ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Comisia Europeană critică: Împărțire inegală a subvențiilor APIA între fermele din România!

Publicat: 30 mai 2022 - 07:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România ar trebui să se asigure că toate instrumentele de susținere a venitului iau în considerare diferențele de dimensiune a fermei, profitabilitate și dezvoltare, e una dintre observațiile Comisiei Europene făcută pe marginea Planului Național Strategic 2023-2027, transmis de Ministerul Agriculturii către Comisie în februarie 2022. Comisia a transmis, la mijlocul lunii mai 2022, României nu mai puțin de 370 de observații la documentul care împarte subvențiile agricole pentru fermierii români.

Multe dintre observeții se referă la fermele mici și mijlocii, Comisia Europeană consideră că aceste ferme sunt efectiv excluse de la sprijin, Ministerul Agriculturii stabilind prea puține scheme de ajutor pentru ele, în condițiile în care numărul acestor ferme este predominant în peisajul agriculturii românești. Mai mult, Comisia Europeană cere României să explice de ce nu ia în calcul plafonarea plăților sau degresivitatea acestor plăți pentru fermele mari. 

"36. România ar trebui să se asigure că toate instrumentele de susținere a venitului iau în considerare diferențele de dimensiune a fermei, profitabilitate și dezvoltare. În plus, România ar trebui să explice de ce degresivitatea și plafonarea plăților nu fac parte din strategie, chiar dacă în analiza SWOT (analiza nevoilor, oportunităților, puncte tari, puncte slabe din agricultură n.r.) se recunoaște ca puncte slabe faptul că fermele mici și mijlocii au venituri mai mici și că până în prezent sprijinul plăților directe era distribuit inegal în România (0,27% a beneficiarilor care au primit 31% din plata directă în 2019). România ia în considerare, de asemenea, ca o oportunitate, direcționarea eficientă a sprijinului de venit, în vederea dezvoltării și orientării către piață a fermelor mici și mijlocii; totuși, acest lucru nu se realizează prin amestecul de intervenții.

37. Legăturile dintre analiza SWOT, nevoile identificate și logica intervenției nu sunt clare. Analiza SWOT identifică clar ca puncte slabe procentul mare de ferme mici și mijlocii din România, faptul că acestea au un venit mai mic și direcționarea ineficientă a sprijinului direct pe suprafață până în prezent. Cu toate acestea, nu este clar cum sunt abordate aceste puncte slabe în secțiunile dedicate evaluării nevoilor și logicii intervenției. De asemenea, România ar trebui să explice mai bine strategia de sprijinire a fermelor mici, inclusiv de ce nu este utilizată schema de plată pentru micii fermieri (articolul 28 din SPR). Fermele mici nu ar trebui excluse de la nicio intervenție relevantă.

38. Comisia salută gradul de degradare a plăților în cadrul ANC (plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale n.r.), deși plafoanele alese nu sunt favorabile unei orientări semnificative a sprijinului către fermele mici și mijlocii.

41. Legăturile dintre analiza SWOT, nevoile identificate și logica intervenției nu sunt clare. Chiar dacă analiza SWOT recunoaște ca o slăbiciune faptul că fermele mici și mijlocii reprezintă marea majoritate a fermelor din România (aproape 2,5 milioane de ferme dețin până la două hectare fiecare, alte 660.000 de ferme dețin între 2-5 hectare) și că accesul pe piață pentru aceste ferme este foarte dificil sau în unele regiuni nu există, sprijinul pentru investiții prin SO2 (obiectiv specific 2 PNS 2023-2027 - consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității n.r.) pare să fie orientat către marile întreprinderi comerciale (singura excepție fiind intervenția adaptată fermierilor tineri și noilor fermieri). Acest lucru este evident din sumele unității planificate apropiate de plafoanele maxime de ajutor per proiect sprijinit (în unele cazuri ajungând la 2 milioane EUR per proiect). În acest fel, majoritatea instrumentelor de investiții din cadrul SO2 vizează un număr foarte limitat de beneficiari", precizează documentul cu lista de observații la PNS, transmis de Comisia Europeană Ministerului Agriculturii.

 

Vizualizat: 2915 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

27 iunie 2022 - 21:47

Monitorul Oficial a publicat astăzi, 27 iunie 2022, decretul președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta ia act de demisia lui Adrian Ionuț Chesnoiu din funcția de ministru al agriculturii. Printr-un alt decret, semnat tot astăzi, președintele României îl numește interimar la Agricultură pe Sorin Grindeanu.

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

27 iunie 2022 - 11:18

Iată unde pot duce nesăbuinţa, inconştienţa şi nerespectarea bunelor practici şi a normelor sanitare veterinare! Un crescător de ovine din Galaţi a pierdut aproape întreaga turmă de oi în urma intoxicării cu o substanţă antiparazitară folosită la îmbăierea animalelor. Paguba este de aproape 300.000 de lei.

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

27 iunie 2022 - 10:36

Cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va fi discutată astăzi, 27 iunie 2022, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

27 iunie 2022 - 10:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că a virat în conturi suma de 1.397.896,79 lei pentru sectorul creșterii animalelor. 

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

27 iunie 2022 - 08:35

Pentru a se încadra condițiilor pentru plata APIA anuală pe hectar, fermierii trebuie să înființeze, începând cu 1 iulie, un strat vegetal. Regula vizează plata redistributivă. Informațiile sunt furnizate pentru Agroinfo de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

27 iunie 2022 - 07:48

Până la data de 15 iulie 2022, micii fermieri care vor să se retragă din schema pentru micii fermieri trebuie să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie. 

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Mesaj șef APIA!

Mesaj șef APIA!

26 iunie 2022 - 16:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, are un mesaj pentru fermieri la fiecare sfârșit de săptămână.

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

26 iunie 2022 - 16:28

Proiectul de lege iniţiat de deputatul liberal arădean Glad Varga, care vizează amplasarea de surse de energie verde pe terenurile extravilane, pășuni, teren arabil, vii și livezi, a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 232 de voturi „pentru”. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, forma finală a legii urmează să fie transmisă spre promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis.

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

24 iunie 2022 - 12:21

În cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, ținută joi, 23 iunie 2022, a fost votată Propunerea de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, anunță europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Bancul zilei

Logică

Logică
Un cioban stătea sprijinit în bâtă. Detalii