Un crescător de vite din județul Suceava a fost trimis luna trecută în judecată de procurorii anticorupție pentru că ar fi falsificat certificatele de origine ale bovinelor cu scopul de a încasa, în anul 2016, subvenția APIA mare din zootehnie, sprijinul cuplat zootehnic taurine, cu un cuantum, în anul 2016, de 690,6164 de euro/cap de animal. Actele atestau în fals că animalele sunt înscrise în Registrul Genealogic al rasei.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- participație improprie, sub forma complicității, în formă continuată (patru acte materiale) la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată tip sprijin cuplat în sectorul zootehnic.
Concret, documentele respective, pretins a fi eliberate de o asociație de crescători de taurine, atestau în mod nereal înscrierea unor taurine în Registrul Genealogic al Rasei Aberdeen Angus, gestionat la nivel național de către asociația menționată.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 35.207 lei.
În cursul anilor 2018 și 2019, inculpatul, cu intenție, a pus la dispoziția altor patru fermieri același tip de documente pe care aceștia, fără vinovăție, le-au depus ulterior la A.P.I.A. Prin aceste demersuri fermierii au obținut pe nedrept subvenții agricole în cadrul aceleiași scheme de plată în cuantum total de 143.277 lei.
În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 178.484 lei, precizează comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, din data de 5 noiembrie 2021.
Pentru anul 2016, potrivit informațiilor furnizate de APIA pentru Agroinfo, crescătorii de vaci au încasat de la APIA, pentru taurine din rase de carne, un cuantum de 690,6164 de euro/cap de animal sprijin cuplat zootehnic, SCZ, subvenție europeană cu cea mai mare valoare, și la acest moment, pe cap de animal.