SUBVENȚIILE APIA PENTRU ANUL VIITOR. Anul 2020 este ultimul din actualul exercițiu financiar. Echipa Ministerului Agriculturii lucrează intens la Planul Național Strategic, PNS, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros. Acest document va sta la baza acordării tuturor subvențiilor agricole în noul exercițiu financiar și a banilor pentru dezvoltare rurală. Anul viitor, 2021, va fi unul de tranziție spre noua Politică Agricolă Comună (PAC). Ce se va întâmpla la anul cu subvențiile fermierilor?
Pentru noul exercițiu financiar, pentru plățile directe ale fermierilor și pentru investițiile în dezvoltare rurală, România are o alocare de 20,5 miliarde de euro. Pe înțelesul tuturor, Planul Național Strategic va stipula cum se vor împărți acești bani.
Banii din Programul Național Strategic (2021-2027), cei 20,5 miliarde de euro, trebuie să meargă în plăți directe, legat de Pilonul 1, sau în acele măsuri legate de procesare, depozitare, instalarea tinerilor fermieri, achiziții care se derulează în acest moment și se vor derula și-n perioada de tranziție (2021-2022 n.r.).
Oamenii trebuie să înțeleagă că și anul viitor și peste doi ani, toate măsurile și toate plățile care se fac acum privind subvențiile vor continua și că doar în unele locuri vom ajusta, a spus ministrul agriculturii, miercuri, 7 octombrie 2020, la Radio Someș.
Pe timpul anilor de tranziție spre noua PAC, nu se opresc plățile către fermieri, a adăugat șeful MADR.
Va fi o perioadă de tranziție, 2021-2022, și, probabil, Programul (Programul Național Strategic n.r.) la care lucrăm va intra din 2023, dar în 2021 și 2022 se va continua programul de acum și pentru subvențiile directe și pentru măsuri (dezvoltare rurală n.r.). Vom păstra acele măsuri care au fost benefice, care au fost accesate și care au avut efect, a precizat Oros.