Adama
Vinasa Rompak

COMISIA EUROPEANĂ ÎNCEARCĂ SĂ-I DUCĂ DE NAS PE MICII CRESCĂTORI DE ANIMALE!

Publicat: 05 februarie 2021 - 17:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Bruxelles, 5 februarie 2021. Într-o întâlnire siderantă în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, de joi, 4 februarie, un reprezentant al Comisiei Europene a încercat să explice micilor crescători de pui și iepuri cum își pot ei sacrifica animalele în fermă, deși, în realitate, nu pot! Exercițiul de PR al reprezentantului CE i-a nemulțumit profund pe eurodeputații Comisiei AGRI, care însă nu s-au lăsat păcăliți, susține un comunicat transmis de europarlamentarul Carmen Avram pentru AGROINFO.

Concluzia a fost că regulile s-au schimbat pentru crescătorii mici de pui și iepuri, aceștia fiind obligați, de la începutul acestui an, să apeleze la autorizații sanitar-veterinare și la abatoare, ceea ce presupune costuri mari și contrazice toate noile strategii pregătite pentru agricultori. 

Conform eurodeputatei Carmen Avram: „Obiectivul strategiei «De la fermă la furculiță» și al noii Politici Agricole Comune este furnizarea, direct de la producător, de produse proaspete.

Sprijinind acești mici producători, acoperim cererea directă de hrană proaspătă, dezvoltăm piețe locale, cu lanțuri scurte de aprovizionare și asigurăm bunăstarea animalelor, scurtând durata transportului. Acum, se pare, am ajuns în punctul în care această derogare, vitală pentru fermierii mici, s-a terminat. Nu doar că punem în pericol viabilitatea economică a multor ferme din zonele rurale, ci chiar contrazicem orice strategie care se află, chiar acum, la masa de negociere. Nu doar că derogarea s-a sfârșit, ci și condițiile pentru obținerea aprobărilor pentru abatoare, conform Regulamentului 853, sunt prea scumpe pentru marea majoritate a acestor ferme. De asemenea, ar înseamnă și întârzieri în livrarea produselor.

Vreau să știu ce măsuri a luat Comisia Europeană pentru a corecta această situație legată de derogări? Cum a acționat și care crede că va fi impactul finalizării derogării și al schimbărilor care vor urma, asupra fermelor mici de pui și iepuri?”

La aceste întrebări, reprezentantul Comisiei Europene a evitat un răspuns direct, adâncind și mai mult nebuloasa creată de încetarea acestei derogări și aruncând responsabilitatea în curtea statelor membre.

Conform lui Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene - Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară: „Sacrificarea păsărilor și a iepurilor în fermă va fi posibilă în continuare. Este o prevedere a legislației europene sanitar-veterinare, prin urmare, nu va suferi modificări. Deci, nicio modificare pentru sacrificarea la nivelul fermei a păsărilor și iepurilor.

Cât despre reglementările privind carnea de pui și produsele din carne de pasăre, a existat o perioadă de tranziție, prelungită timp de 15 ani, care s-a încheiat, din păcate, în 2020. Deși înțeleg contextul creat de criza sanitară Covid, nu mai există posibilitatea să fie prelungită, întrucât temeiul legal a dispărut odată cu adaptarea legislației privind igiena sanitar-veterinară la Tratatul de la Lisabona. În acest fel, a dispărut baza legală atât pentru prelungirea derogării, cât și pentru o noua legislație în acest sens. Din acest moment, această perioada s-a încheiat și nu mai poate fi prelungită.

Am ascultat părerile statelor membre exprimate în cadrul Consiliului Miniștrilor Agriculturii și am contactat reprezentanții acestora pentru a clarifica acest aspect. Am înțeles că problema acestora e legată de sacrificarea păsărilor și a iepurilor. Însă acest lucru nu se schimbă cu nimic. Deci, sacrificarea păsărilor și a iepurilor în fermă este posibilă.

Consider că legislația e suficient de flexibilă pentru a permite statelor membre să autorizeze aceste abatoare mici, la nivelul fermelor, notificând Comisia Europeană și celelalte state membre.”

În concluzie, descifrând mesajul reprezentantului Comisiei Europene, derogarea a încetat, nu poate fi prelungită, în teorie, micii producători vor fi nevoiți să apeleze la abatoare, dar, practic, deocamdată condițiile rămân neclare.

Înregistrarea video a schimbului de opinii este disponibilă la acest link: https://youtu.be/wtUu3qzpsSo

Vizualizat: 2593 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii