"Îmi doresc să identificăm împreună provocările reale cu care ne-am confruntat și să găsim cele mai bune soluții pentru a optimiza absorbția fondurilor FEADR în viitoarea perioadă de programare 2023-2027,” a declarat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
"Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a organizat, în perioada 21-22 noiembrie 2022, în localitatea Sovata, Simpozionul de analiză a implementării măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din PNDR 2014-2020.
Evenimentul a vizat realizarea unei ample analize a stadiului implementării la nivelul APIA a măsurilor delegate din PNDR 2014-2020, respectiv al absorbției fondurilor aferente acestora, din perspectiva încheierii perioadei de programare 2014-2020 și a perioadei de tranziție 2021-2022.
Astfel, în cadrul simpozionului au fost dezbătute dificultățile întâmpinate de fermieri și centrele județene ale agenției în procesul de accesare, respectiv gestionare a măsurilor delegate, precum și principalele lecții învățate și direcții de acțiune pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor FEADR în viitoarea perioadă de programare.
Evenimentul a reunit personalul de conducere de la nivelul APIA central și al centrelor județene și include atât o parte de analiză a implementării măsurilor delegate, cât și o parte practică, prin organizarea a trei ateliere de lucru.
Simpozionul s-a bucurat, totodată, de participarea în calitate de speakeri a unor invitați de seamă din cadrul Ministerului agriculturii și dezvoltării rurale, respectiv a domnului Sorin Moise, secretar de stat, a domnului Antal Szabolcs Barabasi, secretar de stat, precum și a domnului Dumitru Jeacă, secretar general adjunct.
De asemenea, ne-au fost alături doamna Mara-Cristina Togănel, prefect al județului Mureș și domnul Fülöp László Zsolt, primar al orașului Sovata, care ne-au împărtășit perspectiva locală asupra beneficiilor absorbției fondurilor europene destinate dezvoltării rurale.
Nu în ultimul rând, au răspuns pozitiv invitației APIA de a ne fi alături și de a susține o prezentare în cadrul simpozionului și reprezentanții Autorității de Audit FEADR din cadrul Curții de conturi a României, în virtutea faptului că activitatea Organismului de certificare este esențială în procesul de gestionare a fondurilor europene.
”Am decis organizarea unui Simpozion de analiză a implementării măsurilor delegate, întrucât ne apropiem cu pași repezi de încheierea perioadei de programare 2014-2020 și a perioadei de tranziție 2021-2022 și consider că este foarte important să facem un bilanț al activității noastre la finalul acestor cicluri și să intrăm în noua perioadă de programare cu lecțiile învățate. Îmi doresc să identificăm împreună provocările reale cu care ne-am confruntat și să găsim cele mai bune soluții pentru a optimiza absorbția fondurilor FEADR în viitoarea perioadă de programare 2023-2027” a declarat Adrian Pintea, director general APIA, la deschiderea lucrărilor simpozionului," precizează comunicatul APIA.