Inspectorii Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) verifică apicultorii care au depus cereri în Programul Național Apicol. Banii vor intra în conturile acestora începând cu luna noiembrie 2023, iar suma va fi împărțită către toți beneficiarii eligibili.
În conformitate cu Programul Strategic al României, aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C (2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, valoarea sprijinului alocat intervențiilor apicole pentru anul 2023 este de 12.163.260 de euro, din care 50 la sută este contribuția Uniunii Europene și 50 la sută este contribuția României de la bugetul de stat. Plățile aferente anului 2023 se vor efectua la cursul de schimb de 4,9495 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 30 decembrie 2022, scrie bzi.ro
Banii au fost solicitați pentru achiziționarea accesoriilor apicole de către stupinele de elită/multiplicare, fiind depuse cele mai multe cereri din partea apicultorilor care vor să mărească fermele apicole. De asemenea, cu banii primiți apicultorii pot achiziționa echipamente apicole de protecție, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit. Programul Național Apicol, derulat în perioada 2023-2024, are drept scop îmbunătățirea producției și comercializarea produselor apicole prin acordarea unui sprijin financiar. Apicultorii din Iași trebuie să știe că „produsele proteice solide” sunt cele care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite. APIA a plătit peste 700.000 de lei apicultorilor din Iași pentru anul 2022.
Crescătorii de albine au cerut stoparea importului de miere din Ucraina
Apicultorii români au solicitat un ajutor de minimis de 15 euro pe familia de albine și stoparea importului de miere din Ucraina, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Iașul are aproximativ 200 de apicultori. În anii trecuți, România producea, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 milioane de familii de albine.
În prezent, la nivel național există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistrați peste 35.000 de apicultori, în jur de 50 la sută fiind membrii ACA (Asociația Crescătorilor de Albine), ce dețin peste 60 la sută din efectivele de albine. Între timp, Polonia și Ungaria au luat deja decizia de a interzice importul de miere din Ucraina, pentru a proteja producătorii locali.