DIRECT BRUXELLES! Țările care nu au agricultură nu au viitor, iar inima agriculturii sunt fermele mici, a spus astăzi comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare în cadrul dezbaterilor desfășurate în Parlamentul European, Bruxelles, pentru votarea reformei Politicii Agricole Comune 2021-2027.
Parlamentul European dezbate astăzi, în ședință plenară, reforma PAC 2021-2027, regulamentul planurilor naționale strategice și regulamentul orizontal. Prima rundă de dezbateri a fost încheiată de concluziile comisarului european pentru Agricultură. Janusz Wojciechowski a susținut că fermierii au mare nevoie de subvenții, agricultura trebuie sprijinită și, mai ales, fermele mici care sunt cele mai vulnerabile, cele mai supuse amenințării cu dispariția.
Referitor la plățile directe, știm bine că ar fi bine ca agricultorii noștri să fie autonomi când vine vorba de veniturile generate din agricultură. Acum 60 de ani, oamenii și-au dat seama că agricultura nu este un simplu sector productiv. Este o activitate aparte, care trebuie ajutată și fără acest sprijin, fermierii noștri pur și simplu nu pot să lupte, mai ales în contextul concurenței internaționale, pentru că ei se confruntă cu o serie întreagă de probleme. De aceea, trebuie sprijiniți fermierii noștri și nu renunțăm la acest gen de măsuri, este singura soluție.
Țările care nu au agricultură, nu au viitor. Încercăm să-i sprijinim pe agricultori, să sprijinim agricultura și să ne asigurăm că-n toate statele membre nu ne confruntăm cu o situație în care nu mai există agricultură, nu mai există ferme. Sprijinim micile exploatații agricole, ele sunt vizate, practic, de această reformă. Și când vom avea planurile naționale strategice, mă voi asigura că fermele mai mici sunt pe deplin integrate în acest sistem al politicii agricole comune. Fermele mici reprezintă inima agriculturii. Astfel, statele membre UE vor avea în continuare agricultură, deci un viitor, a spus înalt oficialul Comisiei Europene.
Comisarul european pentru Agricultură s-a referit, în continuare, la procentul îngrijorător, 80% versus 20%, adică un procent de 20% din banii pentru subvenții sunt direcționați către fermele mari în condțiile în care exploatațiile agricole mici și medii sunt predominante.
Deseori, fermele mici dau faliment. Au fost multe care au dispărut în ultimii 10 ani. Acum, trebuie să le ajutăm cu reforma PAC și incluzînd aceste ferme mici în schemele ecologice. Vom avea 80 de miliarde pentru schemele ecologice și cred că în acest context, fermele mici vor putea să profite de această situație, de acest potențial. Cred că va fi relativ ușor să-i ajutăm pe fermierii mici să intre în aceste scheme ecologice, a spus comisarul european pentru Agricultură.
Agricultura este o adevărată misiune și vocație. Cu această reformă vom merge în continuare pentru a stimula această vocație. (...) Am crescut la o fermă, cunosc fermierii. Ceea ce contează este să lași moștenire copiilor, noilor generații, ferma în cele mai bune condiții, să o transmiți cu un sol corespunzător, cu sănătatea animalelor corespunzătoare. Acesta este obiectivul ultim al muncii la fermă și cred că, cu această reformă, asta vom putea să facem, să lăsăm agricultura și fermele pe mâini bune și-n condiții foarte bune, a mai spus comisarul european.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.