Adama
Agreena
AGRICOVER

Consilier APIA: Suma alocată pentru acest an pentru plata ajutoarelor din apicultură!

Publicat: 02 iunie 2021 - 11:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cristina Popa, consilier Direcția Măsuri de Piață, Comerț Exterior, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Aparat Central, anunță care este suma alocată pentru acest an pentru plata ajutoarelor din apicultură și le explică apicultorilor cum obțin aceste ajutoare.

"Stupăritul reprezintă unul dintre sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiții la nivel național, știut fiind că strămoșii poporului român, dacii și tracii, creșteau albine pentru miere și ceară.

Chiar dacă au mai fost ani care s-au dovedit nefavorabili producției de miere, iar pandemia de COVID-19 a avut un impact incontestabil asupra apiculturii și a mijloacelor de trai din sector, în România au existat și există condiții naturale favorabile apiculturii, datorită resurselor melifere însemnate. Recunoscută pentru valorile ei curative și diversitatea sortimentală, mierea românească a obținut de-a lungul timpului numeroase medalii în competițiile internaționale de profil. Cea mai mare producție de miere provine din județele Brăila, Caraș-Severin, Mureș, Sibiu și Vâlcea.

Mierea polifloră deține cea mai mare pondere în totalul producției din fiecare an (50%), urmată de mierea de salcâm (35%) și de cea de tei (15%).

Țara noastră deține al doilea cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană, respectiv, peste 1,8 milioane. Pentru dezvoltarea sectorului apicol este esențială responsabilizarea apicultorilor, prin aplicarea bunelor practice agricole, lansarea programelor de susținere a plantării plantelor melifere crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor apicole și multiplicarea familiilor de albine.

În tot acest context, APIA rămâne permanent alături de apicultori și de organizațiile de apicultori, continuând acordarea de sprijin financiar aferent investițiilor pe care aceștia le realizează.

În acest sens, pentru anul 2021, suma alocată Programului Național Apicol (PNA) totalizează 51.128 mii lei.

Reamintim că PNA reprezintă o măsură de sprijin a apicultorilor și a formelor asociative cu finanțare comună (România –U.E.), prin intermediul căreia apicultorii și formele asociative pot deconta diverse cheltuieli pe care le fac pentru stupină.

Programul Național Apicol urmărește dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea și desfacerea producţiei de miere în condiţii de calitate controlată, la nivelul standardelor europene, precum și valorificarea integrală şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum și a
resurselor din flora spontană.

apicultori-wall-street_b

Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020 –2022 este de 152.419 mii lei, din care 76.209 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale.

Este important de precizat faptul că în ședința Guvernului din data de 05 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează şi modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022. În acest sens, crescătorii de albine pot primi subvenții de la stat în cadrul Programului Naţional Apicol 2021, cererile de intenție putând fi depuse de către formele asociative apicole legal constituite, pentru asistență tehnică, și de către apicultorii independenți, deopotrivă, pentru achiziția de remorci apicole/pavilioane sau de accesorii apicole ș.a.

Totodată, sprijinul poate fi folosit și pentru tratamente (achiziționarea de medicamente pentru tratarea bolilor) și decontarea analizelor fizico-chimice/ reziduuri care să ateste calitatea mierii.

Pe lângă modificarea termenelor limită de depunere a cererilor de intenție și a celor de plată, alte reglementări cuprinse în noul act normative prevăd:
- actualizarea valorii totale a sprijinului financiar, având în vedere cursul euro stabilit la valoarea de 4,8683 lei pentru plăţile aferente anului 2021;
- reglementarea unei excepții privind termenul-limită de depunere a cererii de plată și a documentelor care o însoțesc pentru anul 2022, acesta diind prelungit până la data de 31 decembrie 2022;
- Măsura de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune s-a completat cu încă două acțiuni, respectiv „Achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită și multiplicare” și „Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare.”

Prin Program, pentru cele două acțiuni noi, se decontează:

a) achiziția a maximum 10 kg de produse proteice solide/familie de albine în cazul stupinelor de multiplicare și a maximum 20 kg de produse proteice solide/familie de albine în cazul stupinelor de elită, în funcție de numărul de familii de albine deținut;
b) achiziţia de incubator de creștere a mătcilor, incubator de transport botci și kit inseminare artificială a mătcilor care să conțină cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă inseminare.
- anexa „Plafoane alocate pentru fiecare măsură din Program” la prezenta hotărâre s-a modificat, în sensul redistribuirii unor sume în cadrul acțiunii prevăzute la Subcapitolul I „Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”. Ca urmare a evaluării implementării PNA în primul an din perioada 2020 – 2022, s-a constatat că pentru cele două masuri de achiziție de echipament de către formele âasociative, pentru procesarea cerii și
pentru ambalarea mierii sunt necesare fonduri mai mari, astfel încât orice formă asociativă eligibilă să poată accesa aceste măsuri.

Astfel, fondurile suplimentare se asigură prin redistribuire din sumele dedicate pentru măsura de consultanță în apicultură, pentru care în primul an de aplicare a PNA s-a solicitat și s-a plătit doar 9% din suma alocată cu această destinație.

Revenind la procedura aferentă acordării sprijinului financiar pentru anul 2021, în respectarea calendarului destinat implementării acestei măsuri, 31 Mai 2021 a fost data-limită până la care formele asociative apicole legal constituite care solicită sprijin financiar pentru măsura „Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori” sau apicultori care solicita sprijin pentru acțiunile C.4. „Achiziţionarea de mijloace de transport
apicol fără autopropulsie – remorcă apicolă/pavilion apicol și mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”, respectiv D.3. “Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare” pot depune cererile de intenție pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA).

Ulterior acestei date, până la 31 iulie 2021, trebuie depusă și cererea de plată efectivă a sprijinului financiar. De precizat este faptul că strict solicitanții care au depus cererea de intenție pentru măsurile menționate mai sus au dreptul să depună cererea de plată prin care vor solicita  sprijin pentru același produs/produse din cererea de intenție. De asemenea și pentru celelalte măsuri cuprinse în Program necondiționate de depunerea cererii de intenție se va respecta același termen până la care se poate depune a cererea de plată.

Oricare ar fi momentul depunerii cererii de plată, cu încadrarea în termenul limită, achitarea sprijinului financiar se va face de către APIA, după controlul tuturor cererilor de plată și după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat pentru fiecare măsură.

Date fiind restricțiile sanitare determinate de pandemie, APIA a facilitat și de această data modalitatea de depunere a documentațiilor necesare de către apicultori și de către formele asociative apicol, cererile de intenție, împreună cu documentele atașate cererii fiind primite atât la registratura instituției, cât și prin intermediul mijloacelor electronice, la adresa de e-mail a fiecărui centru, iar în același mod vor fi preluate și cererile de plată și documentele care le însoțesc.

În sprijinul beneficiarilor, APIA pune la dispoziție întregul suport al Centrelor, câtși site-ul Agenției, www.apia.org.ro, unde pot fi regăsite permanent date actualizate despre implementarea acestei măsuri de sprijin", a explicat Cristina Popa, consilier APIA Aparat Central.

sursa: APIAGRICULTURĂ

Vizualizat: 2002 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

06 septembrie 2024 - 13:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca-n decurs de doar două luni să vireze în conturile fermierilor, crescătorilor de animale subvenții pe hectar și cap animal în valoare de 1,4 miliarde de euro, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi seara, la Agro TV.

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

06 septembrie 2024 - 12:29

Anunțul a fost făcut joi seara, la Agro TV, de ministrul secretar de stat Adrian Pintea din Ministerul Agriculturii. Datele importante în acest moment în graficul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plățile pe hectar și cap animal, aferente acestui an, sunt 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

05 septembrie 2024 - 18:31

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

05 septembrie 2024 - 10:19

Cunoscutul exportator și susținător al oieritului românesc, Ciprian Palmeș, anunță acum pe Facebook că din 10 septembrie demarează achiziția de miei pentru export.

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

05 septembrie 2024 - 09:25

Cu bolile cumplite care amenință de ceva timp zootehnia din România e nevoie de un sprijin urgent pentru crescătorii locali de animale, a propus eurodeputatul român Daniel Buda în Parlamentul de la Bruxelles. Fermele au fost distruse mai întâi de pesta porcină africană, iar acum de pesta micilor rumegătoare.

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

05 septembrie 2024 - 08:44

Subvenții egale pentru fermierii români: un pas important în Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

04 septembrie 2024 - 18:23

ZIUA PORUMBULUI va avea loc în data de 11 septembrie 2024, în localitatea Orezu, jud. Ialomița, la ferma cunoscutului fermier Nicolae SITARU – ElSit, începând cu ora 10:00.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

04 septembrie 2024 - 18:04

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

04 septembrie 2024 - 09:58

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că peste 500 de fermieri din sectorul vegetal  au fost selectați pentru a primi bani pentru tractoare și utilaje agricole noi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La azil

La azil
Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil: Detalii