Un primar, un medic veterinar și doi consilieri superiori ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost condamnați la închisoare în același dosar penal, pentru fraudă subvenții APIA, informează procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Dintre toți, doar primarul va fi încarcerat, pedeapsa lui nu a fost suspendată. Sentința este definitivă.
Prin decizia penală nr. 607 din 28.03.2023, Curtea de Apel Craiova a hotărât următoarele:
"Condamnă pe inculpatul DUNĂRINȚU IONEL RAFAEL, la data faptelor primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți la o pedeapsă de 5 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și obținere ilegală de fonduri în formă continuată.
Condamnă pe inculpata BĂLĂNESCU DOMNICA, la data faptelor medic veterinar concesionar la Circumscripția Sanitar Veterinară Balta Isverna, jud. Mehedinți la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și complicitate la obținere ilegală de fonduri în formă continuată.
Condamnă pe inculpații PARASCHIVU MILUȘ și GOLICI GEORGIAN-DANIEL, la data faptelor consilieri superiori la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți - Serviciul Verificări pe Teren la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținere ilegală de fonduri.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților Vărzaru Ilie, Ploscaru Ilie, Paulescu Buican Nistor, Scorobete Ion, Semen Nicolae Lucian și SC Trans Exfor SRL, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Bălănescu Domnica, Paraschivu Miluș și Golici Georgian Daniel vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, prima în cadrul Primăriei Mun. Drobeta Turnu Severin sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, iar ultimii doi în cadrul Primăriei com. Burila Mare, jud. Mehedinți.
Obligă inculpatul Dunărințu Rafel Ionel să plătească către partea civilă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – București, suma totală de 5.266.516,97 lei, reprezentând sprijin financiar acordat necuvenit în campaniile agricole 2009-2014, din care, în solidar cu inculpata Bălănescu Domnica pentru suma de 4.357.586,39 lei. Obligă pe fiecare dintre cei doi inculpați să plătească accesoriile sumelor stabilite la debitul principal, accesorii ce vor fi calculate potrivit Codului de procedură fiscală.
Obligă inculpata Bălănescu Domnica să plătească părții civile, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) București, suma de 3.536,45 lei.
Dispune anularea actelor întocmite în fals.
Obligă pe fiecare dintre cei patru inculpați condamnați să plătească suma de 8.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
DEFINITIVĂ," informează un comunicat DNA.
Primarul a fost acuzat de DNA și condamnat de instanța Curții de Apel Craiova pentru că a încasat subvenții APIA pentru ovine care nu existau în realitate, figurau doar pe hârtie, subvenția încasată pentru aceste ovine, potrivit DNA, provine din bugetul național, deci este vorba de ajutorul național tranzitoriu (ANT). Pe lângă aceste sume, primarul a mai fost acuzat de procurorii DNA că a încasat ilegal și subvenții europene pe suprafață.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
"În perioada 2009 – 2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, primar, a formulat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cereri de sprijin pe suprafață (Măsurile 214 și 211- Plati de agro-mediu și Sprijin pentru zone defavorizate) folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obținut subvenții din fondurile Uniunii Europene și din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de 4.659.916.37 lei.
De asemenea, în perioada 2011-2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, acționând în aceeași manieră, a obținut în mod nejustificat subvenții pe cap de animal/ovine în condițiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul.
În derularea activității infracționale, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a beneficiat de ajutorul inculpatei Bălănescu Domnica, care, în calitate de medic veterinar, a eliberat mai multe adeverințe în conținutul cărora se atesta în mod mincinos că inculpatul deținea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată.
De asemenea, la îndemnul inculpatului Dunărințu Ionel Rafael, inculpata a întocmit în fals două documente prin care s-a solicitat scăderea din exploatația primului și din Registrul Național al Exploatațiilor, a unui număr total de 962 ovine, cunoscând că acestea nu au existat în realitate.
În perioada 2011-2014, inculpata Bălănescu Domnica a decontat contravaloarea serviciilor prestate privind vaccinarea ovinelor inculpatului Dunărințu Ionel Rafael deși știa că acesta din urmă nu deținea în totalitate efectivele declarate și înregistrate de către aceasta în Registrul Național al Exploatațiilor, cauzând un prejudiciu Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți în valoare de 9.975 lei.
De un real ajutor inculpatului s-au dovedit și inculpații Paraschivu Miluș, Vărzaru Ilie, Ploscaru Ilie, Paulescu – Buican Nistor și Golici Georgian-Daniel, inspectori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Mehedinți, care au fost desemnați să efectueze controale pe teren și care la rândul lor aveau obligația să constate lipsa efectivelor de animale și să propună excluderea inculpatului Dunărințu Ionel Rafael de la plată.
Acest lucru nu s-a realizat deoarece cei cinci inspectori au întocmit în fals procese - verbale de control în teren și au atestat că efectivele de animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate.
În acest mod inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a fost ajutat să nu fie exclus de la plata și a obținut în mod injust suma totală de 268.814.47 lei, reprezentând sprijinul pe cap de ovină, acordat din bugetul național."