Adama
Vinasa Rompak

Cele mai bune vaci de lapte!

Publicat: 01 iulie 2024 - 12:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În lume, există peste 800 de rase de bovine care produc lapte, dar nu toate rasele de vite sunt bune pentru producția de lapte. Există multe rase care sunt crescute pentru producția de carne de vită și multe dintre rase sunt crescute pentru producția de lapte. Cele mai bune rase de bovine sunt care produc cel mai mult lapte, se întrețin ușor, sunt docile, disponibile de achiziționat în număr cât mai mare și economic de întreținut.

Rase de vaci de lapte

Holstein – cea mai productivă rasă de vaci de lapte din lume;
Rasa Bălțată cu Negru Românească – rasă de vaci de lapte cu productivitate ridicată;
Bălțata Românească (Simmental) – cea mai bună rasă de vaci de lapte pentru fermele din România;
Jersey – rasa de vaci de lapte care dă cel mai bun lapte;
Bruna de Maramureș – rasa de vaci de lapte cu cea mai mare durată medie a vieții productive;
Fleckvieh (Bălțata Germană) – rivalizează Holstein la producția de lapte;
Sura de Stepă – rasa de vaci de lapte care a dus greul gospodăriilor românești;
Kostroma – cea mai productivă rasă de vaci de lapte din Rusia;
Ayrshire – rasa de vaci de lapte originară din Scoția;
Guernsey – rasa de vaci de lapte care face lapte auriu;
Angeln – o rasă de vaci care dă lapte foarte gras;
Bruna elvețiană – cea mai veche rasă de vaci de lapte din lume.

vaci-holstein1_b

Vacile Holstein

Vacile de lapte Holstein sunt vacile tipice, de culoare alb-negru, care vin în minte celor mai mulți oameni atunci când se gândesc la vacile de lapte.

Vacile de lapte Holstein au provenit din Olanda și și-au făcut drum spre America la jumătatea secolului 19. Vacile de lapte Holstein reprezintă acum aproximativ 90% din vacile folosite pentru produse lactate în producția de lapte din America, spre exemplu.

Motivul pentru care rasa Holstein este atât de populară în industria produselor lactate se datorează productivității lor ridicate. Dacă aceste vaci sunt îngrijite corespunzător, ele pot produce zilnic aproape zece până la doisprezece galoane de lapte.

Unele vaci Holstein poate produce până la 40 de litri pe zi. De asemenea, vacile de lapte Holstein sunt, în general, ușor de lucrat și sunt animale extrem de docile.

Cu toate acestea, vacile Holstein au nevoie de o cantitate mare de hrană și de o suprafață mare de pășunat, deoarece sunt de dimensiuni mai mari.

Alimentatie si ingrijire

Toate cele o mie de vaci ale lui Viorel Macovei, crescător vaci în sistem bio, sunt hrănite doar cu furaje produse de Viorel Macovei și oamenii lui pe o suprafață uriașă de 462 de hectare de pământ, care de cel puțin 5 ani nu a fost tratat cu nicio substanță chimică. Pământ curat pe care plantele au crescut curat, fără tratamente. De acolo, vacile primesc boabe de porumb, lucernă, fân ori așa numitul porumb-siloz. Vă spun ce este: atunci când știuletele de porumb are încă boabele suculente, se macină cu totul. Boabe, cocean, frunze. Amestecul se videază și se păstrează pentru vaci pe perioada unui an întreg. Toate proprietățile plantei sunt păstrate intacte, nimic nu este „îmbogățit” cu adaosuri artificiale, fabricate.

Vacile sunt adăpate doar cu apă de izvor din puțuri de mare adâncime. Viorel Macovei spune că la început le-a dat apă din rețeaua localității, dar primele analize ale laptelui făcute pentru certificarea Bio au arătat că ceva nu era în regulă. Apa, deși considerată potabilă de autorități, lăsa urme în laptele vacilor crescute de Viorel. După ce a săpat puțurile de mare adâncile iar vacile au băut doar apă de izvor, laptele a fost curat. Curat ca spuma laptelui!

Productia de lapte ecologic (Bio)

Terenul pe care sunt cultivate furajele este analizat foarte des. Și nu doar terenul, ci și plantele, apa, vacile, laptele. Totul este testate lună de lună sau chiar mai des decât atât. Certificarea Bio se câștigă foarte greu. Însă poate fi pierdută extrem de ușor. Oricine poate lua un produs de pe raftul unui magazin și să-l trimită pentru a fi analizat în laborator.

Dacă se constată o abatere, crescătorul vacilor și procesatorul laptelui sunt sancționați drastic. Așadar, testele arată dacă laptele sau produsele rezultate din el sunt alimente Bio 100%. În cazul în care apar neregularități, fermierul este obligat să restituie autorităților subvenția pentru 5 ani și să plătească o amendă uriașă, de 10% din cifra de afaceri. Dar, aceeași amendă o primește și procesatorul laptelui. Așadar, nu e loc de compromis când vine vorba de certificarea bio. (jurnal Artesana)

 

Vizualizat: 4974 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii