Adama
Vinasa Rompak

CONSULTĂRI FERMIERI pentru SUBVENȚIA APIA DE 829 EURO/HA!

Publicat: 25 ianuarie 2021 - 19:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERILOR. Fermierii care cultivă sfeclă de zahăr sau care vor să cultive sfeclă de zahăr pot să trimită opiniile lor la Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Beta Luduș, cu privire la propunerile pentru contractul de cumpărare și livrare din acest an. Sfecla de zahăr este una dintre culturile agricole care beneficiază de sprijin cuplat vegetal. Cuantumul SCV, valabil pentru 2019, este de 829,34 euro/ha = 3.939,0332 lei/ha.

Asteptam opiniile dumneavoastră vizavi de propunerile Asociației pentru contractul de sfeclă de zahăr din acest an.

Contractul de cumpărare și livrare sfeclă de zahăr din Campania 2021-2022
REZUMAT ÎNTREVEDERI TEREOS - ASOCIAȚIA CULTIVATORILOR DE SFECLĂ DE ZAHĂR ,,BETA”, LUDUȘ

După cum ați fost informați, până acum au avut loc trei întrevederi între conducerea TEREOS și membrii Consiliului Director al Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ,,BETA”, Luduș. În cadrul acestora, au fost abordate problemele transmise de cultivatori și răspunsul final primit din partea TEREOS, după cum urmează:

- Legat de recepția sfeclei de zahăr, a fost semnalat faptul că, datorită presiunii de apă prea mare la spălare, sfecla este fragmentată, o parte din aceasta pierzându-se pe canal. De asemenea, din această cauză, șansa de a fi incluse la proba de digestie a bucăților de sfeclă întreaga este mai redusă, aceasta influențând negativ proba de digestie. În urma spălarii puternice a sfeclei de zahăr și datorită fragmentării, sfecla este îmbibată cu apă, ceea de duce la scăderea digestiei. S-a propus constituirea unei Comisii mixte (fabrică - asociație) înainte de deschiderea sezonului de recepție din acest an, care să analizeze modul de prelevare, spălare și analiză a probelor de sfeclă de zahăr, precum și remedierea deficiențelor constatate, de comun acord.
- Datorită faptului că la efectuarea probei de digestie intră și coletul, aceasta atrage o scădere a conținutului de zahăr (fapt confirmat de studiile științifice făcute în acest sens), cultivatorii pierzând atât în ceea ce privește digestia mai scăzută, cât și cantitativ, coletul forfetar (3%), s-a propus eliminarea coletului forfetar și revenirea la plata borhotulul de 1 euro/to.
- La recepția sfeclei de zahăr apar, uneori, unele anomalii în ceea ce privește procentul de impurități minerale. Astfel, se întâmplă adesea să apară camioane din acelasi siloz cu un procentaj mai mare cu 15, 20 sau chiar 30 de procente față de procentul mediu al impurităților silozului respectiv. S-a propus ca aceste diferențe să fie considerate anomalii și la camioanele respective să se aplice procentul mediu de impurități al silozului în cauză.
- Având în vedere faptul că, cultivatorii au acceptat, prin semnarea contractului, plata sfeclei de zahăr în tranșe, până în 30 martie a anului următor culturii, s-a propus eliminarea oricăror dobânzi practicate de TEREOS, care nu sunt legate de furnizarea de materiale necesare producției.
- Nu peste mult timp începe noul sezon de însămânțare. S-a propus repararea mai de calitate a semănătorilor, pentru a putea începe semănatul la timp și în bune condiții, din punct de vedere calitativ.
- În ceea ce privește cursul de schimb valutar practicat euro/leu, în prezent se folosește cursul mediu de schimb din ultima lună, stabilit de Banca Centrală Europeană, înainte de 1 octombrie a anului în curs. S-a propus practicarea unui curs de schimb al BNR din momentul efectuării plății sfeclei de către TEREOS, pentru eliminarea pierderilor suferite de cultivatori din cauza fluctuațiilor de curs valutar.
- În ultima perioadă au apărut pe piață soiuri de sfeclă de zahăr tolerante la ALS și erbicid CONVISO. În legătura cu acesta, conducerea TEREOS are încă unele rețineri privind introducerea pe scară largă în cultură, dar va continua efectuarea unor experiențe pentru a le evalua potențialul de producție în zona noastră și oportunitatea cultivării lor.

Acesta este rezumatul discuțiilor avute cu conducerea TEREOS. Am considerat că am fost suficient de obiectivi în expunerea problemelor cu, care se confruntă cultivatorii de sfeclă de zahăr. Am prezentat doar o realitate cu, care ne confruntăm, în ideea de a găsi un dialog comun și înțelegere pentru rezolvarea solicitărilor. În continuare vă prezentăm oferta înaintată de conducerea TEREOS, care am înțeles că este definitivă, sub motivația că societatea înregistrează în continuare pierderi din activitatea de producție și nu poate suporta alte costuri ale materiei prime.

După cum veți observa în urma studierii acesteia, oferta este cel puțin inechitabilă, ea favorizează fermierii care cultivă sfeclă de zahăr pe suprafețe mici și au producții mici, cu alte cuvinte, pe măsura ce un cultivator, în anul anterior, a cultivat o suprafață mai mare și a obținut o producție mai mare, îi este tot mai dificil să ajungă la o creștere de suprafață sau producție mai mari, astfel încât să realizeze o creștere semnificativă pentru a putea obține un bonus. Un cultivator care are o medie de 60 t/ha, la o creștere de 10%, va livra în fabrică 6 tone de sfeclă în plus pentru un bunus de 0.5E/t, în timp ce un cultivator cu 30 t/ha va trebui să livreze doar 3 tone pentru același bunus.

Avem cultivatori, după statistica TEREOS, cu o suprafață totală de circa 2.000 ha care nu fac producția minimă la ha pentru obținerea subvenției. Aceștia trebuie susținuți, intr-adevăr, dar în mod echitabil trebuie stimulați și producătorii constanți, care produc intr-adevăr sfeclă și care susțin fabrica an de an, în mod constant, cu materie primă. S-a propus găsirea unui mod de bonusare în trepte, care să fie echitabil pentru toți cultivatorii și care să stimuleze toți cultivatorii, pentru obținerea unor producții mai mari, anunță fermierii Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Beta Luduș.

Date de contact:  ASOCIAŢIA CULTIVATORILOR DE SFECLĂ DE ZAHĂR BETA, Adresa: Aleea Carpati Nr. 35-65, Targu Mures, Jud. MURES, Preşedinte:  Dorel ISTRATE. Puteți lăsa mesaj pe pagina Facebook a Asociației.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 


Vizualizat: 8581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii