Dispar turme de ovine. Sunt înghițite de pesta micilor rumegătoare, boală care a îngenuncheat sectorul ovin din România. Unde mai sunt miei care ar putea fi exportați, crescătorilor li se dă un preț de pus lacătul pe ferme, spune Ciprian Palmeș, un cunoscut exportator de ovine vii. În plus, oierilor români li se trântesc uși în nas.
Într-o postare Facebook, Ciprian Palmeș spune că au plecat navele de export goale din România și unele au încărcat miei din Georgia. Rând pe rând se închid căile de export ovine.
"Medicii veterinari ni se plâng că se face controlul oficial pentru acordarea sprijinului cuplat, fără nicio măsură de protecție, personalul COP fiind vector important de răspândire a virusului! La înmormântarea oieritului românesc nu va veni multă lume, căci mulți sunt deja scârbiți de această țară!
Vaporul Harmony Livestock a plecat gol din Midia, să încarce cârlani din Batumi! (Georgia) Vaporul Apus renunță și el la România! Mai vin spre Midia numai navele Jersey și Karazi! Ele ar putea încărca doar pentru Libia sau Liban, un max. 40% ovine cu 60% bovine, la prețuri, de pus lacătul pe fermă! Cu exporturile noastre în viu către Iordania suspendate și cunoscându-se bine că ele ca țări, pe strategia importurilor din România, sunt interconectate, sperăm totuși ca Arabia Saudită să facă însă notă separată și să le acorde licențe de import, măcar firmelor "de casă", pe la jumătatea lui septembrie! Având în vedere contextul epidemiologic-comercial și implicit deranjul social-politic, am putea forța un acord pe siguranță națională, pentru alocarea de îndată, a tuturor resurselor materiale necesare, salvării întregului sector ovin! Altfel, o mare parte din el va intra în agonie!" Avertizează Ciprian Palmeș.
Un crescător de ovine l-a întrebat pe exportator care ar fi soluția:
"Gheorghe Jibetean: Domnule Ciprian Palmeș, cu experiența dumneavoastră ce ne propuneți sa facem acum s.au in viitorul apropiat? La noi fermierii vorbim...
Ciprian Palmeș: Gheorghe Jibetean, Vă salut cu respect, domnul Jibetean. Având în vedere contextul și implicit deranjul social- politic, am putea forța un acord pe siguranță națională și alocarea tuturor resurselor necesare pentru salvarea întregului sector!
Daniel Țîntea: Ciprian Palmeș e greu la noi Uniunea Europeană ne omoară!!!
Daniel Țîntea: Ciprian Palmeș eu nu vad ca cei care ne încurcă e Uniunea Europeană eu nu ma încredere ca anul acesta voi da meii!
Ciprian Palmeș: Daniel Țîntea, O să refacem relația cu Iordania și vom vinde și în Arabia Saudita! Orice ar spune Comisia Europeană, tot ai noștri au ultimul cuvânt, dovadă faptul că încă ținem portul deschis!
Daniel Țîntea: Ciprian Palmeș ANSVSA..ul nu se subordoneza ministrului ,ministru u e un covrigar corupt nu sa dat ordin de sus în jos ca peste tot!
Ciprian Palmeș: Daniel Țîntea, Îi veți da, stimate domn! În niciun an, România nu a încărcat mai mult de 30-40 mii de miei, în luna august! Nici o firmă serioasă n-ar trebui să încarce nici măcar un singur miel în perioada 25 iulie-10 septembrie, pentru Orientul Mijlociu! Teama clienților de a se închide țara, prețul nostru foarte scăzut, diferența de preț și de transport în raport cu Spania, închiderea de 1 an și 4 luni a Sudanului, amplificarea cererii din Iordania pentru Palestina în contextul crizei din regiune etc.Toate acestea au contribuit la triplarea cererii din această lună. Din păcate nu am gestionat efectele sanitare nici pe plan național și nici pe cel internațional, în parametrii!"