Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Contract de arendă! Tot ce trebuie să știți!

Publicat: 24 iulie 2021 - 08:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Arenda presupune cedarea pentru o anumită perioadă de timp a dreptului de exploatare asupra unor bunuri agricole, utilaje, construcții sau animale. Contractul de arendă, care se încheie între arendator și arendaș, este un document care atestă înțelegerea dintre părți.

Un contract de arendă este documentul pe baza căruia se realizează arendarea unor bunuri agricole. De cele mai multe ori, contractul se încheie pentru terenuri agricole, pășuni, livezi, plantații viticole, însă poate fi încheiat și pentru construcții, utilaje sau animale.

Acest contract de arendă este reglementat în Codul Civil și este foarte de important, el stipulând înțelegerea dintre arendator și arendaș. De regulă, documentul are o anumită formă, așadar poți solicita un astfel de model fie de la primărie, fie de la un birou notarial. Contractul trebuie realizat în trei exemplare: unul pentru arendaș, unul pentru arendator și unul pentru Consiliul Local pe raza căruia se află bunul agricol.

Conform articolului nr. 6 din Codul Civil, arendașul este obligat să depună un exemplar al contractului de arendă la Consiliul Local, în 15 zile de la data încheierii (dacă teritoriul se întinde pe raza teritorială a mai multor consilii locale, atunci este necesară depunerea unei copii la fiecare dintre acestea). Înregistrarea contractului de arendă se face la cererea și pe cheltuiala arendașului.

Procedura de înregistrare a contractului de arendă este importantă, deoarece, pentru a beneficia de anumite subvenții agricole de la APIA, solicitanții trebuie să depună și o serie de documente care că bunul agricol se află la dispoziția lor. Iar acestea sunt eliberate în baza înscrisurilor din registrul agricol.

De ce acte ai nevoie nevoie
Pentru a înregistra contractul de arendă la primărie, arendașul trebuie să dispună de următoarele documente:

Copie după actul de identitate al arendatorului, precum și actul care atestă dreptul de proprietate (titlu de proprietate, extras de carte funciară sau certificat de moștenitor) asupra bunului din contractul de arendă;
Certificat de înregistrare al întreprinderii (persoanele juridice) sau cartea de identitate a arendașului (persoanele fizice);
Cele trei exemplare ale contractului de arendă, cu o anexă privind inventarul bunului agricol: dacă bunul este proprietatea mai multor persoane, atunci se va anexa o listă a tuturor coproprietarilor cu semnătura lor de acceptare a condițiile contractului, menționându-se cota parte a fiecăruia;
Dovada achitării taxei de înregistrare (aproximativ 15 lei pentru înregistrarea contractului de arendă + 5 lei pentru adeverința de rol agricol).
Ce elemente importante trebuie să conțină un contract de arendă
Un contract de arendă se poate încheia atât pe o perioadă determinată, cât și pe una nedeterminată cu exactitate, adică cea necesară recoltei produselor pe care bunul arendat le produce în anul agricol respectiv. Un contract de arendă trebuie să conțină cel puțin următoarele elemente:
Părțile contractante și datele personale ale acestora;
Obiectul contractului de arendă, cu o descriere în detaliu a bunului agricol: suprafața terenului, potențialul de producție, distanța față de locurile de industrializare, starea terenului, a clădirilor, a utilajelor sau a amenajărilor;
Scopul arendării;
Durata arendării – se recomandă trecerea pe contract a unei perioade, altfel acel contract de arendă se consideră că este întocmit pentru perioada necesară recoltării produselor de pe bunul agricol în cauză;
Valoarea arendei și termenele de plată;
Drepturile și obligațiile părților;
Clauze de asigurare a bunului agricol – obligația arendașului;
Cazurile în care încetează contractul de arendă.

Acest contract de arendă se încheie în formă scrisă, la începutul arendei, pe baza înțelegerii dintre cele două părți: arendator și arendaș. Actul trebuie să descrie starea bunului arendat la momentul predării și se semnează de ambele părți.

sursa: stiridinlume.ro

Vizualizat: 3943 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

23 ianuarie 2022 - 14:04

În toată politica agricolă comună din UE, subvenția o primește cel care muncește terenul, nu proprietarul, a subliniat astăzi, 23 ianuarie 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu Viața Satului, TVR1. Șeful APIA a anunțat că se va schimba în totalitate controlul APIA în teren, astfel încât cei care nu lucrează efectiv pământul își pot lua adio de la subvențiile APIA. 

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

23 ianuarie 2022 - 13:13

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la Viața Satului, TVR1, lista subvențiilor APIA pe care fermierii, crescătorii de animale le pot solicita la APIA începînd cu data de 1 martie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

23 ianuarie 2022 - 12:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la TVR1, că plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru vegetal, aferente anului 2021, vor începe după data de 15 februarie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

23 ianuarie 2022 - 12:06

Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru crescătorii de animale începe săptămâna viitoare, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Putem spune că plata ANT zootehnie, ANT 7, 8 și 9 începe de îndată, imediat, a spus șeful APIA, astăzi, la TVR 1.

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

23 ianuarie 2022 - 07:42

Fraudă de 850.000 euro din subvențiile agricole destinate fermierilor români! Nici măcar un cent din aceşti bani nu a fost cheltuit în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenţia, banii au fost transferaţi în conturi bancare din Italia, de unde au fost retraşi rapid şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi criminale, susține Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, într-un comunicat transmis media.

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

21 ianuarie 2022 - 07:12

Votul din 20 ianuarie 2022, din Parlamentul European, reprezintă un pas important pentru fermierii români, care vor putea continua transportul de animale vii, inclusiv spre țările terțe! Anunță europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, într-un comunicat transmis Agroinfo.

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

20 ianuarie 2022 - 19:22

Transportul animalelor vii din fermele românești către țările terțe continuă! Nu va fi interzis! A anunțat astăzi europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, în urma unei dezbateri pe această temă din Parlamentul European. 

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

20 ianuarie 2022 - 14:17

În data de 18.01.2022, Ungaria a a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Anunț important AFIR ASTĂZI!

Anunț important AFIR ASTĂZI!

20 ianuarie 2022 - 10:50

Garanțiile de participare sau de bună execuție constituite printr-un instrument de garantare emis de o instituție financiară nebancară nu sunt acceptate în procedurile de achiziție publică, anunță astăzi, 20 ianuarie 2022, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

20 ianuarie 2022 - 08:57

Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că în urmă cu trei ani a omorât câinele unui vecin. Sentința este definitivă și prima de acest fel în România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Vă invităm să faceți cunoștință cu roboții Astronaut, Juno şi Discovery. Sunt inteligenţi, serioşi în tot ceea ce fac, nu se plâng niciodată, nu cer de mâncare şi nici concediu de odihnă. Bun venit în era agriculturii 4.0!

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii