Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Crescătoare vaci: De ce nu am și eu dreptul la ANT pe vacile moștenite după moartea soțului meu?!

Publicat: 07 iulie 2023 - 14:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nicoleta Irinaru a moștenit ferma de vaci după moartea soțului ei. Crescătoarea nu beneficiază de ajutorul național tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul de stat, chiar dacă la data de referință, 2018, în fermă erau 20 de vaci. Ce răspuns i-a dat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la solicitarea legată de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, care depinde de data de referință?

"În anul 2018 cererea APIA a fost pe soț care in urma unei boli (leucemie) a decedat in martie 2019. In urma dezbaterii succesiunii notariale, codul apia s-a transferat legal pe numele soției. Anul acesta nu am putut face la APIA ANT-ul (2023-2027) cap animal+lapte că nu mă incadrez in data de referință.

La momentul de față detin 7 vaci lapte (5 Bălțate, 2 Brune si o femela de 7 luni), vacile de lapte fiind inregistrate in COP. In 2018 erau in jur de 20 capete.

Detin atestat de producîtor, carnet de comercializare a laptelui (lapte livrat pe an circa 15 tone) , contract de vanzare-cumparare a laptelui, certificat de moștenitor.

Fiind in zona montana, cresterea animalelor si livrarea laptelui este sursa noastra de existență, deci masura cu perioada de referinta nu mi se pare corecta atata timp cat eu indeplinesc celelalte conditii.

De ce nu se ia in calcul ca fiind forță majoră? Alții iau subventii și nu au animale iar eu care am nu beneficiez de ANT.

Menționez ca am trimis email la apia si raspunsul a fost negativ

Dumneavoastra sunteti mai la curent cu schimbarile ce se fac. Este posibila o schimbare a legii pentru anul viitor? Legislatia in vigoare nu prevede si astfel de cazuri?" Ne întreabă Nicoleta în scrisoarea transmisă Agroinfo.

Răspunsul primit de Nicoleta de la APIA:

"În cazul în care deținătorul a decedat după data de referință și anterior datei depunerii cererii, moștenitorul legal al fermierului nu îndeplinește în mod cumulativ condițiile de acordare, dreptul moștenitorului născîndu-se la data deschiderii succesiunii (data decesului), adică ulterior datei de referință," i-a răspuns crescătoarei directorul general APIA, Adrian Pintea.

apia irinaru_bapia irinaru doi_b

Data de referință ANT vaci este atributul Comisiei Europene, România fiind obligată să se conformeze. Această dată nu poate fi schimbată printr-o lege națională. Cu greutate, a fost schimbată și vechea dată de referință, ianuarie 2013, cele cinci țări care le dau fermierilor ajutorul național tranzitoriu au insistat până când această dată a fost actualizată.  La un moment dat s-a încercat, printr-un act normativ adoptat în Parlamentul României, să fie stabilită data de referință subvenții bovine la începutul fiecărui an, dar țara noastră a fost imediat amenințată cu infringementul.

Plata subvenției APIA pentru minim 3 vaci! Condiții, cazuri speciale la plată!

Condițiile de acordare ale subvențiilor agricole, chiar dacă acestea sunt plătite de la bugetul național, cum e cazul ajutorului național tranzitoriu, sunt aprobate de către Comisia Europeană.

Vizualizat: 1852 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii