Fermierul va trebui să raporteze la 2 ani absolut toate datele de utilizare a pesticidelor, a atras atenția Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE.
Achim Irimescu, ministru plenipotențiar, Reprezentanța Permanentă a României la UE, a avut o intervenție în direct de la Bruxelles în cadrul Conferinței Regionale Banat organizate de Clubul Fermierilor Români.
Oficialul a spus că Regulamentul pentru Utilizarea Durabilă a Pesticidelor va fi o mare provocare pentru fermierii români. Ei vor fi obligați să raporteze la un interval de doi ani toate datele privind utilizarea pesticidelor.
"Acest regulament se va aplica peste tot în statele membre UE. Vorbim de modificarea radicală a percepției și a utilizării pesticidelor, obiectivul prezentului regulament fiind reducerea pesticidelor la nivel european cu 50% până în 2030. De aici, o obligație foarte mare a statelor membre UE. Odată adoptat acest regulament, va fi adoptat, probabil, într-un an și jumătate, PNS-urile se vor modifica pentru ca fiecare stat membru să menționeze țintele concrete de reducere pe fiecare an pentru a reuși să ajungă în 2030 la reducerea de 50% la nivel european. Cât va fi reducerea pentru fermierii români? Este o întrebare foarte bună. Comisarul Wojciechowski (comisar european Agricultură n.r.) a postat acum câteva săptămâni pe twitterul său o situație a utilizării pesticidelor. Pe locul 1 este Olanda cu 8,8 kg substanță activă pe hectar, pe ultimul loc, România cu 0,57 kg substanță activă pe hectar. Deci, România stă cel mai bine numai că trebuie precizat un lucru foarte important, regulamentul de utilizare durabilă a pesticidelor propus de către Comisie nu ține cu adevărat cont, în opinia noastră și a o serie întreagă de state membre, de situația reală în statele membre a utilizării pesticidelor.
De exempu, România, după propunerea Comisiei se încadrează între statele membre care trebuie să reducă cu 35% utilizarea pesticidelor până-n 2030. Or, România, cum spuneam, este la nivelul cel mai scăzut de utilizare a pesticidelor. Sigur, se propune în regulament o formulă de calcul care, în schimb, ne duce la același 35%. (...) Fermierul va trebui să raporteze la 2 ani absolut toate datele de utilizare a pesticidelor.", a atras atenția ministrul.