Adama
Vinasa Rompak

Consultare națională privind acordul comercial UE - SUA

Publicat: 14 mai 2015 - 04:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
„Negocierea secolului” pune faţă în faţă primele două economii ale lumii

Peste 900 de firme, precum şi organizații sindicale, patronale, ale exportatorilor și importatorilor, IMM-uri și ONG-uri din România vor fi chemate la consultări privind Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții, aflat în curs de negociere între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Procesul de consultare a actorilor importanți din economia și societatea civilă românească în legătură cu „negocierea secolului”, aşa cum este numit Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), este iniţiat de către europarlamentarul Sorin Moisă (PSD), membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European.

Peste 900 de firme, precum şi organizații sindicale, patronale, ale exportatorilor și importatorilor, IMM-uri și ONG-uri vor fi chestionate direct

Potrivit iniţiatorului acestui demers, consultarea va dura cel puțin până pe 16 octombrie 2015.

Peste 900 de firme mari și medii din toate sectoarele economiei românești vor primi în următoarele luni o scrisoare individuală, fiind invitate să precizeze, în detaliu, în ce măsură și în ce fel se confruntă cu dificultăți de acces pe piața americană, cu costuri excesive în aprovizionarea cu produse intermediare din SUA, sau sunt îngrijorate de concurența prezentă sau potențială a produselor americane pe piața românească sau europeană.

De asemenea, toate marile organizații sindicale, patronale, ale exportatorilor și importatorilor, IMM-urilor, precum și ONG-urile de mediu sau de protecția consumatorilor vor fi contactate pentru a le afla sensibilitățile, opiniile și pozițiile în legătură cu TTIP;

Formular on-line pentru IMM-uri

Până la începutul lunii iunie 2015 va fi lansat un formular on-line pentru IMM-uri, conținând întrebări detaliate în legătură cu dificultățile legale sau administrative de acces pe piața americană, care ar putea fi rezolvate prin TTIP.

Seminarii și dezbateri pe domenii de interes

În funcție de consistența răspunsurilor și interesul companiilor sau altor actori din societatea civilă, la biroul din București al eurodeputatului Moisă vor fi organizate seminarii și dezbateri pe domenii de interes: IT, energie, auto, proprietate intelectuală, mediu, agricultură, cazul pro sau anti- TTIP etc.;

16 octombrie 2015: Conferinţă TTIP la Bucureşti, cu Comisarul pentru Comerț al UE, Ambasadorul SUA la UE, negociatorul Șef al UE

Pe 16 octombrie 2015, va avea loc la București o conferință la nivel înalt dedicată TTIP. La eveniment au confirmat deja participarea Comisarul pentru Comerț al Uniunii Europene, Cecilia Malmström, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Anthony Luzzatto Gardner, Negociatorul Șef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, lideri și actori cheie din România, Europa și Statele Unite.

Consultarea se va materializa în documente de sinteză sectoriale și, la final, într-un document național. „Voi înmâna documentele Comisarului pentru Comerț Cecilia Malmström, cu care lucrez îndeaproape, și le voi susține în contactele cu negociatorii și oficiali cheie din Uniunea Europeană și Statele Unite. (...)”, a declarat europarlamentarul român, precizând că este un proiect nepartizan.

„Negocierea secolului” pune faţă în faţă primele două economii ale lumii

Negocierea TTIP a început în iulie 2013 și are loc între Comisia Europeană și un departament specializat al administrației americane, subordonat direct Președintelui SUA.

Șefii politici direcți sunt Comisarul Cecilia Malmström - din partea UE și Michael Froman, Reprezentantul pentru Comerț al SUA, de partea americană.

Negociatorii şefi, în subordinea şefilor politici, sunt Ignacio Garcia Bercero (Spania) pentru UE şi Dan Mullaney pentru SUA.

Mizele sunt gigantice, pentru că negocierea aduce într-o zonă de liber schimb primele două economii ale lumii: 25,1% din PIB-ul global și 17% din comerțul mondial (UE), respectiv 21,6% din PIB şi 13,4% din comerțul mondial (SUA).

Comerţ România-SUA: 3,2 mld. dolari, în 2011

Comerțul României cu SUA a fost, în 2011, de 3,2 mld. dolari (USD), cu un excedent pentru România de peste 900 mil. USD. Pe primele locuri la export sunt mașinile şi unelte (peste 400 mil.USD), urmate de produse chimice (peste 330 mil. USD), produse din metal (220 mil. USD), servicii de comunicații, construcții, servicii financiare, electronice. Exporturile agricole sunt neglijabile. (Sursa: baza de date GTAP - Global Trade Analysis Project pe 2011, citată de Cernat și Lakatos).

Pentru România există două studii care arată un câștig de PIB de 0,26% (Cernat şi Lakatos, în curs de publicare), respectiv între 0,38% și un gigantic 3,9% (IFO - Intitutul de Cercetare Economică, Germania, 2014), în funcție de amploarea liberalizării și metodologia utilizată.

Vizualizat: 1553 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Porumbul românesc cucereşte SUA. Vezi cu cât a crescut valoarea importurilor din România!

Porumbul românesc cucereşte SUA. Vezi cu cât a crescut valoarea importurilor din România!

Importurile de porumb din România şi de soia boabe din India sunt în creştere, arată un studiu american publicat de Organic Trade Association şi Universitatea din Pennsylvania. 

Carnea de vită din Europa reia drumul SUA? UE trimite solicitări

Carnea de vită din Europa reia drumul SUA? UE trimite solicitări

Comisia Europeană (CE) a lansat luni, 5 ianuarie, un apel către autorităţile americane să-şi redeschidă piaţa pentru importurile de carne de vită provenită din toate statele membre UE.

Irlanda reia exporturile de carne de vită în SUA

Irlanda reia exporturile de carne de vită în SUA

Irlanda a devenit luni, 5 ianuarie, prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care va exporta din nou carne de vită în SUA.

Schimburile comerciale de produse agro-alimentare SUA-UE se poticnesc în indicaţiile geografice

Schimburile comerciale de produse agro-alimentare SUA-UE se poticnesc în indicaţiile geografice

Indicatiile geografice de pe eticheta produselor agro-alimentare europene încurcă negocierile SUA-UE pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). 

Magiunul din prune Topoloveni va fi promovat în Orientul Mijlociu şi SUA

Magiunul din prune Topoloveni va fi promovat în Orientul Mijlociu şi SUA

Magiunul din prune Topoloveni, şofranul şi brânza grecească vor fi promovate împreună în Orientul Mijlociu şi SUA cu ajutorul unui program european pentru promovarea produselor agricole, în valoare totală de 3,84 milioane de euro, bugetul stabilit pentru producătorul român Sonimpex Topoloveni fiind de 544.204 euro.

CE va ridica restricţiile la importurile de carne din SUA

CE va ridica restricţiile la importurile de carne din SUA

Comisia Europeană a aprobat luni utilizarea acidului lactic pentru decontaminarea carcaselor bovine precum şi importul de porci vii proveniţi din SUA, un gest de deschidere faţă de autorităţile de la Washington înaintea unei posibile lansări a negocierilor pentru un acord de liber schimb transatlantic.

SUA: Cel mai scăzut nivel de exporturi din ultimii 41 de ani

SUA: Cel mai scăzut nivel de exporturi din ultimii 41 de ani

În săptămâna 7-11 ianuarie, preţurile Futures au avut o evoluţie strâns pozitivă, în aşteptarea publicării raportului USDA privind stocurile şi perspectivele producţiei viitoare de cereale. 

UE şi SUA negociază crearea unei uniuni comercial-economice transatlantice

UE şi SUA negociază crearea unei uniuni comercial-economice transatlantice

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pregătesc, în secret, înfiinţarea unei zone economice libere transatlantice în sprijinul economiilor lor greu încercate în ultima perioadă, afirmă o publicaţie economică din Rusia.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii