul cuplat zootehnc, din anul 2015, primul an de de acordare, în loc să crească efectivele, acestea au scăzut, potrivit studiului.

Vă reamintim cuantumul sprijinului cuplat zootehnic, subvenție europeană, valabil pentru anul 2020:

Sprijin cuplat zootehnic, SCZ

SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte - 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora - 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria vaci de lapte - 379,5340 euro/cap de animal = 1.849,2794 lei/cap de animal.
SCZ - sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/cap de animal = 87,2469 lei/cap de animal.

Vizualizat: 2039 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alex simion
|
06. 18, 2021. Friday 16:15
sprijin cuplat ar trebui sa primeasca doar crescatorii care fac controlul oficial al productiilor nu si cei care au cumparat berbeci cu origine sa fie la numar ca sa obtina sprijin cuplat. Daca cei care au cumparat berbeci pentru sprijin cuplat nu ar beneficia de scz atunci ar avea cautare doar acei berbeci care pe langa hartia de origine ar avea si calitate.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

În ultimii ani, mulţi producători au prezentat prototipuri ale unor "roboţi" - adevărate tractoare autonome. Dar AgBot, dezvoltat de AgXeed, va fi comercializat curând în Regatul Unit.

Robotul dezvoltat de startup-ul olandez AgXeed este acţionat de un motor standard Deutz, cu patru cilindri, de 156 CP, cuplat la un generator electric. La primul prototip, viteza maximă atinsă, cu ajutorul transmisiei electrice, este de 13,5 km/oră.

Tractorul autonom poate tracta şi acţiona echipamente electrice prin intermediul conectorilor săi de până la 136 CP/700 V. În toamna anului trecut, AgBot a fost testat în combinaţie cu numeroase implemente Imants, inclusiv sapă rotativă şi subsoliator, transformate pentru acţionare electrică.

Mai multe informații despre AgXeed aici: https://www.revista-ferma.ro/articole/agricultura-viitorului/primul-agbot-este-in-camp

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii