Adama
Agreena
AGRICOVER

COMISIA EUROPEANĂ ÎNCEARCĂ SĂ-I DUCĂ DE NAS PE MICII CRESCĂTORI DE ANIMALE!

Publicat: 05 februarie 2021 - 17:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Bruxelles, 5 februarie 2021. Într-o întâlnire siderantă în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, de joi, 4 februarie, un reprezentant al Comisiei Europene a încercat să explice micilor crescători de pui și iepuri cum își pot ei sacrifica animalele în fermă, deși, în realitate, nu pot! Exercițiul de PR al reprezentantului CE i-a nemulțumit profund pe eurodeputații Comisiei AGRI, care însă nu s-au lăsat păcăliți, susține un comunicat transmis de europarlamentarul Carmen Avram pentru AGROINFO.

Concluzia a fost că regulile s-au schimbat pentru crescătorii mici de pui și iepuri, aceștia fiind obligați, de la începutul acestui an, să apeleze la autorizații sanitar-veterinare și la abatoare, ceea ce presupune costuri mari și contrazice toate noile strategii pregătite pentru agricultori. 

Conform eurodeputatei Carmen Avram: „Obiectivul strategiei «De la fermă la furculiță» și al noii Politici Agricole Comune este furnizarea, direct de la producător, de produse proaspete.

Sprijinind acești mici producători, acoperim cererea directă de hrană proaspătă, dezvoltăm piețe locale, cu lanțuri scurte de aprovizionare și asigurăm bunăstarea animalelor, scurtând durata transportului. Acum, se pare, am ajuns în punctul în care această derogare, vitală pentru fermierii mici, s-a terminat. Nu doar că punem în pericol viabilitatea economică a multor ferme din zonele rurale, ci chiar contrazicem orice strategie care se află, chiar acum, la masa de negociere. Nu doar că derogarea s-a sfârșit, ci și condițiile pentru obținerea aprobărilor pentru abatoare, conform Regulamentului 853, sunt prea scumpe pentru marea majoritate a acestor ferme. De asemenea, ar înseamnă și întârzieri în livrarea produselor.

Vreau să știu ce măsuri a luat Comisia Europeană pentru a corecta această situație legată de derogări? Cum a acționat și care crede că va fi impactul finalizării derogării și al schimbărilor care vor urma, asupra fermelor mici de pui și iepuri?”

La aceste întrebări, reprezentantul Comisiei Europene a evitat un răspuns direct, adâncind și mai mult nebuloasa creată de încetarea acestei derogări și aruncând responsabilitatea în curtea statelor membre.

Conform lui Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene - Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară: „Sacrificarea păsărilor și a iepurilor în fermă va fi posibilă în continuare. Este o prevedere a legislației europene sanitar-veterinare, prin urmare, nu va suferi modificări. Deci, nicio modificare pentru sacrificarea la nivelul fermei a păsărilor și iepurilor.

Cât despre reglementările privind carnea de pui și produsele din carne de pasăre, a existat o perioadă de tranziție, prelungită timp de 15 ani, care s-a încheiat, din păcate, în 2020. Deși înțeleg contextul creat de criza sanitară Covid, nu mai există posibilitatea să fie prelungită, întrucât temeiul legal a dispărut odată cu adaptarea legislației privind igiena sanitar-veterinară la Tratatul de la Lisabona. În acest fel, a dispărut baza legală atât pentru prelungirea derogării, cât și pentru o noua legislație în acest sens. Din acest moment, această perioada s-a încheiat și nu mai poate fi prelungită.

Am ascultat părerile statelor membre exprimate în cadrul Consiliului Miniștrilor Agriculturii și am contactat reprezentanții acestora pentru a clarifica acest aspect. Am înțeles că problema acestora e legată de sacrificarea păsărilor și a iepurilor. Însă acest lucru nu se schimbă cu nimic. Deci, sacrificarea păsărilor și a iepurilor în fermă este posibilă.

Consider că legislația e suficient de flexibilă pentru a permite statelor membre să autorizeze aceste abatoare mici, la nivelul fermelor, notificând Comisia Europeană și celelalte state membre.”

În concluzie, descifrând mesajul reprezentantului Comisiei Europene, derogarea a încetat, nu poate fi prelungită, în teorie, micii producători vor fi nevoiți să apeleze la abatoare, dar, practic, deocamdată condițiile rămân neclare.

Înregistrarea video a schimbului de opinii este disponibilă la acest link: https://youtu.be/wtUu3qzpsSo

Vizualizat: 2564 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

16 septembrie 2024 - 07:23

Inundații catastrofale în Europa de Est. Şapte morți, dintre care cinci în România, și zeci de mii de sinistrați din Polonia până în Austria, din cauza uraganului Boris.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

16 septembrie 2024 - 06:57

În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. 

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

16 septembrie 2024 - 06:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că demarează plata avansului la subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an, din data de 16 octombrie 2024.

Județul din care dispar vacile și porcii!

Județul din care dispar vacile și porcii!

16 septembrie 2024 - 06:06

Vremurile tot mai grele din ultimii ani au dus la pierirea unui sector esențial pentru județul Vaslui și doar pasiunea si dragostea fațã de animale îi mai determinã pe unii fermieri sã nu renunțe.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii