FERMIERII ÎNGRIJORAȚI. Mișcările de pe scena politică, din ultimele ore, îi alarmează pe fermierii români. Ei se tem că vor fi întârzieri mari la plata subvențiilor agricole, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu va avea la timp banii în cont pentru a-i împărți fermierilor.
În urma alegerilor parlamentare, ținute pe 6 decembrie 2020, prim-ministrul Ludovic Orban și-a dat demisia luni, 7 decembrie 2020, după o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis, în care președintele i-a cerut să își asume eșecul de la alegerile parlamentare. În aceeași zi, președintele l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe generalul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului guvern. Schimbările rapide din ultimele ore de pe scena politică le dau fiori fermierilor care se gândesc că nu-și vor vedea în grabă subvențiile în conturi. Indiferent că este vorba de subvenții europene sau din bugetul național, toate aceste scheme de plăți din agricultură se plătesc din bugetul național. Ulterior, subvențiile europene sunt decontate de către Comisia Europeană. Potrivit directorului general APIA, Adrian Pintea, prima tranșă de bani ar urma să intre în conturile României pe data de 5 ianuarie 2021, prima decontare făcută de Comisia Europeană pentru subvențiile aferente anului 2020, achitate fermierilor.
Acum alegerile și cu noul parlament, o sa fie întârzieri mari la subvențile APIA pe suprafața teren, SCZ bovine ANTZ bovine, etc.? Ne întreabă fermierii îngrijorați.
APIA a dat asigurări că va continua efectuarea plăților aferente Campaniei 2020 în același ritm susținut, astfel încât toți beneficiarii să primească în timp util banii cuveniți. Fermierilor nu le rămâne decât să spere că așa va fi date fiind ultimele schimbări de la vârful Guvernului.
APIA a efectuat plățile în avans către fermieri până la data de 27 noiembrie 2020, iar în prezent, APIA le achită fermierilor plata finală, diferența dintre avans și cuantumul stabilit pentru fiecare schemă de plată directă. Subvențiile aflate la plată în acest moment sunt următoarele:
Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha. APIA le achită fermierilor diferența de 30%. 70% din această subvenție le-a fost achitată fermierlor în avans.
Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha. Fermierii primesc diferența de 30% la plățile finale care au început pe data de 2 decembrie 2020. APIA le-a achitat, până la data de 27 noiembrie, 70% din cuantumul acestei scheme de plată pe suprafață.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această subvenție, 70% din cuantum a fost achitat la plățile în avans.
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această schemă de plată, 70% a fost plătit de APIA în avans.
Schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/ha. APIA le achită crescătorilor de animale 30% din această subvenție, 70% a fost achitat la avansul APIA, efectuat până la data de 27 noiembrie 2020.
Cel mai recent comunicat APIA, transmis către AGROINFO pe data de 3 decembrie 2020, susține că s-au autorizat la plata finală un număr de 113.390 fermieri cu suma totală de 94.402.342,72 euro, din care:
- 16.707.808,75 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
- 2.265.712,46 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
- 450.889,46 euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).
Plăţile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR la cursul de schimb de 4,7830 lei pentru un euro.
Pe lângă schemele de plăți directe pe care le autorizează APIA la plată, sunt subvenții din zootehnie și vegetal pentru care încă nu s-a stabilit un cuantum pe hectar și pe cap de animal. Și anume, sprijinul cuplat zootehnic pentru bovine, ajutoarele naționale tranzitorii atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie și sprijinul cuplat vegetal acordat pentru o listă de culturi agricole.