Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CINE decide VIITORUL SUBVENŢIILOR AGRICOLE?

Publicat: 12 septembrie 2017 - 17:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PAC ARE PROBLEME DE MEDIU. Politica Agricolă Comună (PAC) va trebui să ţină cont tot mai mult de mediu şi de schimbările climatice. Presiunile în acest sens vin mai ales din partea cetăţenilor UE care nu sunt direct implicaţi în agricultură. 80% dintre aceştia cred că actuala PAC nu răspunde provocărilor legate de mediul înconjurător.

Comisia Europeană (CE) nu va putea să îi ignore pe cei care cred că protecţia mediului şi atenuarea efectelor schimbărilor climatice ar trebui să fie principalul obiectiv al PAC. Aceştia contribuie la bugetul UE, din care politicile agricole primesc aproape 40%. Pe locul doi ar fi asigurarea de produse alimentare.

96% dintre europeni cred că fermierii ar trebui să aibă o poziţie mai bună în cadrul lanţurilor alimentare, iar PAC ar trebui să găsească soluţii inclusiv împotriva practicilor comerciale neloiale.
Asta reiese din rezultatele consultării publice privind modernizarea şi simplificarea PAC, desfăşurată de Comisia Europeană în perioada 2 februarie - 2 mai 2017.

97% dintre toţi cei care au răspuns sondajului CE sunt de acord că fermierii primesc o parte redusă din preţurile pe care le plătesc consumatorii, iar 88% dintre respondenţi consideră că venitul agricol este în continuare semnificativ mai mic decât venitul mediu la nivelul UE. Asta, în timp ce fermierii din statele membre se confruntă cu cerinţe mai stricte decât cei din afara UE, cred 87% din cei care au răspuns.

Când însă vine vorba de sprijinul direct acordat fermierilor şi de beneficiile pentru mediu generate de agricultură, părerile sunt împărţite între fermieri şi cetăţenii UE care nu lucrează efectiv în sectorul agricol.

Răspunsurile primite de CE privind politicile agricole arată că principalele provocări ale PAC sunt asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, presiunile asupra mediului şi asupra resurselor naturale, atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea, precum şi lipsa locurilor de muncă şi a creşterii economice în zonele rurale. Majoritatea celor care au răspuns consideră că PAC rezolvă doar parţial aceste probleme. De notat că cetăţenii UE care nu sunt implicaţi în agricultură au dat mai multe răspunsuri negative.

29% dintre toţi respondenţii cred că principalele obstacole pentru cei care vor să devină fermieri ar fi lipsa terenurilor agricole disponibile şi preţurile mari ale acestora, nivelul scăzut de rentabilitate (23% din răspunsuri), cerinţele administrative (13%) şi imaginea sectorului (12%).

PAC-plati-UE_b

CRITERII PENTRU ACORDAREA SUBVENŢIILOR AGRICOLE

18% din fermierii UE consideră că plata subvenţiilor ar trebui să ţină cont de criterii precum zone cu constrângeri naturale/zone de mare valoare naturală, tineri fermieri (14%), mici producători (11%), beneficii pentru mediu (9%). 14% din fermierii care şi-au exprimat părerea despre viitoarea PAC sunt de acord cu plafonarea plăţilor directe.

În acelaşi timp, cei mai mulţi (19%) dintre cetăţenii UE care NU fac agricultură cred că subvenţiile agricole ar trebui condiţionate de practici ce generează beneficii pentru mediu/climă, iar 17% dintre aceştia sunt de acord ca sprijinul primit de fermieri să fie acordat drept compensaţie pentru activităţi agricole în zone cu constrângeri naturale/zone de mare valoare naturală. Tot 17% sprijină micii producători, însă doar 10% consideră că vârsta ar trebui să fie un criteriu pentru acordarea subvenţiilor, iar 15% sunt de acord cu un sprijin limitat pentru marii beneficiari.

CINE DECIDE VIITORUL PAC?

Comisia Europeană (CE) a primit, în total, 322.912 de contribuţii online din toate statele membre ale Uniunii Europene în cadrul consultării publice privind modernizarea şi simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC). Dintre acestea, au fost depuse 1.417 de documente de poziţie.

97% din răspunsuri (312.880) au fost transmise de către persoane fizice, multe în mod colectiv, prin acţiuni coordonate în cadrul societăţii civile.

Din partea organizaţiilor profesionale din agricultură şi silvicultură, industrie alimentară, mediu, dezvoltare rurală, comerţ şi din alte domenii, au fost doar 10.032 răspunsuri (3%).
Mai puţin de jumătate din cei care au răspuns întrebărilor Comisiei privind viitoarea PAC lucrează în agricultură, iar dintre organizaţiile care au participat la consultare (ONG-uri, asociaţii profesionale, autorităţi naţionale şi regionale, organizaţii de cercetare), 61% sunt întreprinderi private şi 77% activează în sectorul agricol.

Aproape 46% din totalul răspunsurilor primite de Comisie legat de reformarea PAC sunt din Germania. Un număr semnificativ de răspunsuri a fost transmis şi din Franţa (12,51% din total), Italia (11,90%), Spania (7,67%), Olanda (2,23%), Belgia (6,44%), Austria (2,21%), Polonia (1,82%), Ungaria (1,15%) şi Cehia (1,04%).

România a transmis 1.859 de răspunsuri, ceea ce reprezintă doar 0,58% din totalul răspunsurilor primite de CE.

Vizualizat: 6129 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

DOCUMENT UE: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

DOCUMENT UE: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

FĂRĂ POLIȚIA FERMIERILOR, FĂRĂ BIROCRAȚIE, FĂRĂ SANCȚIUNI! Un document al Uniunii Europene schimbă radical viziunea asupra plăților directe acordate fermierilor. Este condamnată birocrația, suita de controale la care e supus fermierul, în act se insistă pentru consilierea agricultorilor și, mai puțin, pentru sancționarea lor. Reforma agricolă actuală este considerată “obosită”.

Ei VOR şi POT să-şi SPRIJINE FERMIERII! Noi decizii privind laptele şi PAC după 2020

Ei VOR şi POT să-şi SPRIJINE FERMIERII! Noi decizii privind laptele şi PAC după 2020

Criza preţurilor de pe piaţa laptelui a fost principala temă de discuţie în cadrul conferinţei de toamnă a ministerelor ce a avut loc, de curând, la Rostock-Warnemünde în Germania. 

Noi măsuri în agenda CE: penalizări mai mici şi simplificarea PAC

Noi măsuri în agenda CE: penalizări mai mici şi simplificarea PAC

La finalul lunii ianuarie, Comisia Europeană, prin divizia sa de comunicare, a organizat, la Bruxelles, întâlnirea anuală a jurnaliştilor specializaţi pe agicultură. Au participat o sută de jurnalişti din 17 ţări europene, printre care ne-am numărat şi noi.

PAC după 2020: Mize stabilite din timp

PAC după 2020: Mize stabilite din timp

„Aveți grijă la naționalizarea și birocratizarea politicii agricole europene. Din acest motiv, reforma politicii agricole comune pentru perioada de după 2020 trebuie să susțină libertatea antreprenorială“. 

Alte articole in aceasta categorie

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

24 iunie 2020 - 19:30

COMUNICAT ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 24 iunie 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

02 aprilie 2020 - 11:48

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

30 martie 2020 - 23:44

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

27 martie 2020 - 10:17

Pandemia de coronavirus poate să aibă un impact grav asupra fermelor şi companiilor din domeniul agricol, pe termen scurt, mediu şi lung.

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

01 septembrie 2019 - 23:46

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european pentru bunăstarea animalelor în cazul transportului oilor din ţara noastră în Golful Persic. Ministerul Agriculturii răspunde!

La pas, PE ULIŢA SATULUI

La pas, PE ULIŢA SATULUI

25 august 2019 - 14:42

SATUL ROMÂNESC. Eternul spaţiu transpus în versuri, cântat în doine, imortalizat în tablouri şi fotografii. O veşnicie pe care aşa ne-o dorim cu toţii, păstrată în poveştile copilăriei, în grădina cu legume, în plăcintele bunicilor noastre.

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 15-31 AUGUST 2019!

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 15-31 AUGUST 2019!

25 august 2019 - 14:21

Noutăţi despre subvenţiile APIA, despre fonduri UE pentru fermieri, starea culturilor agricole, reportaje în ferme, tehnică și tehnologii agricole noi, învăţământ agricol, noutăţi legislative, comentarii, evenimente şi anunţuri agricole, în revista Ferma, ediţia 15-31 august 2019!

NOUTĂŢI RALF 2019. MARI FERMIERI din 16 ŢĂRI se ÎNTÂLNESC la BUCUREŞTI!

NOUTĂŢI RALF 2019. MARI FERMIERI din 16 ŢĂRI se ÎNTÂLNESC la BUCUREŞTI!

22 august 2019 - 22:28

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL MARILOR FERMIERI. Pentru al 4-lea an consecutiv, RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum va reuni la București reprezentanții marilor ferme din România, alături de lideri din agricultură și fermieri invitați din Europa, America și Asia, în cea mai amplă ediție de până acum. Suprafața totală exploatată de fermierii participanți la ultima ediție RALF a fost de peste 520 de mii de hectare.

CUM SE ÎMPART SUBVENŢIILE APIA pentru FERMIERII din România!

CUM SE ÎMPART SUBVENŢIILE APIA pentru FERMIERII din România!

21 august 2019 - 20:49

DISTRIBUŢIE AJUTOARE DIRECTE. Câți agricultori din România au încasat de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) subvenții sub 500 de euro și câţi fermieri au primit, anul trecut, plăţi directe peste 100.000 de euro!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Clasic

Clasic
El se întoarce acasă noaptea târziu. Detalii