Adama
Agreena
AGRICOVER

Cotizație de 4.000 euro/an plătită de APIA la o asociație!

Publicat: 19 iulie 2023 - 16:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) i se aprobă, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul MADR, să fie membru cu drepturi depline în Asociația Panta Rhei. Cotizația anuală pe care o plătește APIA este de 4.000 euro.

"Taxa anuală ce decurge din calitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de membru cu drepturi depline al Asociaţiei Panta Rhei reprezintă echivalentul în lei a 4.000 euro şi va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul anual aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de la capitolul 83.01 "Agricultură, silvicultură şi vânătoare", titlul "Alte transferuri", articolul 02 "Transferuri curente în străinătate (către organisme internaţionale)", alineatul 01 "Contribuţii şi cotizaţii la organisme internaţionale," se arată în proiectul HG publicat astăzi de Ministerul Agriculturii.

"Panta Rhei este o organizație a Uniunii Europene constituită din toate Agențiile de Plăţi care activează în domeniul agriculturii, la nivelul statelor membre ale Uniunii. Organizația acționează ca o platformă pentru schimbul de idei şi experiență în domeniul Politicii Agricole Comune, în special în realizarea şi punerea în funcțiune a sistemelor informatice care stau la baza derulării schemelor de plăți și măsurilor de sprijin finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rulară (FEADR).noua-sigla-apia_b

Scopul Panta Rhei este acela de a coordona un grup informal de schimb de experienţă şi idei creat între agenţiile de plăţi acreditate în sectorul fondurilor destinate agriculturii la nivelul Uniunii Europene şi organismele coordonatoare ale acestora, în ceea ce privește implementarea de soluții
tehnice informatice în vederea optimizării aplicării Politicii Agricole Comune (PAC).

Obiectivele organizaţiei se pun în practică prin intermediul conferinţelor bianuale “Panta Rhei”. Acestea se desfășoară, de regulă, în lunile martie-aprilie şi octombrie noiembrie şi sunt organizate prin rotaţie de către statele membre participante.

Conferințele Panta Rhei reunesc reprezentanţi ai statelor membre: directori generali ai agenţiilor de plăţi, reprezentanti ai managementului, conducători ai departamentelor IT, precum și de la nivelul Comisiei Europene (DG Agricultură, departamentul IT, alte direcţii conexe), Curţii Europene de Conturi (corpul auditorilor), care prezintă implicaţiile legale ale subiectelor discutate, preocupările Comisiei în reglementarea activităţilor din domeniu, concluziile auditărilor efectuate în statele membre.

Principalele teme aflate pe agenda conferinţelor sunt:
- Securitatea sistemelor informatice. Modul de implementare a standardelor de securitate internaţionale.
- Arhitectura sistemelor informatice.
- Schimbul de informaţii în format electronic între Comisia Eurupeană şi statele membre
- Sisteme informatice dezvoltate de Comisia Europeană pentru efectuarea electronică a raportărilor periodice de către statele membre.
- Soluții tehnice pentru depunerea electronică a cererilor de sprijin.
- Modul de implementare a diferitelor scheme de sprijin, din punct de vedere procedural şi al sistemelor informatice.
- Modul de implementare al controalelor prevăzute de legislaţia europeană, suportul IT pentru controale, optimizarea folosirii resurselor.

În perioada 20 - 22 octombrie 2009, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a organizat la Braşov cea de-a 36-a Conferință Panta Rhei, prima conferință Panta Rhei organizată în România. Ca urmare a succesului înregistrat de evenimentul găzduit în România, Secretariatul Panta Rhei a invitat APIA să devină membru deplin al organizaţiei Panta Rhei.

Astfel, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 33/2011, a fost aprobată participarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ca membru cu drepturi depline în cadrul organizației Panta Rhei constituite din agenţiile de plăţi care activează în domeniul agriculturii.

Calitatea de membru cu drepturi depline în cadrul organizaţiei Panta Rhei presupune plata de către toţi membrii a unei cotizații anuale în sumă fixă, stabilită de către grupul de coordonare al organizației și adoptată prin vot de către membrii organizației, care este utilizată în principal pentru susținerea cheltuielilor ocazionate de pregătirea conferințelor Panta Rhei de către țara gazdă, conform calendarului rotativ al organizării conferințelor Panta Rhei.

Până în anul 2022 cotizația anuală a fost în valoare de 3000 euro per stat membru iar contribuția acordată fiecărui stat pentru cheltuielile de organizare a conferințelor a fost de până la 40.000 de euro.

Având în vedere contextul financiar european, efectele inflației cu impact asupra economiei statelor membre și creșterea costurilor pe care le implică asigurarea bunei desfășurări a conferințelor Panta Rhei, în anul 2022 grupul de coordonare al organizației Panta Rhei a propus ca, începând cu anul 2023, taxa anuală de membru Panta Rhei să se majoreze de la 3000 euro la 4000 euro iar contribuția acordată fiecărui stat membru pentru acordarea pentru acoperirea cheltuielilor de organizare de la 40 000 euro la 60 000 euro.

În perioada 19-21 octombrie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a organizat la București, cea de-a 58-a conferință Panta Rhei, sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În cadrul conferinței de la București a fost adoptată, prin vot, majorarea cotizației anuale de membru al organizației Panta Rhei de la 3000 euro la 4000 euro și creșterea de la 40 000 euro la 60 000 euro a contribuției ce se acordă fiecărui stat pentru cheltuielile de organizare.

Ca urmare a aprobării prin votul exprimat de membrii organizației în cadrul sesiunii plenare a celei de-a 58-a conferințe Panta Rhei organizate la București în octombrie 2022, a majorării contribuției, România a beneficiat în februarie 2023 de rambursarea contribuției majorate la 60 000 euro pentru organizarea evenimentului," detaliază Nota de fundamentare la proiectul de act normativ.

 

 

 

Vizualizat: 1220 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tragedie la fabrica de lactate Ibănești! Patronul fabricii și trei angajați au murit!

Tragedie la fabrica de lactate Ibănești! Patronul fabricii și trei angajați au murit!

24 iunie 2024 - 09:55

Accident de muncă tragic la o fabrică de lactate din comuna Ibăneşti, judeţul Botoşani. Patru bărbaţi au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, după ce au căzut într-un bazin cu apă reziduală. Unuia dintre angajaţi i s-a făcut rău în timp ce lucra la staţia de epurare, iar colegii săi au sărit imediat să-l ajute. Din păcate, la sosirea echipajelor de salvare, trei persoane erau deja decedate, iar cea de-a patra a murit la scurt timp, la spital.

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

23 iunie 2024 - 18:48

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, cu finanțare prin intervenția DR-23 din Planul Strategic 2023 – 2027.

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

21 iunie 2024 - 17:34

Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către Agroinfo informații care clarifică acordarea sprijinului pentru tinerii fermierii, cuantumul acestui ajutor european nerambursabil fiind de maxim 70.000 euro/fermier.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

21 iunie 2024 - 17:15

În ședința de Guvern din 21 iunie 2024 a fost aprobată Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr.7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat "Creditul fermierului", în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii.

Un fermier român a obținut în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro!

Un fermier român a obținut în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro!

20 iunie 2024 - 20:16

Un fermier a obținut în primă instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro pentru că Autostrada A7 îi va distruge afacerea. Bărbatul a susținut că nu știa că sectorul Focșani-Bacău va trece prin ferma sa și că a fost informat despre acest lucru mult prea târziu.

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

20 iunie 2024 - 18:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare pentru achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Cât teren are în proprietate fermierul român?

Cât teren are în proprietate fermierul român?

20 iunie 2024 - 13:22

În România, fermierii dețin doar o mică parte din terenul pe care îl muncesc, cu observația că există și excepții de la regulă. Cum vorbim în general de suprafețe arendate, uneori chiar și pe un singur an agricol, cei care lucrează pământul se confruntă cu numeroase probleme din această cauză.

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii