Adama
Vinasa Rompak

Ce-i așteaptă pe fermieri, crescători de animale în anul 2023!

Publicat: 02 ianuarie 2023 - 07:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sectorul agricol nu va fi lipsit de provocări nici în anul 2023! Spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European. Oficialul de la Bruxelles a postat pe Facebook o analiză a deciziilor care vor influența viața fermierilor și a crescătorilor de animale.

"Ecologiștii continuă să investească miliardele de euro pentru a dezvolta capacități de producere a “laptelui” în laboratoare, creând o concurența serioasă laptelui provenit de la animale. Și în domeniul cărnii, situația este asemănătoare.

În unele țări europene deja se răspândește în școli avantajele consumului de insecte, iar vaca, deși sacră în unele țări cum ar fi India, tinde să devină un simbol al răului.

Seceta a pârjolit câmpurile, care chiar dacă nu au devenit ca și Sodoma și Gomora, sunt departe de a furniza pe termen mediu și lung cele necesare traiului zilnic.

sector agricol 2023_b

Războiul lui Putin nu a distrus doar sutele de mii de vieți, dar provoacă foamete in regiuni precum Sahel!

În cele ce urmează aș dori doar să expun câteva dintre obiectivele și provocările anului viitor în agricultură, așa cum au fost surprinse în presa europeană:

Va avea loc revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor. Este important de precizat că majoritatea celor 27 de miniștri ai agriculturii sunt de acord că legislația, care nu a fost actualizată din 2009. Mulți dintre ei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care standardele mai stricte din interiorul UE ar afecta competitivitatea sectorului zootehnic intern.

Legea-cadru a Comisiei pentru sistemele alimentare durabile este, de asemenea, așteptată în al treilea trimestru al anului 2023. Legea urmărește să creeze o abordare integrată a UE cu privire la alimente pentru a „promova coerența politicilor la nivel european și național, a integra durabilitatea în toate politicile legate de alimentație și pentru a consolida rezistența sistemelor alimentare”.

REACH - regulamentul de evaluare și autorizare a substanțelor chimice
După numeroase întârzieri a revizuirii regulamentului de evaluare și autorizare a substanțelor chimice (REACH), ne putem aștepta la prezentarea oficială a acestui regulament, în a doua parte a anului 2023. Regulamentul face parte din strategia Comisiei privind substanțele chimice pentru durabilitate.

Noul cadru va avea un impact asupra unei game largi de substanțe chimice, de la pesticide la polimeri utilizați pentru a crea materiale plastice.
Se preconizează, de asemenea, că Comisia își va prezenta planul de acțiune privind gestionarea integrată a nutrienților (INMAP) spre sfârșitul anului 2023.

După un 2022 plin de provocări, în care sectorul agroalimentar al UE a fost perturbat de invazia Rusiei în Ucraina, la ce ne putem aștepta de la 2023? 

Pesticide
Pesticidele vor continua să fie o temă-cheie în 2023.
După cum v-am redat de-a lungul anului 2022, executivul UE și-a prezentat în iunie planul de revizuire a cadrului privind produsele de protecție a plantelor, a regulamentului privind utilizarea durabilă a pesticidelor, principalul obiectiv fiind reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2030.
Statele membre au solicitat o nouă evaluare a acestei propuneri în data de 19 decembrie, cu îngrijorări vis-a-vis de impactul planurilor asupra securității alimentare.
Comisia va trebui acum să prezinte mai multe informații în termen de cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a acestui plan.

Noi tehnici genomice

Al doilea trimestru al anului 2023 va aduce verdictul mult așteptat al Comisiei cu privire la relaxarea sau nu a normelor UE privind noile tehnici genetice. Comisia a oferit deja mai multe indicii că va sprijini dereglementarea noilor tehnici genomice, inclusiv pentru atenuarea potențialelor probleme ce pot apărea în urma reducerii pesticidelor.
Între timp, Comisia își va prezenta, de asemenea, inițiativa privind protejarea, gestionarea durabilă și refacerea solurilor UE.
Laptele sintetic, potențial imens în industria lactatelor

Mai mult de 80 % din populația lumii consumă în mod regulat produse lactate.
Laptele sintetic oferă lapte de vacă fără preocupări precum emisiile de metan sau bunăstarea animalelor. Dar trebuie să depășească multe provocări și capcane pentru a deveni o alternativă echitabilă, durabilă și viabilă la laptele de origine animală.

sector agricol doi_b

Laptele sintetic poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele de origine animală, dar este cultivat folosind o tehnică biotehnologică emergentă cunoscută sub numele de "fermentație de precizie", care produce biomasă cultivată din celule.

Conform știripesurse.ro, laptele pe bază de plante și laptele sintetic pot fi percepute ca o perturbare cheie în sector. Comparativ cu carnea sintetică, ce nu atinge de multe ori textura și complexitatea cărnii de origine animală, laptele sintetic este prezentat ca având același gust, aspect și senzație ca și laptele normal.

Industria laptelui sintetic trebuie să crească exponențial înainte de a deveni o amenințare considerabilă pentru laptele de origine animală. Acest lucru va necesita mult capital și investiții în cercetare și dezvoltare, precum și noi infrastructuri de producție, cum ar fi rezervoare de fermentare și bioreactoare.

Sectorul tradițional al produselor lactate se află în pragul unei schimbări esențiale.

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre preocupările ce vor marca 2023 și poate nu surprind și îngrijorările dumneavoastră. Vă voi reda în continuare ultimele noutăți din sectorul agroalimentar și mă bazez pe sprijinul dumneavoastră și în următorul an. Împreună vom lua deciziile corecte." Este analiza oficialului de la Bruxelles. 

Vizualizat: 2697 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii