Carnea de miel sau de oaie ar putea deveni o raritate scumpă. Ciuma oilor, aşa cum mai este denumită pesta ovină, face ravagii în ţară. Un nou focar a răpus zeci de mii de oi. Fermierii se tem că munca lor de-o viaţă se va duce de râpă dacă boala se va extinde.
Pesta a făcut prăpăd în Timiş, într-una dintre cele mai mari ferme din vestul ţării. Imaginile cu îngroparea animalelor sunt tulburătoare. 13.000 de oi sunt aruncate claie peste grămată dintr-un TIR. Proprietarii au alertat autorităţile sanitar-veterinare imediat ce animalele au început să moară pe capete. Analizele au confirmat boala: fermierii au trebuit să sacrifice toate oile, iar pe o rază de 25 de kilometri în jurul focarului nu se mai vând şi nici nu se mai mută animale dintr-o fermă în alta. Fermierii din zonă fac ce pot să-şi salveze oile.
Pesta micilor rumegătoare ii determină pe fermieri să ia deja măsuri, ca să-și protejeze animalele. Le izolează sau limitează accesul în fermă, în plus, speră că la ei in saivan virusul mortal să nu ajungă. "E foarte riscant, suntem foarte speriaţi şi evităm contactul cu alte turme. În momentul de faţă nu se vinde, nu se cumpără", a declarat Cătălin Gruița, proprietar oi, pentru Antena 3.
Și crescătorii care vând brânzeturi de oaie la tarabă se tem că nu vor mai avea cu ce veni pe piaţă. Un kilogram de carne de miel în viu se vinde acum cu 18 lei. Sacrificat e 40 de lei kilogramul, dar prețurile ar putea sări în aer.
Suntem deja la al treilea caz de pestă ovină apărut în România anul acesta, după cele din Tulcea - când au fost sacrificate 50.000 de oi - şi Constanţa.