Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Publicat: 22 septembrie 2023 - 06:58
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

Întrebarea a întrunit peste 100 de răspunsuri de la crescătorii de ovine:

oi fam_b

"Vasy Dican: Ține 100 dar să-ți fie drag de ele când le vezi, că în ziua de azi mulți le țin pentru subvenții și numa animale chinuite.

Dan Luca: Pînâ la 100 le ții tu pe ele, de la 100 la deal începi să cîștigi după ele. Dacă-i familie și le faceți voi, cu 150 de oi dai înainte, bineînțeles dacă e păsune și ceva locuri pentru fîn, dacă nu, e greu.

Ciprian Pista: Am cumpărat 700 oi, tractor utilaje, concesiune terenuri și după 4 ani de chin cu toți derbedeii și ceartă cu toți proștii, că invidia la român e mare, am decis că e mai bine să îmi țin doar 40 de plăcere. Specific, eu nu trăiesc dupa oi și nici nu poti trăi. Cine se dă mare bogătan după oi, e doar lauda. Sunt și care au după ele, dar sunt foarte puțini aceia. Ajunsesem ca banii câștigați din munca mea tot la oi să-i bag și am pus stop la totul. In 4 ani cel putin 60 mii € pierdere, dar asta este. Banii eu i-am făcut și tot eu ii refac.

Florian Gui: 200 de oi exploatate bine, vînzare mieilor, în luna mai, și mulse, trăiești bine.

Ionut Gabriel Farkas: La cum ati pus intrebarea, cred ca acum vreti sa va apucati la oi. Parerea mea e sa va grijiti de bani sau sa alegeti cu cap o alta investitie. Nu sunt oameni, devii sluga lor..etc. Acum sa revin la intrebarea dumneavostra: daca ne referim strict la oi, fara subventii, etc… 250-300 oi sunt suficiente.

Costa Giacă: Toți bani pe care ii faci cu oile, in loc sa investești în educația copiilor, ii vei investi tot în oi, așa că "vinde tată oile și da copiii la școli" !!!

Ioan Suciu: Ca sa trăiți DECENT după oi ( presupun ca știți ce însemna decent și câți bani trebuie alocați pe lună de persoană) atunci măcar 300 de capete cu condiția: să nu aveti cioban la ele, sa aveți măcar 30-40 de hectare de teren în concesiune pe care sa primiți subvenția, teren pentru nutreț, și ceva utilaje (tractor, grebla, cositoare, remorcute etc) ! Ffff important sa aveți susținerea familiei, pentru ca vor fi momente grele prin care veți trece de-a lungul anului.......Dacă sunteți dvs.singur, e fff greu cu ele ......Să fiți dispus 365 de zile pe an sa fiți lângă ele .....Nu există Sărbători, concedii, zi onomastică sau zi liberă......Dacă nu ați mai avut oi și nu vă sunt dragi, eu zic sa nu investiți bani în asa ceva .......Că sunt luni de zile în care nu aveți 5 lei venit după oi......Adica trăiți cu familia din alocație.....Banii din oi se iau când se vând miei și când intră ceva subventii ( că bănuiesc ca dvs. nu veți mulge să mai scoateți ceva din cheltuieli) De reținut că un iernat de oaie ( la Țurcana care este cea mai ușor de întreținut ) ajunge în jur de 200 de ron, în condițiile în care un miel este la o medie de 350-400 ron, deci mai mult de jumate din bani de pe miei se întorc la întreținere, atunci câștigul nu-i prea mare ......Calculați asa: la 300 de oi un venit rămas undeva la 550-600 de milioane bani vechi, bani care trebuie împărțiți pe o perioadă de 12 luni la 4 persoane! Aici se mai adaugă ceva subvenții, depinde pe ce și cate aveti și atunci lucrurile nu stau deloc roz! Trebuie sa va gândiți că banii pe care-i dați pentru achiziționarea oilor la început, nu o să-i mai vedeți niciodată înapoi grămadă și sa fie ai dvs.toti ca acuma când îi dați! Dar dacă țineți neapărat sa încercați sa vedeți pe propria dvs.investitie, faceți pasul asta! Și de om fi sănătoși, la anul pe timpul ăsta, să ne spuneți cum sta treaba .......Știu ca aveti câteva nelămuriri și semne de întrebare la ce am scris eu, dar numai după ce faceți proba personal, o sa vedeți că ce am scris eu mai sus este real......Eu va doresc multa bafta și succes în tot ce v-ati propus! Dar lucrurile de pe margine par foarte bune și ușoare, dar în realitate nu este deloc asa.......Baftă!

Pcristipp Popa: 300 de producție și să-ți fie dragi.

Laurentiu Angelica Iorga: Cred că de la 200 oi mame.

Beniamin Varcus: Depinde de randamentul rasei pe care o alegeți.

Ciprian Pista: Nu te apuca că o sa pierzi enorm de mult, stres, nu găsești oameni serioși si cheltuiala mare cu ele.

Cristian Cindea: Am avut 250 cu lapte și mai bine de 300 de toate, un singur cioban la ele și cioban foarte bun de oi. Mai am cam 60 în gard, restul le-am vândut. Nu se merită! Cu ce faci pe lapte și miei bagi în cioban și furaje iarna. Dacă mai moare câte una îi bonus la pierdere. Nu mai vorbim că nu ai timp niciodată, tot timpul este ceva de făcut la oi, nu am avut nici o subvenție pe ele și nici berbeci de origine. O mare pierdere de vreme. Noroc bun!

Marius Mindirigiu: Stai cuminte nu te calici pe viața pentru o viață prosperă angajează-te și lasă oile că ajungi muritor de forme.

Mihai Nany Hantig: 250 de oi le poti gospodari bine si ai salaru tau in casa peste pana la 300 e ok de la 300 in sus e cam greu

Isty Istvan: Nu intreba de la câte oi poti intreține o familie, aia depinde de mai multe lucruri nu de numărul oilor! Primul si primul rând depinde de dumneavoastra cum știți randuiala oilor dupa ce condiți aveți la oi si dupa ce rasa de oi aveți. Asa ca nu stie nimeni câte oi sunt de ajuns la o familie sa intreții.

Sabin Gota: Cel mai bun sfat pot să ți-l dau eu. Ține 10-12 oi cu drag și caută să-ți vină bani din altă parte.

Ioan Florin Dolcianu: Să te ajute și subvențiile pe pășune și pe oi.

Petre Jorj: Minim 1000 bucăți faci treabă.

Mihai Nastase: Vezi că oaia nu are soare, nici zile de sărbătoare: pentru a trăi decent având oi, indiferent de numărul lor, le vei duce grija 24 din 24 ."

Vizualizat: 12988 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
I. Nechifor
|
09. 23, 2023. Saturday 09:35
Bătrânii noștri spuneau așa , citez : Până la 50 cap. oi de rasă , le ții tu pe ele - peste 50 cap oi , te țin ele pe tine
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii