Crescătorii de animale care cer anul acesta subvențiile APIA din zootehnie trebuie să permită accesul în fermă al reprezentanților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În caz contrar, sunt excluși de la plata subvențiilor. Agroinfo a obținut informații de la APIA despre desfășurarea controlului și supracontrolului anul acesta în fermele de animale.
Controlul și supracontrolul la faţa locului
"APIA verifică administrativ, conform procedurilor interne elaborate, îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, prin suprapunerea datelor declarate cu datele înregistrate în alte baze de date, după caz: SNIIA - baza naţională de date a ANSVSA, baza naţională de date a ANZ, bazele de date ale asociaţiilor/agenţiilor acreditate pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei.
Se verifică la fața locului conform procedurilor interne îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, ale cerințelor specifice, diferențiat în funcție de intervenția solicitată, inclusiv se verifică la fața locului berbeci/ țapi care, conform adeverințelor eliberate de asociații/ agenția acreditată/ oficii județene, asigură raportul de sexe pentru acordarea SCVZ (sprijin cuplat zootehnc pentru venit n.r.) ovine sau caprine.
sursa foto: Bună ziua Iași
Controlul la fața locului se efectuează pentru SCVZ de către ANZ.
În cadrul controlului la fața locului ANZ verifică conform procedurilor interne îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, ale cerințelor specifice, diferențiat în funcție de intervenția solicitată:
- efectivele de berbeci/ țapi solicitați SCVZ în cerere, înscriși în adeverințele prin care se atestă respectarea raportului de 1 berbec respectiv 1 țap/ 35
femele ovine respectiv caprine înscrise/ înregistrate în Registrul genealogic al rasei;
- efectivele de berbeci/ țapi, nesolicitați SCVZ în cerere, înscriși în adeverințele prin care se atestă respectarea raportului de 1 berbec respectiv 1 țap/ 35 femele ovine respectiv caprine înscrise/ înregistrate în Registrul genealogic al rasei;
Pentru eco-schemele sector zootehnic, controlul la fața locului - în sensul verificării respectării cerințelor minime și specifice – se efectuează de ANSVSA, conform procedurilor de control elaborate.
Supracontrolul va fi efectuat de către APIA, pe baza unui procent de 5% din eșantionul verificat de ANZ și de ANSVSA.
În cazul în care fermierul, care a depus cerere de plată cu declarație privind sectorul zootehnic, a fost selectat pentru controlul la fața locului și nu permite efectuarea controlului de către reprezentanţii organismelor abilitate, se consideră că acesta nu a respectat angajamentul. În acest caz cererea
fermierului va fi respinsă de la plată pentru anul în curs chiar dacă acesta a solicitat și intervenții care nu se supun controlului la fața locului," precizează APIA.