Valurile de căldură și seceta severă afectează grav recoltele din această vară, lăsând fermierii români în dificultate. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt compromise, iar fermierii se luptă să găsească hrană pentru animalele lor.
Situația este dezastruoasă pe câmpurile din sud-estul țării, mai ales în zonele fără sisteme de irigații. Fermierii privesc neputincioși cum culturile însămânțate în primăvară sunt complet distruse de secetă. Această lipsă de apă afectează grav producția agricolă, lăsând fermierii fără resurse necesare pentru a-și susține activitatea.
Fermele de animale în pericol
foto click
Cei mai afectați de această secetă sunt fermierii care dețin și ferme de animale. Aceștia se confruntă cu dificultăți majore în hrănirea animalelor, având în vedere că recoltele sunt compromise. Fermierii se tem că nu vor avea cu ce să-și hrănească animalele în lunile următoare, punându-le în pericol existența.
Un exemplu grăitor este județul Galați, unde la una dintre cele mai mari ferme din Matca, proprietarul se confruntă cu o criză gravă. Acesta crește 1.700 de vaci și 1.300 de capre și spune că abia mai are ce să le dea de mâncare acum. Proprietarul este îngrijorat de perspectivele iernii, când resursele vor fi și mai limitate.
Fermierii cer ajutor de la stat pentru a face față acestei crize. Proprietarul fermei din Matca avertizează că, fără sprijin, va fi nevoit să vândă sau să sacrifice animalele. Această situație subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru a sprijini agricultorii afectați de condițiile meteorologice extreme. (sursa Digi24)