Adama
Vinasa Rompak

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Publicat: 22 septembrie 2023 - 06:58
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

Întrebarea a întrunit peste 100 de răspunsuri de la crescătorii de ovine:

oi fam_b

"Vasy Dican: Ține 100 dar să-ți fie drag de ele când le vezi, că în ziua de azi mulți le țin pentru subvenții și numa animale chinuite.

Dan Luca: Pînâ la 100 le ții tu pe ele, de la 100 la deal începi să cîștigi după ele. Dacă-i familie și le faceți voi, cu 150 de oi dai înainte, bineînțeles dacă e păsune și ceva locuri pentru fîn, dacă nu, e greu.

Ciprian Pista: Am cumpărat 700 oi, tractor utilaje, concesiune terenuri și după 4 ani de chin cu toți derbedeii și ceartă cu toți proștii, că invidia la român e mare, am decis că e mai bine să îmi țin doar 40 de plăcere. Specific, eu nu trăiesc dupa oi și nici nu poti trăi. Cine se dă mare bogătan după oi, e doar lauda. Sunt și care au după ele, dar sunt foarte puțini aceia. Ajunsesem ca banii câștigați din munca mea tot la oi să-i bag și am pus stop la totul. In 4 ani cel putin 60 mii € pierdere, dar asta este. Banii eu i-am făcut și tot eu ii refac.

Florian Gui: 200 de oi exploatate bine, vînzare mieilor, în luna mai, și mulse, trăiești bine.

Ionut Gabriel Farkas: La cum ati pus intrebarea, cred ca acum vreti sa va apucati la oi. Parerea mea e sa va grijiti de bani sau sa alegeti cu cap o alta investitie. Nu sunt oameni, devii sluga lor..etc. Acum sa revin la intrebarea dumneavostra: daca ne referim strict la oi, fara subventii, etc… 250-300 oi sunt suficiente.

Costa Giacă: Toți bani pe care ii faci cu oile, in loc sa investești în educația copiilor, ii vei investi tot în oi, așa că "vinde tată oile și da copiii la școli" !!!

Ioan Suciu: Ca sa trăiți DECENT după oi ( presupun ca știți ce însemna decent și câți bani trebuie alocați pe lună de persoană) atunci măcar 300 de capete cu condiția: să nu aveti cioban la ele, sa aveți măcar 30-40 de hectare de teren în concesiune pe care sa primiți subvenția, teren pentru nutreț, și ceva utilaje (tractor, grebla, cositoare, remorcute etc) ! Ffff important sa aveți susținerea familiei, pentru ca vor fi momente grele prin care veți trece de-a lungul anului.......Dacă sunteți dvs.singur, e fff greu cu ele ......Să fiți dispus 365 de zile pe an sa fiți lângă ele .....Nu există Sărbători, concedii, zi onomastică sau zi liberă......Dacă nu ați mai avut oi și nu vă sunt dragi, eu zic sa nu investiți bani în asa ceva .......Că sunt luni de zile în care nu aveți 5 lei venit după oi......Adica trăiți cu familia din alocație.....Banii din oi se iau când se vând miei și când intră ceva subventii ( că bănuiesc ca dvs. nu veți mulge să mai scoateți ceva din cheltuieli) De reținut că un iernat de oaie ( la Țurcana care este cea mai ușor de întreținut ) ajunge în jur de 200 de ron, în condițiile în care un miel este la o medie de 350-400 ron, deci mai mult de jumate din bani de pe miei se întorc la întreținere, atunci câștigul nu-i prea mare ......Calculați asa: la 300 de oi un venit rămas undeva la 550-600 de milioane bani vechi, bani care trebuie împărțiți pe o perioadă de 12 luni la 4 persoane! Aici se mai adaugă ceva subvenții, depinde pe ce și cate aveti și atunci lucrurile nu stau deloc roz! Trebuie sa va gândiți că banii pe care-i dați pentru achiziționarea oilor la început, nu o să-i mai vedeți niciodată înapoi grămadă și sa fie ai dvs.toti ca acuma când îi dați! Dar dacă țineți neapărat sa încercați sa vedeți pe propria dvs.investitie, faceți pasul asta! Și de om fi sănătoși, la anul pe timpul ăsta, să ne spuneți cum sta treaba .......Știu ca aveti câteva nelămuriri și semne de întrebare la ce am scris eu, dar numai după ce faceți proba personal, o sa vedeți că ce am scris eu mai sus este real......Eu va doresc multa bafta și succes în tot ce v-ati propus! Dar lucrurile de pe margine par foarte bune și ușoare, dar în realitate nu este deloc asa.......Baftă!

Pcristipp Popa: 300 de producție și să-ți fie dragi.

Laurentiu Angelica Iorga: Cred că de la 200 oi mame.

Beniamin Varcus: Depinde de randamentul rasei pe care o alegeți.

Ciprian Pista: Nu te apuca că o sa pierzi enorm de mult, stres, nu găsești oameni serioși si cheltuiala mare cu ele.

Cristian Cindea: Am avut 250 cu lapte și mai bine de 300 de toate, un singur cioban la ele și cioban foarte bun de oi. Mai am cam 60 în gard, restul le-am vândut. Nu se merită! Cu ce faci pe lapte și miei bagi în cioban și furaje iarna. Dacă mai moare câte una îi bonus la pierdere. Nu mai vorbim că nu ai timp niciodată, tot timpul este ceva de făcut la oi, nu am avut nici o subvenție pe ele și nici berbeci de origine. O mare pierdere de vreme. Noroc bun!

Marius Mindirigiu: Stai cuminte nu te calici pe viața pentru o viață prosperă angajează-te și lasă oile că ajungi muritor de forme.

Mihai Nany Hantig: 250 de oi le poti gospodari bine si ai salaru tau in casa peste pana la 300 e ok de la 300 in sus e cam greu

Isty Istvan: Nu intreba de la câte oi poti intreține o familie, aia depinde de mai multe lucruri nu de numărul oilor! Primul si primul rând depinde de dumneavoastra cum știți randuiala oilor dupa ce condiți aveți la oi si dupa ce rasa de oi aveți. Asa ca nu stie nimeni câte oi sunt de ajuns la o familie sa intreții.

Sabin Gota: Cel mai bun sfat pot să ți-l dau eu. Ține 10-12 oi cu drag și caută să-ți vină bani din altă parte.

Ioan Florin Dolcianu: Să te ajute și subvențiile pe pășune și pe oi.

Petre Jorj: Minim 1000 bucăți faci treabă.

Mihai Nastase: Vezi că oaia nu are soare, nici zile de sărbătoare: pentru a trăi decent având oi, indiferent de numărul lor, le vei duce grija 24 din 24 ."

Vizualizat: 14486 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
I. Nechifor
|
09. 23, 2023. Saturday 09:35
Bătrânii noștri spuneau așa , citez : Până la 50 cap. oi de rasă , le ții tu pe ele - peste 50 cap oi , te țin ele pe tine
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii