Fermierii, crescătorii de animale nu mai trebuie să se prezinte la APIA pentru semnarea cererii unice de plată! Cererea unică APIA pentru subvențiile cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale, pentru acest an, va putea fi semnată electronic de către aceștia, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, luni seara, la Agro TV. Anul 2022 este primul an în care cererea de plată depusă la APIA va fi semnată electronic.
Șeful APIA a anunțat, de asemenea, că plata avansului la subvențiile agricole datorate fermierilor, pentru acest an, va începe pe data de 16 octombrie 2022.
"Noutatea anului, pe lângă aceste cereri unice care se vor depune în perioada pe care am spus-o, 1 martie - 15 mai, vom implementa de anul acesta și semnătura electronică pentru că-n această perioadă, pe tot parcursul anului 2021, și acum, la Aparatul Central, pentru că noi am fost primii care am implementat semnătura electronică, am implementat-o cumva și-n jos, să spun așa, către centrele județene, respectiv centrele locale, astfel încât o s-o introducem cumva și semnătura electronică a cererii unice de plată. Nu știu, sunt mulți, puțini (fermieri n.r.), dar anul trecut au fost solicitări, pe care nu le-am putut onora pentru că, nu neapărat că nu putea fermierul semna, dar un document dacă e semnat electronic, trebuie să fie semnat cap-coadă, de la întocmire până la primire, toate semnate la fel, adică să nu fie o semnătură și olograf, și semnătură electronică. Tot fluxul să fie semnat electronic. De ce? Pentru că-n momentul în care ai un document semnat electronic, el, undeva, trebuie să fie păstrat în calculator, să-i spun așa, pentru că pe fiecare semnătură pe care tu ai pus un simplu click, vei vedea dacă semnătura e validă și o poți verifica dacă e semnătura validă și este eligibilă, astfel încât să nu se producă niciun fel de derapaje, pentru că, odată o cerere semnată, e bună semnată și poate intra la plată.
În momentul în care vom încheia și cu siguranță începând cu data de 1 martie va fi implementat și acest lucru, toate cererile acestea de plată pe care noi le vom încheia în data de 15 mai, pe urmă, până la sfârșitul lunii septembrie, aceste cereri să fie semnate, fie electronic, fie olograf de către fiecare fermier, astfel încât până la începerea plății avansului care va fi pe 16 octombrie, aceste cereri să fie introduse în sistem, să fie semnate și să fie pregătite pentru a putea intra la plată. Pe urmă, își urmează tot fluxul de plăți, fie că sunt plăți în avans sau plată finală," a anunțat șeful APIA.