Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă?
"În România, din fonduri europene s-a investit în făbricuțe mici și răspândite pe tot teritoriul țării. Acolo, putem avea succes doar cu produsele tradiționale, cu produsele care se adresează unei piețe locale, regionale. Acum, în viitor, din 2023 când avem acces la noi bani europeni, la noua finanțare europeană, abordarea mea și a echipei pe care o conduc la Ministerul Agriculturii este să sprijinim fermierii care au producție de materie primă să investească în fabrici de procesare mari. Am majorat plafonul de la 2,5 milioane de euro la 15 milioane de euro. Din punctul meu de vedere, asocierea va fi cheia, pentru că nu poți tu, ca fermier, să-ți asiguri materia primă, pentru că am pus condiția ca 70% din materia primă procesată prin investiția realizată, prin fabrica pe care o înființezi, să fie materie primă românească.
Adică, cerealele României nu trebuie să mai plece în formă brută afară, trebuie să diminuăm cât mai mult cantitatea de export și să exportăm produse cu valoare adăugată. Luăm exemplul unei fabrici de floarea soarelui. O fabrică modernă de producere a uleiului rafinat de floarea soarelui costă cel puțin 30-40 milioane de euro. Atunci, dacă noi lăsam plafonul la 2,5 milioane de euro, fermierii greu și-ar fi luat angajamentul ca să investească. Dar în momentul în care primești o sumă considerabilă, aproape jumătate sau 40% din investiția pe care vrei să o realizezi din fonduri nerambursabile și apetitul și încrederea fermierilor vor fi altele", a spus ministrul agriculturii, luni dimineața la TVR1.