Coșmar trăit de un crescător de vaci din județul Sibiu, localitatea Apoldu de Jos. Urșii dau atacul la vaci în fiecare noapte. Crescătorul spune că este la limita puterilor. Își riscă viața încercînd să-și păzească noaptea animalele de sălbăticiuni.
Ioan Vulcu din comuna Apoldu de Jos are peste 200 de animale și de câteva nopți încearcă să le păzească de atacul sălbăticiunilor. Patru urși care au apărut pe pășunea satului i-au sfâșiat deja 15 vaci. În fiecare noapte, urșii dau atacul la animale. Bărbatul spune că de 45 de ani nu a văzut niciodată așa ceva și că este disperat, neștiind unde și cui să se adreseze pentru ajutor.
”Le-am scos în tabără unde le scoatem an de an, noapte de noapte. De două zile, vin urșii și ne atacă animalele. Astă noapte au prins o vacă, ieri noapte un vițel de 200 de kilograme și o junincă, mai înainte o junincă și doua vaci. Este îngrozitor. Am anunțat primarul, poliția, dar nimeni nu mă ajută. Până acum am pierdut în jur de 15 animale. Poliția a fost la fața locului și au zis că nu au cu ce să ne ajute.”, spune Ioan Vulcu.
”Eu stau aici în mașină și păzesc animalele în fiecare noapte. Îmi este frică să mai stau, poate mă omoară și pe mine ursul. Plătim impozite și taxe și nimeni nu face nimic. Sunt gata să mă duc și pe jos la președintele țării, să vină să rezolvăm ceva, dacă nimeni nu poate în Sibiul ăsta să facă nimic.”
Fermierul a cerut ajutorul autorităților locale. Primarul localității spune că urmează procedura legală și că se va întruni o comisie specială care va analiza pierderile și va stabili cum poate fi despăgubit proprietarul. Mai mult decât atât, se caută o soluție pentru a transporta animalele din acea zonă.
”Știm despre cele întâmplate și încercăm să-l ajutăm, doar că trebuie să urmăm procedura. Domnul Vulcu a depus o plângere la primărie, în termen de 24 de ore am făcut un convocator pentru a stabili o comisie formată din garda de mediu, garda forestieră, proprietarul fondului de vânătoare, un reprezentant al primăriei și poliția. Urmează să ne întâlnim și să vedem ce se poate despăgubi și cum putem ajuta. Ulterior va fi făcută o cerere prin care sperăm să fie identificate animalele, adormite și transportate la munte sau în locul de unde au migrat. I-am rugat și pe cei de la vânătoare să facă o goană oarbă pe acolo, să zbiere, să alerge pe acolo ca să sperie animalele. ”, a declarat pentru Ora de Sibiu primarul comunei Apoldu de Jos, Florin Barbu.
sursa info, foto: oradesibiu.ro