INEDIT. Văcuța Indra are aproape 25 de ani și este considerată cea mai bătrână vacă din România. Animalul trăiește în sanctuarul Nima din comuna argeșeană Brăduleț, înființat de fundația Siddartha.
După ce a fost exploatată timp de 20 ani, vaca Indra a fost salvată de la abator și adusă la sanctuarul din Argeș, de care se ocupă soții Badea.
Pentru salvarea ei (şi a prietenelor ei din fermă Nima şi Fetiţa), întreg Universul s-a pus în mişcare şi s-a creat un loc unic în România la acea vreme, un sanctuar pentru văcuţe. În sanctuar, Indra trăieşte de peste 2 ani o viaţă atât de frumoasă şi de liniştită încât „venerabila bunicuţă”, probabil cea mai bătrână văcuţă din România la cei aproape 25 de ani ai săi, nu se mai satură de ea şi găseşte în fiecare zi motive să mai rămână alături de noi şi de prietenele ei văcuţe din sanctuar, a povestit Doina Badea, co-fondatoarea sanctuarului de la Brăduleţ, pentru adevărul.ro
sursa foto: adevărul.ro
Doina Badea a povestit şi cum a pornit ideea creării sanctuarului Nima. Acum peste trei ani, pe 28 ianuarie 2018, un fermier din Brădetu, comuna Brăduleţ (zona în care cei doi soţi s-au mutat permanent din Bucureşti în 2014) le-a solicitat ajutorul cu văcuţele din ferma sa, pe care intenţiona să o închidă, nefiind profitabilă. Omul era conştient că o parte din văcuţe ar fi ajuns direct la abator, fiind bătrâne sau cu o producţie prea mică de lapte şi ştiind că suntem implicaţi în salvarea animalelor, spera să găsim noi o soluţie pentru ele, respectiv un loc de unde să nu ajungă la abator. Între timp, una dintre văcuţele sale, pe nume Nima, şi-a fracturat piciorul în fermă, iar salvarea ei a presupus prima intervenţie chirurgicală ortopedică pentru remedierea unei fracturi de radius la bovine din România, precizează Doina Badea.
Sanctuarul de la Brăduleţ, ce poartă numele vacii salvate atunci, Nima, a fost înfiinţat exclusiv cu fonduri proprii ale familiei Badea (achiziţia primelor terenuri, cumpărarea de adăposturi - corturi speciale pentru animale, amenajări). Sanctuarul se întinde pe o suprafață de 4,2 hectare terenuri de păşunat şi curţi de locuit pentru vaci şi cai. În prezent, găzduiește 22 de vaci şi 3 cai.