Sectorul agricol nu va fi lipsit de provocări nici în anul 2023! Spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European. Oficialul de la Bruxelles a postat pe Facebook o analiză a deciziilor care vor influența viața fermierilor și a crescătorilor de animale.
"Ecologiștii continuă să investească miliardele de euro pentru a dezvolta capacități de producere a “laptelui” în laboratoare, creând o concurența serioasă laptelui provenit de la animale. Și în domeniul cărnii, situația este asemănătoare.
În unele țări europene deja se răspândește în școli avantajele consumului de insecte, iar vaca, deși sacră în unele țări cum ar fi India, tinde să devină un simbol al răului.
Seceta a pârjolit câmpurile, care chiar dacă nu au devenit ca și Sodoma și Gomora, sunt departe de a furniza pe termen mediu și lung cele necesare traiului zilnic.
Războiul lui Putin nu a distrus doar sutele de mii de vieți, dar provoacă foamete in regiuni precum Sahel!
În cele ce urmează aș dori doar să expun câteva dintre obiectivele și provocările anului viitor în agricultură, așa cum au fost surprinse în presa europeană:
Va avea loc revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor. Este important de precizat că majoritatea celor 27 de miniștri ai agriculturii sunt de acord că legislația, care nu a fost actualizată din 2009. Mulți dintre ei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care standardele mai stricte din interiorul UE ar afecta competitivitatea sectorului zootehnic intern.
Legea-cadru a Comisiei pentru sistemele alimentare durabile este, de asemenea, așteptată în al treilea trimestru al anului 2023. Legea urmărește să creeze o abordare integrată a UE cu privire la alimente pentru a „promova coerența politicilor la nivel european și național, a integra durabilitatea în toate politicile legate de alimentație și pentru a consolida rezistența sistemelor alimentare”.
REACH - regulamentul de evaluare și autorizare a substanțelor chimice
După numeroase întârzieri a revizuirii regulamentului de evaluare și autorizare a substanțelor chimice (REACH), ne putem aștepta la prezentarea oficială a acestui regulament, în a doua parte a anului 2023. Regulamentul face parte din strategia Comisiei privind substanțele chimice pentru durabilitate.
Noul cadru va avea un impact asupra unei game largi de substanțe chimice, de la pesticide la polimeri utilizați pentru a crea materiale plastice.
Se preconizează, de asemenea, că Comisia își va prezenta planul de acțiune privind gestionarea integrată a nutrienților (INMAP) spre sfârșitul anului 2023.
După un 2022 plin de provocări, în care sectorul agroalimentar al UE a fost perturbat de invazia Rusiei în Ucraina, la ce ne putem aștepta de la 2023?
Pesticide
Pesticidele vor continua să fie o temă-cheie în 2023.
După cum v-am redat de-a lungul anului 2022, executivul UE și-a prezentat în iunie planul de revizuire a cadrului privind produsele de protecție a plantelor, a regulamentului privind utilizarea durabilă a pesticidelor, principalul obiectiv fiind reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2030.
Statele membre au solicitat o nouă evaluare a acestei propuneri în data de 19 decembrie, cu îngrijorări vis-a-vis de impactul planurilor asupra securității alimentare.
Comisia va trebui acum să prezinte mai multe informații în termen de cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a acestui plan.
Noi tehnici genomice
Al doilea trimestru al anului 2023 va aduce verdictul mult așteptat al Comisiei cu privire la relaxarea sau nu a normelor UE privind noile tehnici genetice. Comisia a oferit deja mai multe indicii că va sprijini dereglementarea noilor tehnici genomice, inclusiv pentru atenuarea potențialelor probleme ce pot apărea în urma reducerii pesticidelor.
Între timp, Comisia își va prezenta, de asemenea, inițiativa privind protejarea, gestionarea durabilă și refacerea solurilor UE.
Laptele sintetic, potențial imens în industria lactatelor
Mai mult de 80 % din populația lumii consumă în mod regulat produse lactate.
Laptele sintetic oferă lapte de vacă fără preocupări precum emisiile de metan sau bunăstarea animalelor. Dar trebuie să depășească multe provocări și capcane pentru a deveni o alternativă echitabilă, durabilă și viabilă la laptele de origine animală.
Laptele sintetic poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele de origine animală, dar este cultivat folosind o tehnică biotehnologică emergentă cunoscută sub numele de "fermentație de precizie", care produce biomasă cultivată din celule.
Conform știripesurse.ro, laptele pe bază de plante și laptele sintetic pot fi percepute ca o perturbare cheie în sector. Comparativ cu carnea sintetică, ce nu atinge de multe ori textura și complexitatea cărnii de origine animală, laptele sintetic este prezentat ca având același gust, aspect și senzație ca și laptele normal.
Industria laptelui sintetic trebuie să crească exponențial înainte de a deveni o amenințare considerabilă pentru laptele de origine animală. Acest lucru va necesita mult capital și investiții în cercetare și dezvoltare, precum și noi infrastructuri de producție, cum ar fi rezervoare de fermentare și bioreactoare.
Sectorul tradițional al produselor lactate se află în pragul unei schimbări esențiale.
Desigur, acestea sunt doar câteva dintre preocupările ce vor marca 2023 și poate nu surprind și îngrijorările dumneavoastră. Vă voi reda în continuare ultimele noutăți din sectorul agroalimentar și mă bazez pe sprijinul dumneavoastră și în următorul an. Împreună vom lua deciziile corecte." Este analiza oficialului de la Bruxelles.