DISCUȚII LA NIVEL ÎNALT. Limitarea transportului animalelor vii către statele terțe nu poate fi făcută decât în ipoteza în care UE va pune la dispoziția fermierilor suficiente piețe de desfacere astfel încât să nu le fie afectată durabilitatea! A spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.
Joi, 10 decembrie 2020, a avut loc ședinta Comisiei pentru protecția animalelor în timpul transportului a Parlamentului European, în cadrul căreia a avut loc audierea publică referitoare la asigurarea respectării Regulamentului 1/2005 privind protecția animalelor în timpul transportului. Se discută despre limitarea cât mai mult a exportului de animale vii în țări terțe, cum sunt și țările arabe.
Pornind de la realitățile din teren din statele UE, există astăzi state care nu au posibilitatea și capacitatea de a-și produce materialul pentru creștere, mă refer aici la purceii înțărcați, la puii de o zi, și atunci sunt nevoiți să realizeze transporturi din alte state membre ale UE. De asemenea, se face referire la nevoia de abatorizare și de a exporta carcase. Evident că suntem de acord cu această chestiune și trebuie dezvoltat lanțul scurt de aprovizionare încât să permitem abatorizarea animalelor cât mai aproape de locul în care au fost crescute. Aș dori să îi întreb pe experți ce facem în această situație în care nu avem rețeaua de abatoare bine dezvoltată și cum îi ajutăm pe fermieri în această situație?
Pe de altă parte, dorim să limităm cât se poate de mult exportul în țările terțe. În același timp însă, trebuie să fim conștienți de faptul că există țări terțe care nu doresc să importe carcase, ci doresc animale vii. În această situație, ce altă piață de desfacere le oferim noi fermierilor? Putem să discutăm de o reducere a exporturilor către aceste țări terțe, dar care sunt piețele de desfacere pe care le punem noi la dispoziție fermierilor în viitorul apropiat dacă aceste exporturi se vor reduce până la limita în care nu vor mai fi profitabile? Trebuie să avem până la urmă în vedere și durabilitatea fermierilor și să nu îi punem în situația în care ei să intre în faliment, a spus eurodeputatul român Daniel Buda, în intervenția sa.
Nancy DE BRIYNE, membru al Federației Veterinarilor din Europa, i-a transmis europarlamentarului român următoarele mesaje: „Dorim ca animalele să fie crescute în Europa, de aceea, este foarte important să existe aceste lanțuri scurte de aprovizionare. Vedem că există din ce în ce mai multă integrare, avem mai puține abatoare. Ultima e o problemă pe care am constat-o în timpul pandemiei. Dacă nu mai funcționează aceste abatoare mari, apar probleme diverse. Trebuie consolidate capacitățile de abatorizare.”