Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"
Întrebarea a întrunit peste 100 de răspunsuri de la crescătorii de ovine:
"Vasy Dican: Ține 100 dar să-ți fie drag de ele când le vezi, că în ziua de azi mulți le țin pentru subvenții și numa animale chinuite.
Dan Luca: Pînâ la 100 le ții tu pe ele, de la 100 la deal începi să cîștigi după ele. Dacă-i familie și le faceți voi, cu 150 de oi dai înainte, bineînțeles dacă e păsune și ceva locuri pentru fîn, dacă nu, e greu.
Ciprian Pista: Am cumpărat 700 oi, tractor utilaje, concesiune terenuri și după 4 ani de chin cu toți derbedeii și ceartă cu toți proștii, că invidia la român e mare, am decis că e mai bine să îmi țin doar 40 de plăcere. Specific, eu nu trăiesc dupa oi și nici nu poti trăi. Cine se dă mare bogătan după oi, e doar lauda. Sunt și care au după ele, dar sunt foarte puțini aceia. Ajunsesem ca banii câștigați din munca mea tot la oi să-i bag și am pus stop la totul. In 4 ani cel putin 60 mii € pierdere, dar asta este. Banii eu i-am făcut și tot eu ii refac.
Florian Gui: 200 de oi exploatate bine, vînzare mieilor, în luna mai, și mulse, trăiești bine.
Ionut Gabriel Farkas: La cum ati pus intrebarea, cred ca acum vreti sa va apucati la oi. Parerea mea e sa va grijiti de bani sau sa alegeti cu cap o alta investitie. Nu sunt oameni, devii sluga lor..etc. Acum sa revin la intrebarea dumneavostra: daca ne referim strict la oi, fara subventii, etc… 250-300 oi sunt suficiente.
Costa Giacă: Toți bani pe care ii faci cu oile, in loc sa investești în educația copiilor, ii vei investi tot în oi, așa că "vinde tată oile și da copiii la școli" !!!
Ioan Suciu: Ca sa trăiți DECENT după oi ( presupun ca știți ce însemna decent și câți bani trebuie alocați pe lună de persoană) atunci măcar 300 de capete cu condiția: să nu aveti cioban la ele, sa aveți măcar 30-40 de hectare de teren în concesiune pe care sa primiți subvenția, teren pentru nutreț, și ceva utilaje (tractor, grebla, cositoare, remorcute etc) ! Ffff important sa aveți susținerea familiei, pentru ca vor fi momente grele prin care veți trece de-a lungul anului.......Dacă sunteți dvs.singur, e fff greu cu ele ......Să fiți dispus 365 de zile pe an sa fiți lângă ele .....Nu există Sărbători, concedii, zi onomastică sau zi liberă......Dacă nu ați mai avut oi și nu vă sunt dragi, eu zic sa nu investiți bani în asa ceva .......Că sunt luni de zile în care nu aveți 5 lei venit după oi......Adica trăiți cu familia din alocație.....Banii din oi se iau când se vând miei și când intră ceva subventii ( că bănuiesc ca dvs. nu veți mulge să mai scoateți ceva din cheltuieli) De reținut că un iernat de oaie ( la Țurcana care este cea mai ușor de întreținut ) ajunge în jur de 200 de ron, în condițiile în care un miel este la o medie de 350-400 ron, deci mai mult de jumate din bani de pe miei se întorc la întreținere, atunci câștigul nu-i prea mare ......Calculați asa: la 300 de oi un venit rămas undeva la 550-600 de milioane bani vechi, bani care trebuie împărțiți pe o perioadă de 12 luni la 4 persoane! Aici se mai adaugă ceva subvenții, depinde pe ce și cate aveti și atunci lucrurile nu stau deloc roz! Trebuie sa va gândiți că banii pe care-i dați pentru achiziționarea oilor la început, nu o să-i mai vedeți niciodată înapoi grămadă și sa fie ai dvs.toti ca acuma când îi dați! Dar dacă țineți neapărat sa încercați sa vedeți pe propria dvs.investitie, faceți pasul asta! Și de om fi sănătoși, la anul pe timpul ăsta, să ne spuneți cum sta treaba .......Știu ca aveti câteva nelămuriri și semne de întrebare la ce am scris eu, dar numai după ce faceți proba personal, o sa vedeți că ce am scris eu mai sus este real......Eu va doresc multa bafta și succes în tot ce v-ati propus! Dar lucrurile de pe margine par foarte bune și ușoare, dar în realitate nu este deloc asa.......Baftă!
Pcristipp Popa: 300 de producție și să-ți fie dragi.
Laurentiu Angelica Iorga: Cred că de la 200 oi mame.
Beniamin Varcus: Depinde de randamentul rasei pe care o alegeți.
Ciprian Pista: Nu te apuca că o sa pierzi enorm de mult, stres, nu găsești oameni serioși si cheltuiala mare cu ele.
Cristian Cindea: Am avut 250 cu lapte și mai bine de 300 de toate, un singur cioban la ele și cioban foarte bun de oi. Mai am cam 60 în gard, restul le-am vândut. Nu se merită! Cu ce faci pe lapte și miei bagi în cioban și furaje iarna. Dacă mai moare câte una îi bonus la pierdere. Nu mai vorbim că nu ai timp niciodată, tot timpul este ceva de făcut la oi, nu am avut nici o subvenție pe ele și nici berbeci de origine. O mare pierdere de vreme. Noroc bun!
Marius Mindirigiu: Stai cuminte nu te calici pe viața pentru o viață prosperă angajează-te și lasă oile că ajungi muritor de forme.
Mihai Nany Hantig: 250 de oi le poti gospodari bine si ai salaru tau in casa peste pana la 300 e ok de la 300 in sus e cam greu
Isty Istvan: Nu intreba de la câte oi poti intreține o familie, aia depinde de mai multe lucruri nu de numărul oilor! Primul si primul rând depinde de dumneavoastra cum știți randuiala oilor dupa ce condiți aveți la oi si dupa ce rasa de oi aveți. Asa ca nu stie nimeni câte oi sunt de ajuns la o familie sa intreții.
Sabin Gota: Cel mai bun sfat pot să ți-l dau eu. Ține 10-12 oi cu drag și caută să-ți vină bani din altă parte.
Ioan Florin Dolcianu: Să te ajute și subvențiile pe pășune și pe oi.
Petre Jorj: Minim 1000 bucăți faci treabă.
Mihai Nastase: Vezi că oaia nu are soare, nici zile de sărbătoare: pentru a trăi decent având oi, indiferent de numărul lor, le vei duce grija 24 din 24 ."