Nicoleta Irinaru a moștenit ferma de vaci după moartea soțului ei. Crescătoarea nu beneficiază de ajutorul național tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul de stat, chiar dacă la data de referință, 2018, în fermă erau 20 de vaci. Ce răspuns i-a dat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la solicitarea legată de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, care depinde de data de referință?
"În anul 2018 cererea APIA a fost pe soț care in urma unei boli (leucemie) a decedat in martie 2019. In urma dezbaterii succesiunii notariale, codul apia s-a transferat legal pe numele soției. Anul acesta nu am putut face la APIA ANT-ul (2023-2027) cap animal+lapte că nu mă incadrez in data de referință.
La momentul de față detin 7 vaci lapte (5 Bălțate, 2 Brune si o femela de 7 luni), vacile de lapte fiind inregistrate in COP. In 2018 erau in jur de 20 capete.
Detin atestat de producîtor, carnet de comercializare a laptelui (lapte livrat pe an circa 15 tone) , contract de vanzare-cumparare a laptelui, certificat de moștenitor.
Fiind in zona montana, cresterea animalelor si livrarea laptelui este sursa noastra de existență, deci masura cu perioada de referinta nu mi se pare corecta atata timp cat eu indeplinesc celelalte conditii.
De ce nu se ia in calcul ca fiind forță majoră? Alții iau subventii și nu au animale iar eu care am nu beneficiez de ANT.
Menționez ca am trimis email la apia si raspunsul a fost negativ
Dumneavoastra sunteti mai la curent cu schimbarile ce se fac. Este posibila o schimbare a legii pentru anul viitor? Legislatia in vigoare nu prevede si astfel de cazuri?" Ne întreabă Nicoleta în scrisoarea transmisă Agroinfo.
Răspunsul primit de Nicoleta de la APIA:
"În cazul în care deținătorul a decedat după data de referință și anterior datei depunerii cererii, moștenitorul legal al fermierului nu îndeplinește în mod cumulativ condițiile de acordare, dreptul moștenitorului născîndu-se la data deschiderii succesiunii (data decesului), adică ulterior datei de referință," i-a răspuns crescătoarei directorul general APIA, Adrian Pintea.
Data de referință ANT vaci este atributul Comisiei Europene, România fiind obligată să se conformeze. Această dată nu poate fi schimbată printr-o lege națională. Cu greutate, a fost schimbată și vechea dată de referință, ianuarie 2013, cele cinci țări care le dau fermierilor ajutorul național tranzitoriu au insistat până când această dată a fost actualizată. La un moment dat s-a încercat, printr-un act normativ adoptat în Parlamentul României, să fie stabilită data de referință subvenții bovine la începutul fiecărui an, dar țara noastră a fost imediat amenințată cu infringementul.
Condițiile de acordare ale subvențiilor agricole, chiar dacă acestea sunt plătite de la bugetul național, cum e cazul ajutorului național tranzitoriu, sunt aprobate de către Comisia Europeană.