KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Consilier APIA: Suma alocată pentru acest an pentru plata ajutoarelor din apicultură!

Publicat: 02 iunie 2021 - 11:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cristina Popa, consilier Direcția Măsuri de Piață, Comerț Exterior, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Aparat Central, anunță care este suma alocată pentru acest an pentru plata ajutoarelor din apicultură și le explică apicultorilor cum obțin aceste ajutoare.

"Stupăritul reprezintă unul dintre sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiții la nivel național, știut fiind că strămoșii poporului român, dacii și tracii, creșteau albine pentru miere și ceară.

Chiar dacă au mai fost ani care s-au dovedit nefavorabili producției de miere, iar pandemia de COVID-19 a avut un impact incontestabil asupra apiculturii și a mijloacelor de trai din sector, în România au existat și există condiții naturale favorabile apiculturii, datorită resurselor melifere însemnate. Recunoscută pentru valorile ei curative și diversitatea sortimentală, mierea românească a obținut de-a lungul timpului numeroase medalii în competițiile internaționale de profil. Cea mai mare producție de miere provine din județele Brăila, Caraș-Severin, Mureș, Sibiu și Vâlcea.

Mierea polifloră deține cea mai mare pondere în totalul producției din fiecare an (50%), urmată de mierea de salcâm (35%) și de cea de tei (15%).

Țara noastră deține al doilea cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană, respectiv, peste 1,8 milioane. Pentru dezvoltarea sectorului apicol este esențială responsabilizarea apicultorilor, prin aplicarea bunelor practice agricole, lansarea programelor de susținere a plantării plantelor melifere crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor apicole și multiplicarea familiilor de albine.

În tot acest context, APIA rămâne permanent alături de apicultori și de organizațiile de apicultori, continuând acordarea de sprijin financiar aferent investițiilor pe care aceștia le realizează.

În acest sens, pentru anul 2021, suma alocată Programului Național Apicol (PNA) totalizează 51.128 mii lei.

Reamintim că PNA reprezintă o măsură de sprijin a apicultorilor și a formelor asociative cu finanțare comună (România –U.E.), prin intermediul căreia apicultorii și formele asociative pot deconta diverse cheltuieli pe care le fac pentru stupină.

Programul Național Apicol urmărește dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea și desfacerea producţiei de miere în condiţii de calitate controlată, la nivelul standardelor europene, precum și valorificarea integrală şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum și a
resurselor din flora spontană.

apicultori-wall-street_b

Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020 –2022 este de 152.419 mii lei, din care 76.209 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale.

Este important de precizat faptul că în ședința Guvernului din data de 05 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează şi modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022. În acest sens, crescătorii de albine pot primi subvenții de la stat în cadrul Programului Naţional Apicol 2021, cererile de intenție putând fi depuse de către formele asociative apicole legal constituite, pentru asistență tehnică, și de către apicultorii independenți, deopotrivă, pentru achiziția de remorci apicole/pavilioane sau de accesorii apicole ș.a.

Totodată, sprijinul poate fi folosit și pentru tratamente (achiziționarea de medicamente pentru tratarea bolilor) și decontarea analizelor fizico-chimice/ reziduuri care să ateste calitatea mierii.

Pe lângă modificarea termenelor limită de depunere a cererilor de intenție și a celor de plată, alte reglementări cuprinse în noul act normative prevăd:
- actualizarea valorii totale a sprijinului financiar, având în vedere cursul euro stabilit la valoarea de 4,8683 lei pentru plăţile aferente anului 2021;
- reglementarea unei excepții privind termenul-limită de depunere a cererii de plată și a documentelor care o însoțesc pentru anul 2022, acesta diind prelungit până la data de 31 decembrie 2022;
- Măsura de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune s-a completat cu încă două acțiuni, respectiv „Achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită și multiplicare” și „Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare.”

Prin Program, pentru cele două acțiuni noi, se decontează:

a) achiziția a maximum 10 kg de produse proteice solide/familie de albine în cazul stupinelor de multiplicare și a maximum 20 kg de produse proteice solide/familie de albine în cazul stupinelor de elită, în funcție de numărul de familii de albine deținut;
b) achiziţia de incubator de creștere a mătcilor, incubator de transport botci și kit inseminare artificială a mătcilor care să conțină cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă inseminare.
- anexa „Plafoane alocate pentru fiecare măsură din Program” la prezenta hotărâre s-a modificat, în sensul redistribuirii unor sume în cadrul acțiunii prevăzute la Subcapitolul I „Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”. Ca urmare a evaluării implementării PNA în primul an din perioada 2020 – 2022, s-a constatat că pentru cele două masuri de achiziție de echipament de către formele âasociative, pentru procesarea cerii și
pentru ambalarea mierii sunt necesare fonduri mai mari, astfel încât orice formă asociativă eligibilă să poată accesa aceste măsuri.

Astfel, fondurile suplimentare se asigură prin redistribuire din sumele dedicate pentru măsura de consultanță în apicultură, pentru care în primul an de aplicare a PNA s-a solicitat și s-a plătit doar 9% din suma alocată cu această destinație.

Revenind la procedura aferentă acordării sprijinului financiar pentru anul 2021, în respectarea calendarului destinat implementării acestei măsuri, 31 Mai 2021 a fost data-limită până la care formele asociative apicole legal constituite care solicită sprijin financiar pentru măsura „Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori” sau apicultori care solicita sprijin pentru acțiunile C.4. „Achiziţionarea de mijloace de transport
apicol fără autopropulsie – remorcă apicolă/pavilion apicol și mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”, respectiv D.3. “Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare” pot depune cererile de intenție pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA).

Ulterior acestei date, până la 31 iulie 2021, trebuie depusă și cererea de plată efectivă a sprijinului financiar. De precizat este faptul că strict solicitanții care au depus cererea de intenție pentru măsurile menționate mai sus au dreptul să depună cererea de plată prin care vor solicita  sprijin pentru același produs/produse din cererea de intenție. De asemenea și pentru celelalte măsuri cuprinse în Program necondiționate de depunerea cererii de intenție se va respecta același termen până la care se poate depune a cererea de plată.

Oricare ar fi momentul depunerii cererii de plată, cu încadrarea în termenul limită, achitarea sprijinului financiar se va face de către APIA, după controlul tuturor cererilor de plată și după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat pentru fiecare măsură.

Date fiind restricțiile sanitare determinate de pandemie, APIA a facilitat și de această data modalitatea de depunere a documentațiilor necesare de către apicultori și de către formele asociative apicol, cererile de intenție, împreună cu documentele atașate cererii fiind primite atât la registratura instituției, cât și prin intermediul mijloacelor electronice, la adresa de e-mail a fiecărui centru, iar în același mod vor fi preluate și cererile de plată și documentele care le însoțesc.

În sprijinul beneficiarilor, APIA pune la dispoziție întregul suport al Centrelor, câtși site-ul Agenției, www.apia.org.ro, unde pot fi regăsite permanent date actualizate despre implementarea acestei măsuri de sprijin", a explicat Cristina Popa, consilier APIA Aparat Central.

sursa: APIAGRICULTURĂ

Vizualizat: 1211 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

15 iunie 2021 - 20:31

Șaban Regep Genghis, reprezentant al unei PFA cu sediul în oraș Hârșova, județul Constanța, a fost arestat preventiv 30 de zile, după ce, anul trecut, i-a lăsat cu ochii în soare pe 17 cetățeni din Bistrița-Năsăud, crescători de animale, cărora le-a cumpărat, chipurile, sute de oi, dar pe care a “uitat” să le mai plătească, scrie Gazeta de Bistrița.

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

15 iunie 2021 - 13:01

Sunt sătul de câte campanii am văzut prin care se cere consumatorului să cumpere produse românești pentru a-i ajuta pe producătorii locali. Și sunt sătul de această permanentă lamentare care sună deseori de parcă cerșim indulgențe. Sunt sătul pentru că, din nou și din nou, confundăm planurile și încurcăm interesele pe care ar trebui să le protejăm și să le promovăm, scrie crescătorul de animale George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un editorial publicat de Digi 24.

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

15 iunie 2021 - 10:28

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a înregistrat în doi ani, 2020 și 2021, potrivit datelor oficiale, mai puțin cu 28.980 de cereri unice pentru subvențiile din agricultură. În timp ce numărul fermierilor care cer subvențiile APIA a scăzut, a crescut suprafața solicitată la plată.

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

15 iunie 2021 - 09:29

Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția pentru crescătorii de animale trebuie acordată pe producție, spune crescătorul de vaci Radu Teodor, din Rastolt, județul Sălaj. Ce înseamnă subvenționarea hârtiilor? Nimic altceva decât subvenția APIA cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat, dată pe un certificat de origine, pe o adeverință de la registrul genealogic al rasei, etc. fără a se verifica dacă a și crescut producția în fermele care au încasat banii.

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

15 iunie 2021 - 08:17

Ultimele vești de la Bruxelles! Crește sprijinul acordat tinerilor fermieri, de la un maxim de 70.000 de euro, cât va fi anul acesta, la 100.000 de euro/fermier și se prelungește perioada de acordare a acestui sprijin, de la 5 ani, cât este acum, la 7 ani. Apare și noul fermier care va avea acces mai ușor la fonduri europene, a anunțat acum europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia Agri, Parlamentul European.

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

15 iunie 2021 - 07:51

O nouă plată pentru fermierii mici și mijlocii! În negocierile de la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), se pune accent pe un sprijin mai mare acordat fermelor mici și mijlocii. Astfel, statelor membre UE li s-a dat de ales, ori alocă 12% din suma prevăzută pentru subvenții fermierilor mici și mijlocii sub forma unei plăți redistributive sau plafonează subvențiile fermierilor mari, iar suma rezultată din plafonare se distribuie fermelor mici și mijlocii.

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

15 iunie 2021 - 07:04

Crescătorul de oi și capre Aurel Tănase din județul Teleorman spune că a fost șofer, dar s-a lăsat de meserie ca să se apuce de creșterea animalelor. Cîștigă însă mult mai puțin. Când era șofer miza în fiecare lună pe un salariu bun, acum supraviețuiește cu familia, dar pentru a supraviețui, muncesc toți membrii familiei în fermă, pentru că altfel nu se poate.

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

14 iunie 2021 - 16:47

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

14 iunie 2021 - 11:23

Cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2021 se reduc cu o rată de ajustare de 1,658907 %, precizează Comisia Europeană în Regulamentul (UE) din 11 iunie 2021 de stabilire a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2021.

Comunicat APIA de astăzi!

Comunicat APIA de astăzi!

14 iunie 2021 - 10:13

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 11 iunie 2021 s-a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021, inclusiv perioada de depunere cu penalități, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi, 14 iunie, pentru Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răutate...

Răutate...
Particularitatea ochilor feminini constă în faptul că ei sunt capabili să vadă un fir de păr pe sacoul soţului de la cinci metri distanţă, dar nu sunt în stare să vadă uşa garajului de la un metru. Detalii