POVEȘTI DE VIAȚĂ DIN OIERIT. A crescut la oi, la stâna din munte, face brânză și călărește de la patru ani, e cioban, dar e student la două facultăți. Ștefan Stănuș, din comuna Pianu de Sus, Alba, are 25 de ani și s-a ambiționat să facă în paralel silvicultură la Brașov și marketing la Cluj, iar perioada de pandemie, cu cursuri online, i-a prins tare bine.
Ștefan este oier din tată-n fiu. Provine dintr-o familie cu tradiție în oierit care acum deține 1.000 de ovine. Chiar dacă este student la două facultăți, tânărul nu renunță să își ajute familia la ferma de lângă Aiud, prepară brânză alături de mama sa, vede de turma de oi, și vrea să găsească echilibrul între cele două lumi, adică să aducă mediul online și managementul afacerilor în oierit.
Este student în anul 4 la silvicultură, în Brașov, dar în acest an a început și o facultate de științe economice, la Cluj. Povestește că s-a orientat spre silvicultură pentru că s-a gândit că e un domeniu mai apropiat de lumea lui, de lumea pășunilor pe care a copilărit, dar vrea mai mult. Băiatul de la stână s-a gândit că niște studii economice i-ar prinde bine, mai ales că vrea să își ajute familia să crească afacerea cu lactate și oi. Ștefan consideră că fermierii, crescătorii de animale, oierii trebuie să aibă un plan de afaceri, să-și dezvolte fermele fără să depindă prea mult de subvențiile care se acordă în agricultură.
„Da, este important, pentru că dacă ai o sumă de bani o analizezi, unde investești, să ne susținem după aceea, dacă pică subvențiile, să ai, să fii pe picioarele tale, altfel riști falimentul,” spune tânărul oier. El consideră că schimbarea trebuie să vină de la tinerii fermieri.
Ștefan a fost dus de mic, în vârf de munte, acolo unde la stâna de la mare înălțime, tatăl lui l-a învățat să întoarcă oile, dar și să horeasca și să joace, cum fac ciobanii de mii de ani prin aceste locuri.
De când e student, și-a convins părinții să pună etichete pe produsele lactate și să le vândă nu doar la piața din Aiud, ci și în mediul online, pe un site și o pagină de Facebook dedicată micilor producători din Alba.
„Poate mulți nici nu merg la facultate, vor să muncească, să aibă bani repede, dar nu se gândesc că o facultate îți poate aduce pe termen lung bani mai mulți. Nu avem răbdare, ne uităm la cei care au făcut și acum au bani și vrem și noi. Nu ne uităm în cât timp au făcut și ce sacrificii au făcut. Vrem și noi rapid și nu ne gândim la mâine și atunci facem multe greșeli,” spune Ștefan.
sursa: știrileprotv.ro