Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică, în aceste zile, cererile depuse de crescătorii de animale care solicită plata ajutorului Covid la bovine, pentru anul 2021. Este vorba de două scheme de ajutor de stat, pentru efectivul de bovine și pentru cantitatea de lapte produsă și comercializată în luna ianuarie 2021. APIA realizează controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse. Concret, fiecare cerere depusă de crescători este verificată.
Conform informațiilor transmise de APIA către Agroinfo, "conform legislației în vigoare, după etapa de primire a cererilor, în vederea stabilirii eligibilității acestora, APIA realizează controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse." Etapa de primire a cererilor pentru ajutorul de stat la bovine, pentru anul 2021, s-a încheiat pe data de 10 august 2021. APIA a demarat deja controlul administrativ al cererilor. Ce înseamnă acest control?
Potrivit Ghidului APIA pentru solicitantții ajutorului Covid la bovine, pentru acest an, controale administrative au ca scop verificarea corectitudinii și exhaustivității informațiilor furnizate în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu alte obligații privind schema de ajutor, a condițiilor în care este acordat ajutorul;
APIA a realizat deja controlul vizual al cererilor care înseamnă un control administrativ privind completitudinea, coerența, plauzibilitatea și corectitudinea datelor din cererea de plată, a documentelor atașate cererii. Controlul vizual a fost făcut de funcționarii APIA la primirea cererii de plată.
APIA va exclude de la plata ajutorului Covid la bovine toate animalele cu neconformități.
Animal cu neconformităţi, definit de APIA, orice animal solicitat în cererea de solicitare a ajutorului de stat care nu respectă criteriile de eligibilitate sau alte obligaţii legate de condiţiile de acordare a ajutorului /sprijinului verificate la controlul administrativ.
Ajutorul de stat pentru efectivul de bovine și /sau cantitatea de lapte produsă și valorificată se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
a) dețin minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021, în exploatația cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE;
b) să fi produs și valorificat lapte în luna ianuarie 2021;
c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit față de deținătorul animalelor la data de 31 ianuarie 2021 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare / radierii / decesului să fie cuprinsă între 31 ianuarie 2021 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:
i. beneficiarul este PFA, II, IF, iar animalele figurează în RNE la data de 31 ianuarie 2021 pe CNP reprezentant PFA, II, IF;
ii. beneficiarul persoana fizică (CNP reprezentant PFA/II/IF), iar animalele figurează în RNE la data 31 ianuarie 2021 pe CUI PFA/II/IF;
iii. beneficiarul este moștenitor, iar animalele figurează la data 31 ianuarie 2021 pe CNP-ul persoanei decedate.
d) să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
e) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 31 decembrie 2019, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului pănă la data de 31 decembrie 2019.
Beneficiarii care solicită ajutor de stat pentru efectivul de bovine, pot solicita și ajutorul de stat pentru cantitatea de lapte produsă si valorificată în ianuarie 2021.
Plata ajutorului Covid la bovine are data limită 31 decembrie 2021.