KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

Publicat: 16 ianuarie 2021 - 08:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

Ferma bio&co își are sediul la Ciocănari, un sat cu aprox. 1.400 de locuitori în care lipsa locurilor de muncă își pune amprenta aspru asupra sărăciei și a condițiilor precare de viață. Aici, Ateliere Fără Frontiere a pus bazele unei ferme sociale, în care se cultivă anual peste 80 de varietăți de legume pe patru hectare agricole certificate bio, dintre care 4000 m2 de solarii. Legumele sunt distribuite în circuit scurt, direct către membrii abonați, în coșuri săptămânale livrate la domiciliu sau la punctele de distribuție din București.

Închiderea punctelor de distribuție ale legumelor (piețe), șomajul tehnic sau vânzările scăzute au fost probleme care au ocolit ferma bio&co. Acest lucru afirmă că modelul de funcționare este unul demn de a fi replicat și dezvoltat, deoarece contribuie la dezvoltarea incluzivă a zonelor rurale, protejează natura și stimulează economia locală.

Baza de consumatori stabilă asigură continuitatea proiectului

Legumele produse la fermă sunt distribuite printr-un sistem de abonament lunar/anual, pe care consumatorii îl pot alege în oricare perioadă a anului. În baza acestuia, primesc legumele proaspete săptămânal, la o adresă de livrare prestabilită. Dacă unele afaceri și-au pierdut clienții din motive de distanță sau de permanență a sediului de vânzare, aceste probleme nu au afectat ferma bio&co. O bază de abonați stabili și mulțumiți de serviciile oferite, ce își asumă un angajament de un an sau chiar mai mult, aduce cu sine siguranța vânzărilor, elementară în bunul mers al lucrurilor.

ferma-sociala-trei_b

Dezvoltarea infrastructurii de livrare a venit ca un pas natural de creștere

Înainte de pandemie, punctele de livrare bio&co erau sedii de birouri (în care erau cel puțin cinci abonați), companii din HORECA și magazine - Hotelurile Ibis, Magazinul Zero Waste, Librăria Kyralina, Complexul Stejarii. Restricțiile pandemiei privind munca de acasă a înlăturat sediile companiilor din traseul de livrare, ce au fost înlocuite de adresele personale ale clienților, fapt ce a înmulțit punctele de livrare de la 20 la aprox. 75. Soluția de adoptare a livrărilor la domiciliu, pe baza unui cost de transport, a permis dezvoltarea personalului și a infrastructurii de livrare a legumelor, un precedent care a asigurat o creștere a resurselor umane și a dezvoltării modelului de afacere.

Volumul de muncă și condițiile de siguranță au asigurat o rată 0 de șomaj tehnic

Cei 25 de angajați de la fermă care provin din familii dezavantajate sau din șomaj de lungă durată au continuat să lucreze pe tot parcursul anului. Legumele cultivate au avut nevoie de îngrijirea lor, iar sistemul de muncă agricolă în solarii sau pe spații mari de pământ au permis distanțarea socială, fără a împiedica munca angajaților.

Susținerea salariaților a fost posibilă prin intermediul abonaților, dar și al sponsorilor asociației cum este cazul Fondation Solidarité Société Générale.

ferma-sociala-doi_b

În anul 2021, ne propunem o creștere mai mare a productivității, a numărului de abonați și de beneficiari. Prevedem că vor fi necesare investiții de bază, necesare pentru a împlini toate condițiile unui loc de muncă sigur pentru comunitatea vulnerabilă în care ne desfășurăm activitatea.

Ferma bio&co a fost înființată în urma cu șase ani, cu scopul de a o oferi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate și fără șanse pe piața muncii și de a crea o agricultură organică, sănătoasă atât pentru sol și mediu, cât și pentru consumator. In anul 2018, ferma a obținut certificarea ecologică, inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate, pe care le distribuie săptămânal.

Fermele sociale agricole, așa cum este și bio&co, reprezintă o soluție reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii românești și europene, precum și pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă și cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, alimentație sănătoasă, agricultură durabilă și creștere economică în mediul rural.

Vizualizat: 1801 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

05 august 2021 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plățile în avans pe data de 16 octombrie 2021. Care este condiția obligatorie pentru ca fermierii, crescătorii de animale să-și încaseze mai repede subvențiile agricole aferente acestui an?

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

05 august 2021 - 06:54

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, susține că de teama urşilor, este "din ce în ce mai greu" pentru crescătorii de animale să găsească ciobani care să meargă cu oile sau cu vitele pe munte.

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

05 august 2021 - 06:29

Recent, aproape 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și 18 din România, au tras un semnal de alarmă către toate guvernele din lume asupra faptului că Pământul și-a înrăutățit cu repeziciune ”semnele vitale”.

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii