Adama
Vinasa Rompak

Comisarul pentru Agricultură dă vina pe România!

Publicat: 23 martie 2023 - 15:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Europarlamentarul român Carmen Avram l-a confruntat pe comisarul pentru Agricultură cu privire la modul în care s-au alocat compensațiile pentru fermierii români. Comisarul Janusz Wojciechowski a sugerat că vina aparține României.

La trei zile după ce Comisia Europeană a anunțat despăgubiri de doar 10 milioane de euro pentru sectorul agricol din România, ca urmare a impactului cerealelor ucrainene, Comisarul European pentru Agricultură spune că nu înțelege cum s-au umplut depozitele de cereale ale României și evită întrebarea directă, adresată de europarlamentarul Carmen Avram, privind un alt sprijin financiar, mult mai mare, ce urmează a fi acordat, tot din rezerva de criză, către câteva state membre, pentru pierderile suferite la cultura de sfeclă. Potrivit unor surse, acest ajutor s-ar ridica la sute de milioane de euro.

În ședința Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, de joi, 23 martie, Carmen Avram a atras atenția și asupra ipocriziei executivului european, care, pe de o parte, ar urma să interzică derogările la neonicotinoide, iar pe de altă parte, oferă compensații pentru pierderile cauzate de neutilizarea acestor substanțe.

„Domnule Comisar, după cum ați spus și știți foarte bine, România a fost foarte afectată de exportul de cereale din Ucraina, iar acum fermierii români, afectați de aceste exporturi, găsesc complet netransparente și chiar discriminatorii modalitatea de calcul și modul în care a fost acordată această despăgubire României.
1. Ne puteți spune de ce nu ați colaborat cu statele membre, înainte de a decide suma, astfel încât aceste state să își poată apăra poziția?
2. Am putea ști care va fi suma care va fi acordată statelor a căror cultură de sfeclă a fost afectată? Când se vor acorda aceste despăgubiri și nu credeți că aceste solicitări se vor înteți, având în vedere că, se pare, ne apropiem de o interzicere a derogărilor la neonicotinoide?
3. Va mai fi făcută rectificarea bugetului PAC, la revizuirea cadrului financiar multianual, pentru a fi atenuat impactul inflației?”, a întrebat europarlamentarul.

La prima întrebare, Comisarul Janusz Wojciechowski a încercat să sugereze că vina aparține României, unde spațiile de depozitare s-au umplut, deși asta „nu ar fi trebuit să se întâmple”, și că a existat o opoziție din partea altor state membre ca rezerva de criză să fie deschisă.

„Am vorbit cu statele membre, eu însumi am prezentat în Consiliu toate aceste posibilități pentru utilizarea rezervei de criză, însă puține state membre erau dispuse să bage mâna în acest buzunar al rezervei de criză.
Vă rog să țineți seama de faptul că statele membre, în Consiliu, pot bloca inițiativa Comisiei de a deschide această rezervă. Noi am încercat să echilibram puțin peisajul, să nu fie foarte controversată măsura, astfel încât un număr cât mai mare de state membre să poată să o folosească (n.r. rezerva de criza). [...] În ceea ce îi privește pe fermierii români și ceilalți fermieri care nu au putut să își folosească rezerva de criza, din Ungaria sau Slovacia, de exemplu, în cazul României, am vorbit cu ministerul de resort din România, am avut o discuție față în față, am discutat cu miniștri din țările afectate, și am dori să clarificăm un lucru. Referitor la porumbul din România, chiar dacă luam în calcul importurile foarte mari din Ucraina, producția internă era mai mica decât anterior (n.r. războiului). Așadar, e ceva ce s-a întâmplat în această țară, care a făcut ca spațiul de depozitare să se umple, dar nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru”, a spus Comisarul pentru Agricultură.

La a doua întrebare, însă, a omis complet să răspundă. Cât despre problema suplimentării bugetului PAC, reprezentantul Comisiei Europene a răspuns abia într-o discuție ulterioară cu Carmen Avram, confirmând că se va face o analiză și că, în baza rezultatelor, s-ar putea decide majorarea bugetului PAC, astfel încât să fie redus impactul inflației.

 

Vizualizat: 1296 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

09 decembrie 2024 - 09:56

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

09 decembrie 2024 - 09:20

Ordinul pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/ intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027 a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 decembrie 2024 - 07:52

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, anunță sumele care au fost transferate până la data de 8 decembrie de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Principala atracţie din standul Mecanica Ceahlău de la Agriplanta 2023 a fost semănătoarea Safir 6 Premium, cu buncăr de inox de 720 litri, alături de o serie de utilaje consacrate pentru pregătirea solului aşa cum sunt grapele cu discuri independente Magnum, combinatorul Solaris şi pluguri; tamburi de irigat, semănătoare peneumatică Topaz, semănătorile pentru păioase SUP Diamant, SUP 400 şi SUP 29, dar şi remorcile agricole cu o capacitete de la 4 la 25 tone şi tractoarele Steyr. Interviu cu Ionuţ Moraru, director naţional de vânzări, Mecanica Ceahlău.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Trafic pe ceaţă

Trafic pe ceaţă
O blondă la volan, pe o ceaţă densă, se ghidează după pozitiile maşinii din faţă. Detalii