Gheorghiță Mălăianu, crescător de animale din comuna Crasna, județul Gorj, crește 1000 de capre și câteva sute de oi și vaci și de ani buni spune că vinde laptele bio de capră la o firmă din județul Vâlcea cu un preț de mizerie, 57 de bani pe litru. Laptele bio de la Crasna ajunge în Germania unde se vinde și de 20 de ori mai scump.
"De câțiva ani lucrez cu o firmă de la Horezu, din județul Vâlcea, care vine și îmi ia zilnic laptele de la fermă. Îmi dau 57 de bani pe litrul de lapte bio de capră, iar pentru noi producătorii asta înseamnă bătaie de joc, dar nu avem ce face, nu avem alternative. Statul nu ne susține cu nimic. Iau zilnic aproximativ 400 de litri de lapte de la cele 1000 capre și nu am piață de desfacere. Sunt obligat să-l dau pentru că brânză dacă aș face din el, nu am unde să vând o cantitate atât de mare. Firma din Vâlcea e cam singura din zonă care vine să-mi ia laptele pe care-l dă la export. Din câte am înțeles de la ei, au contract cu Germania. Pentru laptele de vacă nici nu am mai făcut contract," a declarat crescătoru, pentru pandurul.ro
Crescătorul crede că măsurile de sprijin, subvențiile nu sunt gândite pentru fermierii de rând.
"Totul se face pentru băieții deștepți, nu pentru toți fermierii de rând, să zic așa. La mijloc este o mafie. Laptele pe care-l dau firmei din Horezu ajunge în Europa. E lapte bio și se vinde acolo mult mai scump decât la noi în țară, unde la raft este de 20 de ori mai scump decât pleacă din fermă. Noi mâncăm toate mizeriile din import în materie de lactate, făcute din prafuri și potențiatori de arome. Noi mâncăm de afară și pe ale noastre bio le mănâncă străinii. Mergem spre rău și până la urmă o să renunțăm la animale că asta se dorește. Efectiv ne descurajează," a mai spus crescătorul.