KWS+
Reclama header after big part 2

CEI MAI BOGAȚI CIOBANI DIN ROMÂNIA NU FAC BANI DIN CREȘTEREA OILOR!

Publicat: 22 decembrie 2020 - 12:01
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO. Cei mai bogați ciobani din România nu și-au strâns averile din creșterea oilor, au făcut bani din vânzarea certificatelor de origine pentru berbeci. Nu avem o Țurcană care să dea doi litri de lapte și nu avem o carcasă de Țurcană care să se încadreze la o clasă de calitate. S-au luat bani de ameliorare de la stat, și-au umplut unii buzunarele și Țurcana a rămas tot ca pe vremea lui Decebal, a pus degetul pe rană Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj.

Politica agricolă creată sau făcută până acum de toți miniștrii care s-au perindat la Ministerul Agriculturii a fost una dezastruoasă. Bineînțeles că a culminat cu domnul Daea sau tovarășul Daea, acest om pe care nu l-am înțeles și care nu a avut nicio filozofie, un comunist penibil.

Am ajuns pe un trend descendent, efectivele de animale se duc în jos. Nu-ți trebuie studii superioare să observi că, de exemplu, la vaci s-au dus animalele de la 10 milioane la 1, la ovine, de la 15 milioane la 7 sau la 6 milioane, unii spun la 7 milioane de oi, dar părerea noastră, a celor de la asociație, este că peste un milion de oi sunt în pungă ( se referă la crotalii ținute în pungă n.r.). Deci, efectiv, ne-am dus de la 15 milioane de oi la 6 milioane de oi. Scăderea efectivului de animale nu s-a făcut pe vremea ministrului Oros, ca să venim să-i spunem: băi, Oros! Sau pe vremea directorului Bela Vaida de la Agenția Națională pentru Zootehnie. Nu se poate să le punem în cârcă domnilor Oros și Vaida acest declin al efectivelor de animale. Și, paralel, cu scăderea efectivelor de animale din România, am văzut că avem importuri extraordinar de mari, pe carne, pe lapte, pe produse agricole.

Odată cu distrugerea zootehniei și a agriculturii s-a procedat la importuri masive de produse cu mare semn de întrebare. De aceea, îmi place să cred că ministrul Oros și directorul Vaida sunt primii demnnitari din agricultură care nu sunt comuniști. Sunt primii care au acționat și au deranjat multă lume. Pentru că domnul director Vaida a încercat să stopeze acțiunile cu iz penal cu berbecii cu origine.

Doamne iartă-mă, cum se face că cei mai bogați ciobani din România sunt cei care vând certificate de origine, nu ăia care cresc oi?! Paradoxal! Și atunci toate acțiunile astea, vă spun, cu iz penal clar trebuie stopate de cineva. A venit domnul Vaida și le-a stopat. Normal că este incomod. Că a spus: măi, fraților, haideți să facem niște analize la berbeci. Și atunci, s-a inflamat multă lume. Dacă ești corect, eu spun că trebuie să te supui și chiar tu să ceri analize. Uite, domle, sunt corect, vă rog să faceți analiza ADN sau de paternitate la berbecul meu. Vreau să vă arăt că am fost corect. Despre genotipare vorbim, a declarat oierul Dumitru Ardelean, exclusiv pentru AGROINFO.

Se dau zeci de milioane de lei de la bugetul de stat pentru ameliorarea raselor de ovine, dar România nu are o Țurcană care să dea doi litri de lapte sau una de carne, cu o carcasă care să se încadreze la clasele de calitate din Europa, spune oierul. Acum a venit moda acreditării de către Agenția Națională pentru Zootehnie a asociațiilor pentru programe de ameliorare. Unii o să-și umfle conturile pe documente false, acuză președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj.

Suntem atipici. Nicăieri în lume sau în Europa nu s-au făcut acțiuni de felul ăsta, adică vânzare de certificate de origine. Și acum vin unii și spun: să-l dăm afară pe domnul Vaida! Păi, dacă rămâne Vaida se face ordine. Cel puțin îmi place să cred că a început o acțiune de curățare și de implementare, până la urmă, a ceea ce scriu manualele, a normalității în zootehnie. I-am văzut pe unii care cer acreditare de la ANZ și la ovine, și la bovine.

Acum e în trend, e la modă să ceri acreditare pe cărțile de rasă. Păi, acreditarea asta, în mintea lor, este să pună mâna pe niște bani. Nicio treabă nu au cu amelioararea animalelor, cu problema de bază. Se gândesc toți la niște bani frumoși, care se decontează de la stat și de la fermieri. Asta-i toată treaba!

Eu sunt revoltat, pentru că aș fi vrut să văd performanță. Noi suntem la coada Europei, pentru că nu am făcut absolut nimic, vizavi de performanță suntem la zero și acum. Nu avem o oaie Țurcană decât de pe vremea lui Decebal, nu avem nici de carne, nici mixtă. Adică, nu are nici carne, nici lapte. Aș fi vrut de atâția ani să avem o oaie Țurcană care să aibă doi litri de lapte. Specializată! Aș fi vrut să văd carcasă dintr-o categorie a carcaselor, dintr-o clasă din cele cinci care sunt în Europa. Nu ne încadrăm nici acolo. Ce am făcut? A, am luat niște bani. Unii și-au umflat conturile pe niște documente false.

E cazul să se pună punct. Sper să rămână domnul ministru Oros, sper să existe înțelepciunea să fie lăsat în continuare la agricultură, pentru că a luat pulsul agriculturii și mă gândesc că va face o treabă bună. Ăsta este crezul meu. Deci, are de lucru foarte serios în zootehnie.

Faceți un exercițiu de imaginație că într-o noapte dispar toate tractoarele, plugurile, utilajele agricole, tot ce e produs în altă parte și o să vedeți că nu rămânem cu nimic. O să avem o mare problemă, mai mare decât pandemia, adică, foamea. S-a distrus toată industria în România. Nu mai facem pluguri, tractoare, semănători, nu mai facem nimic. Adică, dacă eu mă duc să cumpăr un tractor pe un program european nu am decât să-mi dau banii în Italia, Germania și să susțin economia de acolo. Toți miniștrii agriculturii de până acum au distrus agricultura în așa fel încât am ajuns în situația disperată de astăzi, a declarat Dumitru Ardelean.
 

Vizualizat: 6013 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 ianuarie 2021 - 10:09

PLATA SUBVENȚIILOR APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 93% din fermierii eligibili care au solicitat sprijin pentru Campania 2020, iar până la acest moment a fost identificat un număr de circa 10.000 de fermieri care nu sunt eligibili la plata subvențiilor APIA aferente anului 2020, a anunțat directorul general APIA, Adrian Pintea.

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

22 ianuarie 2021 - 11:58

ANCHETĂ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control. Procurorii anchetează cazul și au emis mandate de percheziție.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
AgroInfo Dan
|
12. 23, 2020. Wednesday 11:23
Cainii latra ursul trece !!! Gica anonimul sau Gica contra care o auzit el de la alt anonim ca el cum merge treaba si isi expune punctul de vedere intr-un mod josnic !!
2.
AdminLS
|
12. 23, 2020. Wednesday 08:06
Comentariu editorial
Autorul, cel care-și expune punctul de vedere, este domnul Dumitru Ardelean. Deci, autorul afirmațiilor este identificat. În schimb, dvs. care acuzați, preferați să o faceți bine ascuns la adăpostul anonimatului. Aveți curaj, nu glumă! Ați semnat acest mesaj cu "asociat". Nici măcar nu vă scrieți numele. Asta da tendențiozitate!
1.
asociat
|
12. 22, 2020. Tuesday 18:15
Acest articol este tendentios !!! Nici macar nu dati autorul articolului!! In ce priveste acest Ardelean este tradatorul sectorului, el crede ca este important sa fii cu gura mare , uita ca a inselat asociatii de la abatorul care promitea a fi un inceput si un exemplu bun de urmat! Din pacate , Ardelean a vrut sa se imbogateasca pe spinarea oierilor !!! Nu a reusit si a fost depistat, alungat de asociatii cooperativei cu abatorul din Salaj !!!
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii