Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

Publicat: 16 ianuarie 2021 - 08:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

Ferma bio&co își are sediul la Ciocănari, un sat cu aprox. 1.400 de locuitori în care lipsa locurilor de muncă își pune amprenta aspru asupra sărăciei și a condițiilor precare de viață. Aici, Ateliere Fără Frontiere a pus bazele unei ferme sociale, în care se cultivă anual peste 80 de varietăți de legume pe patru hectare agricole certificate bio, dintre care 4000 m2 de solarii. Legumele sunt distribuite în circuit scurt, direct către membrii abonați, în coșuri săptămânale livrate la domiciliu sau la punctele de distribuție din București.

Închiderea punctelor de distribuție ale legumelor (piețe), șomajul tehnic sau vânzările scăzute au fost probleme care au ocolit ferma bio&co. Acest lucru afirmă că modelul de funcționare este unul demn de a fi replicat și dezvoltat, deoarece contribuie la dezvoltarea incluzivă a zonelor rurale, protejează natura și stimulează economia locală.

Baza de consumatori stabilă asigură continuitatea proiectului

Legumele produse la fermă sunt distribuite printr-un sistem de abonament lunar/anual, pe care consumatorii îl pot alege în oricare perioadă a anului. În baza acestuia, primesc legumele proaspete săptămânal, la o adresă de livrare prestabilită. Dacă unele afaceri și-au pierdut clienții din motive de distanță sau de permanență a sediului de vânzare, aceste probleme nu au afectat ferma bio&co. O bază de abonați stabili și mulțumiți de serviciile oferite, ce își asumă un angajament de un an sau chiar mai mult, aduce cu sine siguranța vânzărilor, elementară în bunul mers al lucrurilor.

ferma-sociala-trei_b

Dezvoltarea infrastructurii de livrare a venit ca un pas natural de creștere

Înainte de pandemie, punctele de livrare bio&co erau sedii de birouri (în care erau cel puțin cinci abonați), companii din HORECA și magazine - Hotelurile Ibis, Magazinul Zero Waste, Librăria Kyralina, Complexul Stejarii. Restricțiile pandemiei privind munca de acasă a înlăturat sediile companiilor din traseul de livrare, ce au fost înlocuite de adresele personale ale clienților, fapt ce a înmulțit punctele de livrare de la 20 la aprox. 75. Soluția de adoptare a livrărilor la domiciliu, pe baza unui cost de transport, a permis dezvoltarea personalului și a infrastructurii de livrare a legumelor, un precedent care a asigurat o creștere a resurselor umane și a dezvoltării modelului de afacere.

Volumul de muncă și condițiile de siguranță au asigurat o rată 0 de șomaj tehnic

Cei 25 de angajați de la fermă care provin din familii dezavantajate sau din șomaj de lungă durată au continuat să lucreze pe tot parcursul anului. Legumele cultivate au avut nevoie de îngrijirea lor, iar sistemul de muncă agricolă în solarii sau pe spații mari de pământ au permis distanțarea socială, fără a împiedica munca angajaților.

Susținerea salariaților a fost posibilă prin intermediul abonaților, dar și al sponsorilor asociației cum este cazul Fondation Solidarité Société Générale.

ferma-sociala-doi_b

În anul 2021, ne propunem o creștere mai mare a productivității, a numărului de abonați și de beneficiari. Prevedem că vor fi necesare investiții de bază, necesare pentru a împlini toate condițiile unui loc de muncă sigur pentru comunitatea vulnerabilă în care ne desfășurăm activitatea.

Ferma bio&co a fost înființată în urma cu șase ani, cu scopul de a o oferi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate și fără șanse pe piața muncii și de a crea o agricultură organică, sănătoasă atât pentru sol și mediu, cât și pentru consumator. In anul 2018, ferma a obținut certificarea ecologică, inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate, pe care le distribuie săptămânal.

Fermele sociale agricole, așa cum este și bio&co, reprezintă o soluție reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii românești și europene, precum și pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă și cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, alimentație sănătoasă, agricultură durabilă și creștere economică în mediul rural.

Vizualizat: 2298 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii