Bruxelles, 5 februarie 2021. Într-o întâlnire siderantă în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, de joi, 4 februarie, un reprezentant al Comisiei Europene a încercat să explice micilor crescători de pui și iepuri cum își pot ei sacrifica animalele în fermă, deși, în realitate, nu pot! Exercițiul de PR al reprezentantului CE i-a nemulțumit profund pe eurodeputații Comisiei AGRI, care însă nu s-au lăsat păcăliți, susține un comunicat transmis de europarlamentarul Carmen Avram pentru AGROINFO.
Concluzia a fost că regulile s-au schimbat pentru crescătorii mici de pui și iepuri, aceștia fiind obligați, de la începutul acestui an, să apeleze la autorizații sanitar-veterinare și la abatoare, ceea ce presupune costuri mari și contrazice toate noile strategii pregătite pentru agricultori.
Conform eurodeputatei Carmen Avram: „Obiectivul strategiei «De la fermă la furculiță» și al noii Politici Agricole Comune este furnizarea, direct de la producător, de produse proaspete.
Sprijinind acești mici producători, acoperim cererea directă de hrană proaspătă, dezvoltăm piețe locale, cu lanțuri scurte de aprovizionare și asigurăm bunăstarea animalelor, scurtând durata transportului. Acum, se pare, am ajuns în punctul în care această derogare, vitală pentru fermierii mici, s-a terminat. Nu doar că punem în pericol viabilitatea economică a multor ferme din zonele rurale, ci chiar contrazicem orice strategie care se află, chiar acum, la masa de negociere. Nu doar că derogarea s-a sfârșit, ci și condițiile pentru obținerea aprobărilor pentru abatoare, conform Regulamentului 853, sunt prea scumpe pentru marea majoritate a acestor ferme. De asemenea, ar înseamnă și întârzieri în livrarea produselor.
Vreau să știu ce măsuri a luat Comisia Europeană pentru a corecta această situație legată de derogări? Cum a acționat și care crede că va fi impactul finalizării derogării și al schimbărilor care vor urma, asupra fermelor mici de pui și iepuri?”
La aceste întrebări, reprezentantul Comisiei Europene a evitat un răspuns direct, adâncind și mai mult nebuloasa creată de încetarea acestei derogări și aruncând responsabilitatea în curtea statelor membre.
Conform lui Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene - Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară: „Sacrificarea păsărilor și a iepurilor în fermă va fi posibilă în continuare. Este o prevedere a legislației europene sanitar-veterinare, prin urmare, nu va suferi modificări. Deci, nicio modificare pentru sacrificarea la nivelul fermei a păsărilor și iepurilor.
Cât despre reglementările privind carnea de pui și produsele din carne de pasăre, a existat o perioadă de tranziție, prelungită timp de 15 ani, care s-a încheiat, din păcate, în 2020. Deși înțeleg contextul creat de criza sanitară Covid, nu mai există posibilitatea să fie prelungită, întrucât temeiul legal a dispărut odată cu adaptarea legislației privind igiena sanitar-veterinară la Tratatul de la Lisabona. În acest fel, a dispărut baza legală atât pentru prelungirea derogării, cât și pentru o noua legislație în acest sens. Din acest moment, această perioada s-a încheiat și nu mai poate fi prelungită.
Am ascultat părerile statelor membre exprimate în cadrul Consiliului Miniștrilor Agriculturii și am contactat reprezentanții acestora pentru a clarifica acest aspect. Am înțeles că problema acestora e legată de sacrificarea păsărilor și a iepurilor. Însă acest lucru nu se schimbă cu nimic. Deci, sacrificarea păsărilor și a iepurilor în fermă este posibilă.
Consider că legislația e suficient de flexibilă pentru a permite statelor membre să autorizeze aceste abatoare mici, la nivelul fermelor, notificând Comisia Europeană și celelalte state membre.”
În concluzie, descifrând mesajul reprezentantului Comisiei Europene, derogarea a încetat, nu poate fi prelungită, în teorie, micii producători vor fi nevoiți să apeleze la abatoare, dar, practic, deocamdată condițiile rămân neclare.
Înregistrarea video a schimbului de opinii este disponibilă la acest link: https://youtu.be/wtUu3qzpsSo