NOTIFICAȚI URGENT APIA! AGROINFO v-a informat în repetate rânduri ce trebuie să faceți dacă vă aflați într-una din situațiile acceptate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) drept cazuri de forță majoră, circumstanțe naturale sau excepționale. Pentru că ne-a scris soția unui fermier, aflată într-un caz de forță majoră, vă reamintim, și este foarte important, tot ce trebuie să faceți ca să încasați subvențiile sau ajutoarele excepționale.
Am și eu o problemă cu depunerea dosarului pentru ajutorul acordat crescătorilor de animale cu minim 5 animale. Am 5 vaci cu lapte care sunt pe numele soțului, acesta a decedat în septembrie și cei de la APIA Pitești mi-au spus că nu pot primi banii întrucât nu am făcut succesiunea. Soțul meu a murit de curând și nu am dezbătut succesiunea, ne-a scris Maria N. din județul Argeș.
Este vorba despre un caz de forță majoră. Potrivit APIA, prin forţă majoră se înţelege acel eveniment imprevizibil şi imposibil de înlăturat, independent de voinţa omului, intervenit după data semnării angajamentului, care impiedică executarea lui şi care exonerează de răspundere partea care o invocă. În conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din OUG nr. 3/2015 cu modificările și completările ulterioare, precum și cu prevederile art. 2 alin.2 din regulamentul (UE) nr.1306/2013 cu modificările și completările ulterioare, decesul beneficiarului este recunoscut ca un caz de forță majoră.
Ce trebuie să faceți când vă aflați într-o astfel de situație, sunteți moștenitori, ca să nu pierdeți subvențiile agricole și ajutoarele excepționale?
Trebuie să notificați APIA în termen de 15 (cincisprezece zile) lucrătoare de la data emiterii certificatului de deces.
În sensul art. 31 din OUG nr. 3/2015 cu modificările şi completările ulterioare, în cazul decesului fermierului care a depus cererea unică de plată, moştenitorul legal desemnat de către ceilalţi moştenitori aduce la cunoştiinţa APIA, în scris, acest aspect printr-o Înştiinţare însoţită de Certificatul de deces, în termen de 15 zile lucrătoare de la data emiterii Certificatului de deces (O copie se păstrează la dosarul cererii unice de plată a moştenitorului), precizează APIA.
Documentele care atestă cazul de forţă majoră şi care trebuie depuse de către succesorul fermierului la dosarul cererii unice de plată declarația sector zootehnic sunt:
- copii de pe certificatul de deces, certificatul care atestă calitatea de moştenitor / certificat de moştenitor/ eliberat de notarul public, declaraţia de împuternicire pentru un singur moştenitor în cazul existenţei mai multor moştenitori;
Maria N. nu a notificat APIA în termen de 15 zile lucrătoare de la data emiterii certificatului de deces, pentru că nu s-a dezbătut încă succesiunea. Soția fermierului mai are o șansă pentru că APIA a prevăzut și o astfel de situație.
Dacă există o diferenţă mai mare de 15 zile lucrătoare, moştenitorul/moştenitorul legal desemnat completează o Scrisoare justificativă în care trebuie specificate motivele întârzierii depunerii documentului.
Dacă moştenitorul nu depune Cererea de preluare de exploataţie agricolă în caz de deces pentru că nu s-a dezbătut succesiunea până la emiterea deciziei de plată pe numele decedatului, se urmează calea legală de succesiune pentru obţinerea sprijinului din contul decedatului (în cazul în care contul bancar declarat de fermierul decedat în cererea de plată nu este închis de către moştenitor).
Moştenitorul legal desemnat de către ceilalţi moştenitori poate prelua exploataţia agricolă până la data emiterii de către APIA a deciziei de plată pe numele decedatului, asumându-şi drepturile şi obligaţiile aferente, în baza unei cereri depuse la CL/CJ APIA, unde fermierul decedat a depus cererea unică de plată, Cerere de preluare de exploataţie agricolă în caz de deces, formular pus la dispoziţie de APIA, iar cererea va fi însoţită de următoarele documente justificative:
- acte doveditoare privind calitatea de moştenitor (certificat de calitate de moştenitor/ certificat de moştenitor eliberat de notarul public, prin care se stabileşte calitatea succesorilor şi bunurile rămase de la fermierul decedat în copie certificată “conform cu originalul” de către fermier prin semnătură și dată), actul de identitate al moştenitorului (original şi copie certificată “conform cu originalul” de către fermier prin semnătură și dată), dovada contului bancar (activ pe teritoriul României), declaraţie notarială prin care este împuternicit doar unul dintre moştenitori să primească sprijinul (în cazul în care există mai mulţi moştenitori).
Copia acestor documente se păstrează la dosarul cererii unice de plată a moştenitorului, explică APIA.
Maria N. a depus cu întârziere înștiințarea de forță majoră, de aceea a fost nevoie să completeze și o scrisoare justificativă în care să explice motivele întârzierii. De asemenea, soția fermierului a depus și copia certificatului de deces și copiile de pe actele de începere a dezbaterii succesiunii pentru a beneficia de subvențiile agricole și de ajutor. Soția fermierului a declarat, pentru AGROINFO, că APIA i-a comunicat că va încerca să o ajute ca să nu piardă subvențiile. Dacă soția fermierului ar fi anunțat APIA în termenul prevăzut de 15 zile lucrătoare, situația nu s-ar fi complicat.