Adama

Condiția obligatorie pentru ca fermierii să obțină despăgubiri secetă!

Publicat: 07 septembrie 2022 - 07:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta pedologică trebuie declarată la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) pentru ca fermierii, crscătorii de animale să poată beneficia de despăgubiri pentru pierderile suferite. În cazul în care nu se declară secetă la nivel de UAT, chiar dacă terenurile fermierilor sunt distruse de secetă, aceștia nu pot obține despăgubiri, spune directorul Direcției Agricole Județene Caraș Severin, Sorin Borugă.

22 de cereri au fost depuse la Direcția Județeană Agricolă Caraș-Severin în ultimele săptămâni, pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse de secetă. Solicitările au venit din partea fermierilor din Măureni, Doclin și Bocșa, pe a căror suprafețe au fost însămânțate în primăvară culturi de soia, porumb și mur.

În urma verificărilor făcute în teren de comisia de evaluare, un singur fermier s-ar încadra, până la această dată, pentru obținerea de despăgubiri, condiția fiind aceea ca la nivelul comunei pe raza căreia își are parcela să se declare secetă pedologică.

seceta-despagubiri_b

„Pentru culturile de toamnă nu avem declarată secetă și nu am avut nici cereri. S-au depus, în schimb, cereri pentru culturile de primăvară. Până ieri am înregistrat un număr de 22 de cereri, dintre care 20 pe Măureni, la porumb și soia, și câte una pe Doclin și Bocșa, la mur, respectiv porumb. În urma verificărilor din teren, comisia de evaluare a constatat pe o singură suprafață de 15,67 de hectare un grad de afectare a culturilor care să permită fermierului, în cazul în care se va declara secetă pedologică, să beneficieze de despăgubiri. Dar acest lucru nu ține doar de constatările comisiei din teren, trebuie să se declare seceta pedologică la nivel de UAT, altfel nu! Însă, din cei șase fermieri care au depus solicitări pe zona Măureni, parcela unuia singur a îndeplinit, să spunem, condiții pentru a fi declarat ca a fost afectat de secetă.”, a declarat Sorin Borugă, director Direcției Județene Agricole Caraș-Severin, citat de expressdebanat.ro

Pentru a putea depune cerere în vederea solicitării de despăgubiri, fermierul trebuie să aibă minimum 30% din cultură afectată, urmând ca gradul de calamitate să se stabilească la fața locului de către comisia de evaluare.

„Constatările de la fața locului se înaintează la Prefectură și la Ministerul Agriculturii și atunci se va declara, practic, zonă calamitată, afectată de secetă pedologică. Deci nu decide Direcția Agricolă, ci Ministerul Agriculturii va constata, în baza rapoartelor operative pe care le primește, și apreciază dacă există nivelul de calamitate necesare, deci minimum 30%, atunci se centralizează și se înștiințează la nivel național pe fiecare UAT în parte.”, a mai adăugat directorul DAJ Caraș-Severin.

Vizualizat: 8030 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

13 ianuarie 2025 - 05:32

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, crescătorilor de animale ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, pe hectar și pe cap animal, cuvenite pentru cererile depuse anul trecut, după aprobarea bugetului de stat a României pentru acest an, 2025. ANT se achită din bugetul național al anului următor anului depunerii cererilor la APIA.

Noi intervenții pentru crescătorii de porci!

Noi intervenții pentru crescătorii de porci!

13 ianuarie 2025 - 05:08

Fermele de creștere a porcilor din România au nevoie de noi ajutoare pentru a-și reveni după valul de pestă porcină africană. O plată diferențiată a calității carcaselor este unul dintre intervențiile care i-ar ajuta pe crescători, consideră europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

12 ianuarie 2025 - 08:05

Tinerii crescători de vaci trebuie să beneficieze de ajutoare mai mari, un sprijin sporit, spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), care a vizitat o fermă de vaci, la acest sfârșit de săptămână.

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

12 ianuarie 2025 - 07:20

Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriilor în vederea înscrierii acestora în registrul agricol.

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

10 ianuarie 2025 - 12:34

Crescătorii de bovine care au accesat anul trecut eco-schema PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, cu un cuantum de 130,84 euro/UVM/an, aferent anului de cerere 2024, au termen luna ianuarie pentru a depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un set de acte care le garantează încasarea banilor.

Banii pentru subvenții APIA în cont!

Banii pentru subvenții APIA în cont!

10 ianuarie 2025 - 12:08

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, anunță astăzi, 10 ianuarie 2025, un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) transmis Agroinfo.

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

09 ianuarie 2025 - 19:20

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO. 

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

09 ianuarie 2025 - 14:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 09 ianuarie – 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

09 ianuarie 2025 - 07:08

Apa, factorul limitativ în agricultură, a venit în toamna şi începutul iernii, iar fermierii au început anul optimist, având încredere că culturile de toamnă, grâu şi rapiţă, întinse pe o suprafaţă de peste 2,5 milioane de hectare, sunt în stare bună.

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

09 ianuarie 2025 - 06:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ieri un comunicat în care anunța stadiul la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, aferente anului de cerere 2024. Comunicatul APIA postat și pe Facebook a generat mai multe întrebări de la fermieri. Ce le-a răspuns APIA?

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere