Adama
Agreena
AGRICOVER

Cele mai bune vaci de lapte!

Publicat: 01 iulie 2024 - 12:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În lume, există peste 800 de rase de bovine care produc lapte, dar nu toate rasele de vite sunt bune pentru producția de lapte. Există multe rase care sunt crescute pentru producția de carne de vită și multe dintre rase sunt crescute pentru producția de lapte. Cele mai bune rase de bovine sunt care produc cel mai mult lapte, se întrețin ușor, sunt docile, disponibile de achiziționat în număr cât mai mare și economic de întreținut.

Rase de vaci de lapte

Holstein – cea mai productivă rasă de vaci de lapte din lume;
Rasa Bălțată cu Negru Românească – rasă de vaci de lapte cu productivitate ridicată;
Bălțata Românească (Simmental) – cea mai bună rasă de vaci de lapte pentru fermele din România;
Jersey – rasa de vaci de lapte care dă cel mai bun lapte;
Bruna de Maramureș – rasa de vaci de lapte cu cea mai mare durată medie a vieții productive;
Fleckvieh (Bălțata Germană) – rivalizează Holstein la producția de lapte;
Sura de Stepă – rasa de vaci de lapte care a dus greul gospodăriilor românești;
Kostroma – cea mai productivă rasă de vaci de lapte din Rusia;
Ayrshire – rasa de vaci de lapte originară din Scoția;
Guernsey – rasa de vaci de lapte care face lapte auriu;
Angeln – o rasă de vaci care dă lapte foarte gras;
Bruna elvețiană – cea mai veche rasă de vaci de lapte din lume.

vaci-holstein1_b

Vacile Holstein

Vacile de lapte Holstein sunt vacile tipice, de culoare alb-negru, care vin în minte celor mai mulți oameni atunci când se gândesc la vacile de lapte.

Vacile de lapte Holstein au provenit din Olanda și și-au făcut drum spre America la jumătatea secolului 19. Vacile de lapte Holstein reprezintă acum aproximativ 90% din vacile folosite pentru produse lactate în producția de lapte din America, spre exemplu.

Motivul pentru care rasa Holstein este atât de populară în industria produselor lactate se datorează productivității lor ridicate. Dacă aceste vaci sunt îngrijite corespunzător, ele pot produce zilnic aproape zece până la doisprezece galoane de lapte.

Unele vaci Holstein poate produce până la 40 de litri pe zi. De asemenea, vacile de lapte Holstein sunt, în general, ușor de lucrat și sunt animale extrem de docile.

Cu toate acestea, vacile Holstein au nevoie de o cantitate mare de hrană și de o suprafață mare de pășunat, deoarece sunt de dimensiuni mai mari.

Alimentatie si ingrijire

Toate cele o mie de vaci ale lui Viorel Macovei, crescător vaci în sistem bio, sunt hrănite doar cu furaje produse de Viorel Macovei și oamenii lui pe o suprafață uriașă de 462 de hectare de pământ, care de cel puțin 5 ani nu a fost tratat cu nicio substanță chimică. Pământ curat pe care plantele au crescut curat, fără tratamente. De acolo, vacile primesc boabe de porumb, lucernă, fân ori așa numitul porumb-siloz. Vă spun ce este: atunci când știuletele de porumb are încă boabele suculente, se macină cu totul. Boabe, cocean, frunze. Amestecul se videază și se păstrează pentru vaci pe perioada unui an întreg. Toate proprietățile plantei sunt păstrate intacte, nimic nu este „îmbogățit” cu adaosuri artificiale, fabricate.

Vacile sunt adăpate doar cu apă de izvor din puțuri de mare adâncime. Viorel Macovei spune că la început le-a dat apă din rețeaua localității, dar primele analize ale laptelui făcute pentru certificarea Bio au arătat că ceva nu era în regulă. Apa, deși considerată potabilă de autorități, lăsa urme în laptele vacilor crescute de Viorel. După ce a săpat puțurile de mare adâncile iar vacile au băut doar apă de izvor, laptele a fost curat. Curat ca spuma laptelui!

Productia de lapte ecologic (Bio)

Terenul pe care sunt cultivate furajele este analizat foarte des. Și nu doar terenul, ci și plantele, apa, vacile, laptele. Totul este testate lună de lună sau chiar mai des decât atât. Certificarea Bio se câștigă foarte greu. Însă poate fi pierdută extrem de ușor. Oricine poate lua un produs de pe raftul unui magazin și să-l trimită pentru a fi analizat în laborator.

Dacă se constată o abatere, crescătorul vacilor și procesatorul laptelui sunt sancționați drastic. Așadar, testele arată dacă laptele sau produsele rezultate din el sunt alimente Bio 100%. În cazul în care apar neregularități, fermierul este obligat să restituie autorităților subvenția pentru 5 ani și să plătească o amendă uriașă, de 10% din cifra de afaceri. Dar, aceeași amendă o primește și procesatorul laptelui. Așadar, nu e loc de compromis când vine vorba de certificarea bio. (jurnal Artesana)

 

Vizualizat: 4312 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

18 iulie 2024 - 14:16

În ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

18 iulie 2024 - 13:00

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, a declarat astăzi că a obținut producții record la hectar anul acesta, rentabile, astfel încât și-a răsplătit angajații. Ziua de muncă în fermele conduse de Muscă este plătită cu 600 de lei.

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii