Adama
Vinasa Rompak

Cotizație de 4.000 euro/an plătită de APIA la o asociație!

Publicat: 19 iulie 2023 - 16:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) i se aprobă, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul MADR, să fie membru cu drepturi depline în Asociația Panta Rhei. Cotizația anuală pe care o plătește APIA este de 4.000 euro.

"Taxa anuală ce decurge din calitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de membru cu drepturi depline al Asociaţiei Panta Rhei reprezintă echivalentul în lei a 4.000 euro şi va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul anual aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de la capitolul 83.01 "Agricultură, silvicultură şi vânătoare", titlul "Alte transferuri", articolul 02 "Transferuri curente în străinătate (către organisme internaţionale)", alineatul 01 "Contribuţii şi cotizaţii la organisme internaţionale," se arată în proiectul HG publicat astăzi de Ministerul Agriculturii.

"Panta Rhei este o organizație a Uniunii Europene constituită din toate Agențiile de Plăţi care activează în domeniul agriculturii, la nivelul statelor membre ale Uniunii. Organizația acționează ca o platformă pentru schimbul de idei şi experiență în domeniul Politicii Agricole Comune, în special în realizarea şi punerea în funcțiune a sistemelor informatice care stau la baza derulării schemelor de plăți și măsurilor de sprijin finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rulară (FEADR).noua-sigla-apia_b

Scopul Panta Rhei este acela de a coordona un grup informal de schimb de experienţă şi idei creat între agenţiile de plăţi acreditate în sectorul fondurilor destinate agriculturii la nivelul Uniunii Europene şi organismele coordonatoare ale acestora, în ceea ce privește implementarea de soluții
tehnice informatice în vederea optimizării aplicării Politicii Agricole Comune (PAC).

Obiectivele organizaţiei se pun în practică prin intermediul conferinţelor bianuale “Panta Rhei”. Acestea se desfășoară, de regulă, în lunile martie-aprilie şi octombrie noiembrie şi sunt organizate prin rotaţie de către statele membre participante.

Conferințele Panta Rhei reunesc reprezentanţi ai statelor membre: directori generali ai agenţiilor de plăţi, reprezentanti ai managementului, conducători ai departamentelor IT, precum și de la nivelul Comisiei Europene (DG Agricultură, departamentul IT, alte direcţii conexe), Curţii Europene de Conturi (corpul auditorilor), care prezintă implicaţiile legale ale subiectelor discutate, preocupările Comisiei în reglementarea activităţilor din domeniu, concluziile auditărilor efectuate în statele membre.

Principalele teme aflate pe agenda conferinţelor sunt:
- Securitatea sistemelor informatice. Modul de implementare a standardelor de securitate internaţionale.
- Arhitectura sistemelor informatice.
- Schimbul de informaţii în format electronic între Comisia Eurupeană şi statele membre
- Sisteme informatice dezvoltate de Comisia Europeană pentru efectuarea electronică a raportărilor periodice de către statele membre.
- Soluții tehnice pentru depunerea electronică a cererilor de sprijin.
- Modul de implementare a diferitelor scheme de sprijin, din punct de vedere procedural şi al sistemelor informatice.
- Modul de implementare al controalelor prevăzute de legislaţia europeană, suportul IT pentru controale, optimizarea folosirii resurselor.

În perioada 20 - 22 octombrie 2009, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a organizat la Braşov cea de-a 36-a Conferință Panta Rhei, prima conferință Panta Rhei organizată în România. Ca urmare a succesului înregistrat de evenimentul găzduit în România, Secretariatul Panta Rhei a invitat APIA să devină membru deplin al organizaţiei Panta Rhei.

Astfel, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 33/2011, a fost aprobată participarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ca membru cu drepturi depline în cadrul organizației Panta Rhei constituite din agenţiile de plăţi care activează în domeniul agriculturii.

Calitatea de membru cu drepturi depline în cadrul organizaţiei Panta Rhei presupune plata de către toţi membrii a unei cotizații anuale în sumă fixă, stabilită de către grupul de coordonare al organizației și adoptată prin vot de către membrii organizației, care este utilizată în principal pentru susținerea cheltuielilor ocazionate de pregătirea conferințelor Panta Rhei de către țara gazdă, conform calendarului rotativ al organizării conferințelor Panta Rhei.

Până în anul 2022 cotizația anuală a fost în valoare de 3000 euro per stat membru iar contribuția acordată fiecărui stat pentru cheltuielile de organizare a conferințelor a fost de până la 40.000 de euro.

Având în vedere contextul financiar european, efectele inflației cu impact asupra economiei statelor membre și creșterea costurilor pe care le implică asigurarea bunei desfășurări a conferințelor Panta Rhei, în anul 2022 grupul de coordonare al organizației Panta Rhei a propus ca, începând cu anul 2023, taxa anuală de membru Panta Rhei să se majoreze de la 3000 euro la 4000 euro iar contribuția acordată fiecărui stat membru pentru acordarea pentru acoperirea cheltuielilor de organizare de la 40 000 euro la 60 000 euro.

În perioada 19-21 octombrie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a organizat la București, cea de-a 58-a conferință Panta Rhei, sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În cadrul conferinței de la București a fost adoptată, prin vot, majorarea cotizației anuale de membru al organizației Panta Rhei de la 3000 euro la 4000 euro și creșterea de la 40 000 euro la 60 000 euro a contribuției ce se acordă fiecărui stat pentru cheltuielile de organizare.

Ca urmare a aprobării prin votul exprimat de membrii organizației în cadrul sesiunii plenare a celei de-a 58-a conferințe Panta Rhei organizate la București în octombrie 2022, a majorării contribuției, România a beneficiat în februarie 2023 de rambursarea contribuției majorate la 60 000 euro pentru organizarea evenimentului," detaliază Nota de fundamentare la proiectul de act normativ.

 

 

 

Vizualizat: 1362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

09 decembrie 2024 - 09:56

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

09 decembrie 2024 - 09:20

Ordinul pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/ intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027 a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 decembrie 2024 - 07:52

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, anunță sumele care au fost transferate până la data de 8 decembrie de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

06 decembrie 2024 - 18:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat la începutul acestei săptămâni plățile finale pe hectar și pe cap animal, aferente acestui an. APIA virează în contul tinerilor fermieri care au luat avansul restul de 30% din cuantumul stabilit pentru PD-03 - Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Regulă la plata subvențiilor APIA: Interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor!

Regulă la plata subvențiilor APIA: Interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor!

06 decembrie 2024 - 07:55

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în consultare pe site-ul oficial, definește normele de condiționalitate, obligatoriu de respectat pentru fermierii care vor să beneficieze în continuare de subvențiile APIA.

Săptămâna asta, APIA le achită 16 euro/ha fermierilor care lucrează între un hectar și 50 ha!

Săptămâna asta, APIA le achită 16 euro/ha fermierilor care lucrează între un hectar și 50 ha!

05 decembrie 2024 - 10:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început săptămâna aceasta plățile finale pe hectar și pe cap animal aferente acestui an. Fermierii care lucrează sau dețin maxim 50 hectare sunt eligibili la plata PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS).

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lucruri mici...

Lucruri mici...
Adevărata fericire constă în lucrurile mici: Detalii