COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.
Ferma bio&co își are sediul la Ciocănari, un sat cu aprox. 1.400 de locuitori în care lipsa locurilor de muncă își pune amprenta aspru asupra sărăciei și a condițiilor precare de viață. Aici, Ateliere Fără Frontiere a pus bazele unei ferme sociale, în care se cultivă anual peste 80 de varietăți de legume pe patru hectare agricole certificate bio, dintre care 4000 m2 de solarii. Legumele sunt distribuite în circuit scurt, direct către membrii abonați, în coșuri săptămânale livrate la domiciliu sau la punctele de distribuție din București.
Închiderea punctelor de distribuție ale legumelor (piețe), șomajul tehnic sau vânzările scăzute au fost probleme care au ocolit ferma bio&co. Acest lucru afirmă că modelul de funcționare este unul demn de a fi replicat și dezvoltat, deoarece contribuie la dezvoltarea incluzivă a zonelor rurale, protejează natura și stimulează economia locală.
Baza de consumatori stabilă asigură continuitatea proiectului
Legumele produse la fermă sunt distribuite printr-un sistem de abonament lunar/anual, pe care consumatorii îl pot alege în oricare perioadă a anului. În baza acestuia, primesc legumele proaspete săptămânal, la o adresă de livrare prestabilită. Dacă unele afaceri și-au pierdut clienții din motive de distanță sau de permanență a sediului de vânzare, aceste probleme nu au afectat ferma bio&co. O bază de abonați stabili și mulțumiți de serviciile oferite, ce își asumă un angajament de un an sau chiar mai mult, aduce cu sine siguranța vânzărilor, elementară în bunul mers al lucrurilor.
Dezvoltarea infrastructurii de livrare a venit ca un pas natural de creștere
Înainte de pandemie, punctele de livrare bio&co erau sedii de birouri (în care erau cel puțin cinci abonați), companii din HORECA și magazine - Hotelurile Ibis, Magazinul Zero Waste, Librăria Kyralina, Complexul Stejarii. Restricțiile pandemiei privind munca de acasă a înlăturat sediile companiilor din traseul de livrare, ce au fost înlocuite de adresele personale ale clienților, fapt ce a înmulțit punctele de livrare de la 20 la aprox. 75. Soluția de adoptare a livrărilor la domiciliu, pe baza unui cost de transport, a permis dezvoltarea personalului și a infrastructurii de livrare a legumelor, un precedent care a asigurat o creștere a resurselor umane și a dezvoltării modelului de afacere.
Volumul de muncă și condițiile de siguranță au asigurat o rată 0 de șomaj tehnic
Cei 25 de angajați de la fermă care provin din familii dezavantajate sau din șomaj de lungă durată au continuat să lucreze pe tot parcursul anului. Legumele cultivate au avut nevoie de îngrijirea lor, iar sistemul de muncă agricolă în solarii sau pe spații mari de pământ au permis distanțarea socială, fără a împiedica munca angajaților.
Susținerea salariaților a fost posibilă prin intermediul abonaților, dar și al sponsorilor asociației cum este cazul Fondation Solidarité Société Générale.
În anul 2021, ne propunem o creștere mai mare a productivității, a numărului de abonați și de beneficiari. Prevedem că vor fi necesare investiții de bază, necesare pentru a împlini toate condițiile unui loc de muncă sigur pentru comunitatea vulnerabilă în care ne desfășurăm activitatea.
Ferma bio&co a fost înființată în urma cu șase ani, cu scopul de a o oferi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate și fără șanse pe piața muncii și de a crea o agricultură organică, sănătoasă atât pentru sol și mediu, cât și pentru consumator. In anul 2018, ferma a obținut certificarea ecologică, inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate, pe care le distribuie săptămânal.
Fermele sociale agricole, așa cum este și bio&co, reprezintă o soluție reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii românești și europene, precum și pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă și cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, alimentație sănătoasă, agricultură durabilă și creștere economică în mediul rural.