Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

CINE MAI ARE TEREN AGRICOL DE VÂNZARE? PĂMÂNTUL BUN S-A VÂNDUT DEMULT, NOUA LEGE A VENIT TÂRZIU!

Publicat: 03 februarie 2021 - 08:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VÂNZARE PĂMÂNT. Noile reguli pentru tranzacționarea terenurilor agricole au venit târziu, după ce s-a vândut masiv pământ în România unor companii străine. Cine mai are acum pământ bun de vânzare? Câteva arii răsfirate pe la țăranii bătrâni din sate sau cei care au moștenit teren agricol. Sunt zone, spun fermierii, unde nu mai găsești o palmă de teren. În zona noastră a fost achiziţionata de străini cam 40% din suprafaţa arabilă şi a fost cel mai bun teren, spune fermierul Dorin Zorici.

Potrivit estimării Parlamentului European de acum 2 ani, 40 la sută din terenurile agricole din România aparţin străinilor. Fărâmiţate prin vânzări succesive, de multe ori către interpuşi şi speculanţi, suprafeţe imense din Bărăgan şi vestul ţării au ajuns să se umple de buruieni ori să aducă profit unor firme străine., fără ca agricultorii români să aibă şansa de a le cumpăra şi cultivă.

Dorin Zorici, fermier: ”În zona noastră a fost achiziţionata de străini cam 40% din suprafaţa arabilă şi a fost cel mai bun teren”.

Noua lege a vânzării terenurilor agricole, cu reguli care restricționează accesul străinilor la terenurile agricole din România și a speculanților, a venit târziu.  În vigoare acum, impune ca parcelele să nu fie înstrăinate mai devreme de 8 ani decât cu plata unor taxe uriaşe.

Înainte de orice înstrăinare a pământului se va face o listă de cumpărători prioritari, care, în teorie, îi favorizează pe localnicii care lucrează terenul.

Noua lege face posibilă înstrăinarea unei parcele agricole abia după 8 ani fără taxe. Dacă ţine să facă acest lucru înainte de termen, proprietarul plăteşte un impozit de 80% din diferenţa dintre cât a plătit pe teren şi cât urmează să primească pe el.

Noua lege impune mai multe verificări, înainte de a permite vânzarea unei bucăţi de pământ. Chiar dacă deţinătorul parcelei primeşte o ofertă bună, nu poate să încheie contractul până nu anunţ[ la Primărie.

Aici se va face o listă numită “de preempţiune”. În faţa oricărui străin care pune pe masă cărămida cu bani, au prioritate la cumpărare întâi rudele şi asociaţii proprietarului. Urmează proprietarii investiţiilor de pe acel teren, pomicultură, viţă de vie, hamei sau irigaţii. Apoi, arendaşii parcelelor vecine, tocmai pentru a încuraja extinderea. Urmează fermierii localnici, agricultorii din alte zone şi, în final, statul român.

Florentin Bercu, directorul Uniunii Cooperativelor: ”Înainte se afişa doar la nivelul Primăriei şi online, acum au obligaţia notificării preemptorilor. Eşti înştiinţat de oferta de vânzare şi faci o ofertă”.

Din păcate, în marile zone agricole ale ţării, insula mare a Brăilei, câmpia de vest şi Bărăgan, cele mai ample tranzacţii au avut loc de câţiva ani.

Letiţia Stoian, primar din Semlac: ”Legea putea să vină mult mai devreme. La ora actuală, pământ sporadic mai avem de vândut. Sunt oameni bătrâni care mai au 50 de arii sau cei ce moştenesc suprafeţe mici”.

Sursa: PRO TV

 

Vizualizat: 1329 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii