Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Consilier APIA: Suma alocată pentru acest an pentru plata ajutoarelor din apicultură!

Publicat: 02 iunie 2021 - 11:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cristina Popa, consilier Direcția Măsuri de Piață, Comerț Exterior, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Aparat Central, anunță care este suma alocată pentru acest an pentru plata ajutoarelor din apicultură și le explică apicultorilor cum obțin aceste ajutoare.

"Stupăritul reprezintă unul dintre sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiții la nivel național, știut fiind că strămoșii poporului român, dacii și tracii, creșteau albine pentru miere și ceară.

Chiar dacă au mai fost ani care s-au dovedit nefavorabili producției de miere, iar pandemia de COVID-19 a avut un impact incontestabil asupra apiculturii și a mijloacelor de trai din sector, în România au existat și există condiții naturale favorabile apiculturii, datorită resurselor melifere însemnate. Recunoscută pentru valorile ei curative și diversitatea sortimentală, mierea românească a obținut de-a lungul timpului numeroase medalii în competițiile internaționale de profil. Cea mai mare producție de miere provine din județele Brăila, Caraș-Severin, Mureș, Sibiu și Vâlcea.

Mierea polifloră deține cea mai mare pondere în totalul producției din fiecare an (50%), urmată de mierea de salcâm (35%) și de cea de tei (15%).

Țara noastră deține al doilea cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană, respectiv, peste 1,8 milioane. Pentru dezvoltarea sectorului apicol este esențială responsabilizarea apicultorilor, prin aplicarea bunelor practice agricole, lansarea programelor de susținere a plantării plantelor melifere crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor apicole și multiplicarea familiilor de albine.

În tot acest context, APIA rămâne permanent alături de apicultori și de organizațiile de apicultori, continuând acordarea de sprijin financiar aferent investițiilor pe care aceștia le realizează.

În acest sens, pentru anul 2021, suma alocată Programului Național Apicol (PNA) totalizează 51.128 mii lei.

Reamintim că PNA reprezintă o măsură de sprijin a apicultorilor și a formelor asociative cu finanțare comună (România –U.E.), prin intermediul căreia apicultorii și formele asociative pot deconta diverse cheltuieli pe care le fac pentru stupină.

Programul Național Apicol urmărește dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea și desfacerea producţiei de miere în condiţii de calitate controlată, la nivelul standardelor europene, precum și valorificarea integrală şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum și a
resurselor din flora spontană.

apicultori-wall-street_b

Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020 –2022 este de 152.419 mii lei, din care 76.209 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale.

Este important de precizat faptul că în ședința Guvernului din data de 05 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează şi modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022. În acest sens, crescătorii de albine pot primi subvenții de la stat în cadrul Programului Naţional Apicol 2021, cererile de intenție putând fi depuse de către formele asociative apicole legal constituite, pentru asistență tehnică, și de către apicultorii independenți, deopotrivă, pentru achiziția de remorci apicole/pavilioane sau de accesorii apicole ș.a.

Totodată, sprijinul poate fi folosit și pentru tratamente (achiziționarea de medicamente pentru tratarea bolilor) și decontarea analizelor fizico-chimice/ reziduuri care să ateste calitatea mierii.

Pe lângă modificarea termenelor limită de depunere a cererilor de intenție și a celor de plată, alte reglementări cuprinse în noul act normative prevăd:
- actualizarea valorii totale a sprijinului financiar, având în vedere cursul euro stabilit la valoarea de 4,8683 lei pentru plăţile aferente anului 2021;
- reglementarea unei excepții privind termenul-limită de depunere a cererii de plată și a documentelor care o însoțesc pentru anul 2022, acesta diind prelungit până la data de 31 decembrie 2022;
- Măsura de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune s-a completat cu încă două acțiuni, respectiv „Achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită și multiplicare” și „Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare.”

Prin Program, pentru cele două acțiuni noi, se decontează:

a) achiziția a maximum 10 kg de produse proteice solide/familie de albine în cazul stupinelor de multiplicare și a maximum 20 kg de produse proteice solide/familie de albine în cazul stupinelor de elită, în funcție de numărul de familii de albine deținut;
b) achiziţia de incubator de creștere a mătcilor, incubator de transport botci și kit inseminare artificială a mătcilor care să conțină cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă inseminare.
- anexa „Plafoane alocate pentru fiecare măsură din Program” la prezenta hotărâre s-a modificat, în sensul redistribuirii unor sume în cadrul acțiunii prevăzute la Subcapitolul I „Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”. Ca urmare a evaluării implementării PNA în primul an din perioada 2020 – 2022, s-a constatat că pentru cele două masuri de achiziție de echipament de către formele âasociative, pentru procesarea cerii și
pentru ambalarea mierii sunt necesare fonduri mai mari, astfel încât orice formă asociativă eligibilă să poată accesa aceste măsuri.

Astfel, fondurile suplimentare se asigură prin redistribuire din sumele dedicate pentru măsura de consultanță în apicultură, pentru care în primul an de aplicare a PNA s-a solicitat și s-a plătit doar 9% din suma alocată cu această destinație.

Revenind la procedura aferentă acordării sprijinului financiar pentru anul 2021, în respectarea calendarului destinat implementării acestei măsuri, 31 Mai 2021 a fost data-limită până la care formele asociative apicole legal constituite care solicită sprijin financiar pentru măsura „Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori” sau apicultori care solicita sprijin pentru acțiunile C.4. „Achiziţionarea de mijloace de transport
apicol fără autopropulsie – remorcă apicolă/pavilion apicol și mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”, respectiv D.3. “Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare” pot depune cererile de intenție pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA).

Ulterior acestei date, până la 31 iulie 2021, trebuie depusă și cererea de plată efectivă a sprijinului financiar. De precizat este faptul că strict solicitanții care au depus cererea de intenție pentru măsurile menționate mai sus au dreptul să depună cererea de plată prin care vor solicita  sprijin pentru același produs/produse din cererea de intenție. De asemenea și pentru celelalte măsuri cuprinse în Program necondiționate de depunerea cererii de intenție se va respecta același termen până la care se poate depune a cererea de plată.

Oricare ar fi momentul depunerii cererii de plată, cu încadrarea în termenul limită, achitarea sprijinului financiar se va face de către APIA, după controlul tuturor cererilor de plată și după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat pentru fiecare măsură.

Date fiind restricțiile sanitare determinate de pandemie, APIA a facilitat și de această data modalitatea de depunere a documentațiilor necesare de către apicultori și de către formele asociative apicol, cererile de intenție, împreună cu documentele atașate cererii fiind primite atât la registratura instituției, cât și prin intermediul mijloacelor electronice, la adresa de e-mail a fiecărui centru, iar în același mod vor fi preluate și cererile de plată și documentele care le însoțesc.

În sprijinul beneficiarilor, APIA pune la dispoziție întregul suport al Centrelor, câtși site-ul Agenției, www.apia.org.ro, unde pot fi regăsite permanent date actualizate despre implementarea acestei măsuri de sprijin", a explicat Cristina Popa, consilier APIA Aparat Central.

sursa: APIAGRICULTURĂ

Vizualizat: 1867 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

29 noiembrie 2023 - 07:06

În timp ce crescătorii de vaci abia își vând la prețuri de nimic laptele produs în ferme, România importă 60% din laptele de consum, spune fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad. Situație e și mai dramatică la producția de carne de porc unde importurile urcă la 80%.

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

28 noiembrie 2023 - 18:40

S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii