ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Contract de arendă! Tot ce trebuie să știți!

Publicat: 24 iulie 2021 - 08:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Arenda presupune cedarea pentru o anumită perioadă de timp a dreptului de exploatare asupra unor bunuri agricole, utilaje, construcții sau animale. Contractul de arendă, care se încheie între arendator și arendaș, este un document care atestă înțelegerea dintre părți.

Un contract de arendă este documentul pe baza căruia se realizează arendarea unor bunuri agricole. De cele mai multe ori, contractul se încheie pentru terenuri agricole, pășuni, livezi, plantații viticole, însă poate fi încheiat și pentru construcții, utilaje sau animale.

Acest contract de arendă este reglementat în Codul Civil și este foarte de important, el stipulând înțelegerea dintre arendator și arendaș. De regulă, documentul are o anumită formă, așadar poți solicita un astfel de model fie de la primărie, fie de la un birou notarial. Contractul trebuie realizat în trei exemplare: unul pentru arendaș, unul pentru arendator și unul pentru Consiliul Local pe raza căruia se află bunul agricol.

Conform articolului nr. 6 din Codul Civil, arendașul este obligat să depună un exemplar al contractului de arendă la Consiliul Local, în 15 zile de la data încheierii (dacă teritoriul se întinde pe raza teritorială a mai multor consilii locale, atunci este necesară depunerea unei copii la fiecare dintre acestea). Înregistrarea contractului de arendă se face la cererea și pe cheltuiala arendașului.

Procedura de înregistrare a contractului de arendă este importantă, deoarece, pentru a beneficia de anumite subvenții agricole de la APIA, solicitanții trebuie să depună și o serie de documente care că bunul agricol se află la dispoziția lor. Iar acestea sunt eliberate în baza înscrisurilor din registrul agricol.

De ce acte ai nevoie nevoie
Pentru a înregistra contractul de arendă la primărie, arendașul trebuie să dispună de următoarele documente:

Copie după actul de identitate al arendatorului, precum și actul care atestă dreptul de proprietate (titlu de proprietate, extras de carte funciară sau certificat de moștenitor) asupra bunului din contractul de arendă;
Certificat de înregistrare al întreprinderii (persoanele juridice) sau cartea de identitate a arendașului (persoanele fizice);
Cele trei exemplare ale contractului de arendă, cu o anexă privind inventarul bunului agricol: dacă bunul este proprietatea mai multor persoane, atunci se va anexa o listă a tuturor coproprietarilor cu semnătura lor de acceptare a condițiile contractului, menționându-se cota parte a fiecăruia;
Dovada achitării taxei de înregistrare (aproximativ 15 lei pentru înregistrarea contractului de arendă + 5 lei pentru adeverința de rol agricol).
Ce elemente importante trebuie să conțină un contract de arendă
Un contract de arendă se poate încheia atât pe o perioadă determinată, cât și pe una nedeterminată cu exactitate, adică cea necesară recoltei produselor pe care bunul arendat le produce în anul agricol respectiv. Un contract de arendă trebuie să conțină cel puțin următoarele elemente:
Părțile contractante și datele personale ale acestora;
Obiectul contractului de arendă, cu o descriere în detaliu a bunului agricol: suprafața terenului, potențialul de producție, distanța față de locurile de industrializare, starea terenului, a clădirilor, a utilajelor sau a amenajărilor;
Scopul arendării;
Durata arendării – se recomandă trecerea pe contract a unei perioade, altfel acel contract de arendă se consideră că este întocmit pentru perioada necesară recoltării produselor de pe bunul agricol în cauză;
Valoarea arendei și termenele de plată;
Drepturile și obligațiile părților;
Clauze de asigurare a bunului agricol – obligația arendașului;
Cazurile în care încetează contractul de arendă.

Acest contract de arendă se încheie în formă scrisă, la începutul arendei, pe baza înțelegerii dintre cele două părți: arendator și arendaș. Actul trebuie să descrie starea bunului arendat la momentul predării și se semnează de ambele părți.

sursa: stiridinlume.ro

Vizualizat: 4420 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

12 august 2022 - 20:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat lista fermierilor care au solicitat finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020). Acest Raport de selecție lunar, publicat pe pagina de internet a AFIR în data de 12.08.2022, conține lista cererilor de finanțare depuse online în perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2021 (respectiv, etapa a treia din sesiunea 2021 a submăsurii 6.3).

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

12 august 2022 - 07:46

Elicopterele din dotarea forţelor armate elveţiene au fost mobilizate pentru a transporta apă pentru mii de animale însetate care suferă de pe urma temperaturilor ridicate înregistrate în ţara pajiştilor alpine, transmite Reuters.

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

11 august 2022 - 19:58

Un crescător de bovine din județul Argeș spune că a rămas fără 11 bovine, paguba fiind calculată la circa 80.000 de lei. Animalele erau într-un țarc, pe pășune, supravegheate de un cioban. Crescătorul a anunțat Poliția.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

11 august 2022 - 09:49

Porci neidentificați, fără crotalii, ascunși în hala unei ferme pe care era pus lacătul. Proprietarul fermei a găsit porcii când a vrut să dea în chirie hala.

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

11 august 2022 - 08:24

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență pentru a salva fermierii români. FACIAS a transmis un comunicat media. 

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii