Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

Publicat: 16 ianuarie 2021 - 08:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

Ferma bio&co își are sediul la Ciocănari, un sat cu aprox. 1.400 de locuitori în care lipsa locurilor de muncă își pune amprenta aspru asupra sărăciei și a condițiilor precare de viață. Aici, Ateliere Fără Frontiere a pus bazele unei ferme sociale, în care se cultivă anual peste 80 de varietăți de legume pe patru hectare agricole certificate bio, dintre care 4000 m2 de solarii. Legumele sunt distribuite în circuit scurt, direct către membrii abonați, în coșuri săptămânale livrate la domiciliu sau la punctele de distribuție din București.

Închiderea punctelor de distribuție ale legumelor (piețe), șomajul tehnic sau vânzările scăzute au fost probleme care au ocolit ferma bio&co. Acest lucru afirmă că modelul de funcționare este unul demn de a fi replicat și dezvoltat, deoarece contribuie la dezvoltarea incluzivă a zonelor rurale, protejează natura și stimulează economia locală.

Baza de consumatori stabilă asigură continuitatea proiectului

Legumele produse la fermă sunt distribuite printr-un sistem de abonament lunar/anual, pe care consumatorii îl pot alege în oricare perioadă a anului. În baza acestuia, primesc legumele proaspete săptămânal, la o adresă de livrare prestabilită. Dacă unele afaceri și-au pierdut clienții din motive de distanță sau de permanență a sediului de vânzare, aceste probleme nu au afectat ferma bio&co. O bază de abonați stabili și mulțumiți de serviciile oferite, ce își asumă un angajament de un an sau chiar mai mult, aduce cu sine siguranța vânzărilor, elementară în bunul mers al lucrurilor.

ferma-sociala-trei_b

Dezvoltarea infrastructurii de livrare a venit ca un pas natural de creștere

Înainte de pandemie, punctele de livrare bio&co erau sedii de birouri (în care erau cel puțin cinci abonați), companii din HORECA și magazine - Hotelurile Ibis, Magazinul Zero Waste, Librăria Kyralina, Complexul Stejarii. Restricțiile pandemiei privind munca de acasă a înlăturat sediile companiilor din traseul de livrare, ce au fost înlocuite de adresele personale ale clienților, fapt ce a înmulțit punctele de livrare de la 20 la aprox. 75. Soluția de adoptare a livrărilor la domiciliu, pe baza unui cost de transport, a permis dezvoltarea personalului și a infrastructurii de livrare a legumelor, un precedent care a asigurat o creștere a resurselor umane și a dezvoltării modelului de afacere.

Volumul de muncă și condițiile de siguranță au asigurat o rată 0 de șomaj tehnic

Cei 25 de angajați de la fermă care provin din familii dezavantajate sau din șomaj de lungă durată au continuat să lucreze pe tot parcursul anului. Legumele cultivate au avut nevoie de îngrijirea lor, iar sistemul de muncă agricolă în solarii sau pe spații mari de pământ au permis distanțarea socială, fără a împiedica munca angajaților.

Susținerea salariaților a fost posibilă prin intermediul abonaților, dar și al sponsorilor asociației cum este cazul Fondation Solidarité Société Générale.

ferma-sociala-doi_b

În anul 2021, ne propunem o creștere mai mare a productivității, a numărului de abonați și de beneficiari. Prevedem că vor fi necesare investiții de bază, necesare pentru a împlini toate condițiile unui loc de muncă sigur pentru comunitatea vulnerabilă în care ne desfășurăm activitatea.

Ferma bio&co a fost înființată în urma cu șase ani, cu scopul de a o oferi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate și fără șanse pe piața muncii și de a crea o agricultură organică, sănătoasă atât pentru sol și mediu, cât și pentru consumator. In anul 2018, ferma a obținut certificarea ecologică, inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate, pe care le distribuie săptămânal.

Fermele sociale agricole, așa cum este și bio&co, reprezintă o soluție reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii românești și europene, precum și pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă și cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, alimentație sănătoasă, agricultură durabilă și creștere economică în mediul rural.

Vizualizat: 1726 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros, la stâna unui mic crescător de ovine!

Ministrul Oros, la stâna unui mic crescător de ovine!

09 mai 2021 - 20:41

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost la sfârșitul săptămânii la stâna unui tânăr crescător de ovine. Oierul are o fermă mică de care se ocupă împreună cu familia sa.

ANSVSA: 5.594 de cazuri de pestă africană la mistreți!

ANSVSA: 5.594 de cazuri de pestă africană la mistreți!

09 mai 2021 - 08:47

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.594 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În ultima săptămână, au fost înregistrate 24 de cazuri noi de PPA la mistreți, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Interdicții ANSVSA! O nouă amenințare pentru ferme!

Interdicții ANSVSA! O nouă amenințare pentru ferme!

09 mai 2021 - 08:04

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș, în seara zilei de 6 mai 2021, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Atenție! Data limită pentru obținerea subvenției la usturoi, 3.000 euro/ha!

Atenție! Data limită pentru obținerea subvenției la usturoi, 3.000 euro/ha!

07 mai 2021 - 07:54

Cuantumul ajutorului de minimis la usturoi, pentru acest an, este de 3.000 euro/ha. Pentru a fi eligibili, legumicultorii trebuie să deţină o suprafaţă de minimum 3.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de 3 kg de usturoi de pe fiecare 10 metri pătraţi cultivaţi, să fie înregistraţi în registrele agricole ale primăriilor pe a căror rază se află culturile şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative.

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

06 mai 2021 - 20:23

Noi scheme de ajutor, lansate în acest an, de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale urmează să fie aprobate de Guvern.

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

06 mai 2021 - 19:58

În ședința Guvernului din data de 5 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează și modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

06 mai 2021 - 16:36

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în  aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema "PACTUL VERDE"!

06 mai 2021 - 15:19

Evenimentul "GREEN DEAL - PACT şi IMPACT", se va desfășura la data de 12 mai 2021, pe platforma ZOOM Pro, și este dedicat membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România (A.P.A.R.), jurnaliști, comunicatori și reprezentanți ai sectorului agricol care doresc să afle în exclusivitate, direct de la invitații speciali ai conferinţei, cele mai calde informații în ceea ce privește viitoarea reformă agricolă europeană.

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

06 mai 2021 - 09:09

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei.

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

06 mai 2021 - 08:25

Mamă și fiică din județul Olt, anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că au încasat subvenții agricole folosindu-se de acte false. Una dintre cele două femei ar fi angajată APIA Olt. Cele două și-au recunoscut vina, susține un comunicat al DNA transmis media.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii