KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CÂT DE RENTABILĂ ESTE O STÂNĂ CU 500 DE OVINE? CE SPUN OIERII ROMÂNI!

Publicat: 19 ianuarie 2021 - 10:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA OIERILOR. Ionuț Daniel Iorga a întrebat pe un grup Facebook creat de crescătorii români de ovine cât de rentabilă este o stână cu 500 de oi. Ce i-au răspuns oierii?

postare-ovine_b

Ana Maria: Păi prima dată trebuie să-ți placă ceea ce faci, asta ii cel mai important, să ai cunoștinte în domeniu și după încă multe altele să ai teren, saivan și alte condiții, dacă te apuci de la 0 și nu ai habar, intri și-n niște datorii de nu mai ieși veci.

Murărescu Aurel: Eu am 400 si zic că sunt rentabile și am 2 ciobani.

Ioan Suciu: Prima dată, terenul, oameni, utilaje, contabil, munca 24 din 24 .....Și după un an, începe adunarea, dacă e rentabil sau nu .....Dacă nu sunteți de meserie și să știți tot ce trebuie despre oaie și dispus să stați dvs.zile,luni lângă ele, nu încercați marea neagră fără costum ...

Hristu Tase: Persoana ar trebui să se apuce de un efectiv de 30-40 oi tinere si in 4 ani daca opreste mielute si cu ce mai scoate , ca urmare a pierderilor sau îmbolnăvirilor, face 500 capete, dar porneste cu ceva experiență acumulată! Eu am o medie la mine . . . Din 10 oi in 5 ani ajunsesem la 100 (din care 5 berbeci ) si am si sacrificat an de an miei de Sfintele Paști, am avut si pierderi. La mine ponderea este 60 % mielute și 95% gemelari.

Paul Bereholschi: Ii o meserie frumoasa, cu satisfacții, dar foarte grea în timpurile astea.. Gândiți-vă de 10 ori înainte de a face pasul! Baftă!

Piticas Georgian Emil: Eu am incercat cu suffolk, texel, asaf, Palas lapte, Palas carne si s-au curățat de carcean de nu a rămas una sau mai bine zis unul.

Lau Berchiu: Dacă ai pășune și îți vezi tu cu familia de ele, trăiești decent, nu te îmbogățești.

Adina Melinte: Dacă ai experiență, teren mult in proprietate, dispozitie de a renunța la sărbători si să stai nonstop acolo, un om care sa tragă cot la cot cu tine , bani de salariu, mâncare, țigări și hainele spălate.....că toți au aceste pretenții, câini buni care să miroasă lupul.....mai continui?...?? Utilaje sau bani care să iți permită să lucrezi terenul ca să ai hrană pt animale, bani pt tratamente si vaccinuri, oameni care sa te ajute la toate astea......muuuuulte....si mai presus de toate Să IUBEȘTI ANIMALELE....nu să le privesti ca pe o sursa de venit!!!!!!!!!

Sorin Panait: Oieritul este ca APICULTURA. Trebuie să lucrezi tu TOT. Ochiul tău este obligat să VADĂ TOT, altfel..., e țeapă.

Ion Gheju: De la mine un sfat, mai bine te-ai apuca de politică, cea mai rentabila meserie din țară.

Cioranu Ionuț: Trebuie sa se gândească bine pe ce vrea sa se axeze ( lapte/ carne), trebuie sa știe dinainte in ce zona va avea ferma ( munte/ deal/ campie), si în funcție de asta să își aleagă rasa de oi potrivită.

Andrei Dorin: Dacă nu ești născut și crescut între animale, indiferent care, atunci stai liniștit că pierzi banii și te umpli de necazuri și datorii

Dogaru Neamțu Doru: Prima, îți achiziționezi celebra ghioagă de cioban pentru că vă veți da o grămadă de ghioage unii altora la coaste ca în Baltagul. Dacă ai deja o pășune asigurată cred că vei face bani frumoși fără a te îmbogăți.Trebuie să te țină cârca la muncă și să fii optimist.

Mihai Gabriel Popa: Trebuie să ai adăpost, teren, forța de muncă, piața de desfacere, foarte multă răbdare și minim 20 000 de euro / an banii tăi pentru minim 3 ani când începi să intri pe profit. Dacă nu ai experiență cu animalele, poți să uiți ce am scris mai sus, o să pierzi și banii și vei rămâne și fără animale. 500 de oi productive - fie sunt cumpărate din ales, fie sunt crescute de tine, în turma de 500 de oi poți să o duci în productivitate maxim cam în 5 ani, dar în acest timp o cam întreții (obligatoriu o sursă externă de venit). Mult succes!

Alex Costin: În primul rand trebuie să existe pasiunea pentru ramura asta a zootehniei sau, mai bine zis, să ai dragoste pentru animale, pământ. În al doilea rând, dacă nu ai avut niciodată  un număr cât de mic de oi, te sfătuiesc să acumulezi cât mai multă informație despre tot ce înseamnă oaie și să începi cu un număr mic, să vezi dacă te atrage. După o perioadă, dacă vei simți că îți dorești și mai mult și iarăși mai mult, în ciuda greutățiilor intâmpinate in drumul ăsta de fermier înseamnă că ești la un pas de reușită! Revin la ideea principală, nu încerca să fugi înainte de a învăța să mergi și privește animalele ca pe o pasiune, astfel profitul va veni de la sine!

Vasile Dumitru: Dacă vrei lapte, greu găsești cioban mulgător să fii sigur că nu te lasa bălan în plin muls. A doua problemă e dacă ai pășune alocată de primărie A treia problemă, dacă ai proprietate pămînt pentru lucerna, porumb etc. Și ar mai fi priceperea ta dacă nu ai drag de ele și le ții numai pt câștig, te paște falimentul.

Monica Marilena Ichim: În primul rand ar fi bine să-ți placă ceea ce faci. În al doilea rand, te rog să-ți iei un caiet și un pix și să-ți răspunzi la câteva intrebari:
- pe ce vă axați-carne, lapte sau mixt
-creșterea se face în mod extensiv (doar pe pășune), semiintensiv(vara-pășune, iarna-adăpost), intensiv(doar adăpost)- dacî răspunsul e unul din primele 2, ar trebui să calculați dacă pășunea este potrivită pentru numărul de animale pe care il aveți si pentru cât timp, daca raspundeti cu ultima varianta ar fi bine sa va ganditi cum obtineti mancarea pentru ele
-in cazul in raspunsul intrebarii de mai sus este semiintensiv/intensiv, vă gândiți la un adăpost ce trebuie sa asigure animalelor toate cele necesare
-cine are grija de animale si daca aveti angajati, care e salariul acestora
-cum/ce produceti si unde valorificati
-cred ca am mai zis, dar puteti sa va ganditi cum asigurati furajarea animalelor cât stau in adapost
Acum ca aveti o minima idee si vi se pare ca nu puteti duce 500 de oi, dar ar merge vreo câteva...gândiți-vă câte puteți duce. Un sfat! Nu vă bazați pe subvenții! Acestea pot fi un bonus! Dacă aveți întrebări, le aștept cu drag!
Ps: știu că nu am trecut tot, dar să-și facă omul o idee.

Moldovan Teodor: Eu ciobănesc din anii 80, pe timpul lui Ceaușescu cine avea 100 de oi era bogat, acum cu 300, 400 trăiești să nu mori de foame dacă îți calculezi toate cheltuielile fără munca ta.

Andrei Pintilie: Dacă nu ai practică, nu ești crescut în domeniul zootehniei și drag de ele, nici nu te apuca pt că la oi trebuie să fii din an în an, zi și noapte,  nu ai Paște, Crăciun, sărbători nimic, toate zilele sunt la fel și în plus ciobănia trebuie respirată.

Fila Bratosin: Eu eram la ajutorul social, am cumpărat 1 oaie de dragul copilului meu, oaia a fătat 2 meluțe și pe urmă am prins drag de ele, am cumpărat an de an până acum de am ajuns la efectivul de 500, cine știe și iubește animalele, dă de la gură lui mâncare și le cumpără la oi. Tot ce este necesar, vaccinurile, porumbul nutrețul, apa, în primul rând adăpostul, totul e să-ți placă, să fii îndrăgostit de ele, nu poți pleca în vacanțe, tu trebuie să fii în jurul lor, mai ales acum când sunt fătările, eu nu mă pot despărți de ele până nu voi mai putea duce lingura la gură, cei ce aveți oi, să vă trăiască și să aveți un an plin de bucurii!!!

Vizualizat: 1642 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

14 iunie 2021 - 16:47

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

14 iunie 2021 - 11:23

Cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2021 se reduc cu o rată de ajustare de 1,658907 %, precizează Comisia Europeană în Regulamentul (UE) din 11 iunie 2021 de stabilire a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2021.

Comunicat APIA de astăzi!

Comunicat APIA de astăzi!

14 iunie 2021 - 10:13

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 11 iunie 2021 s-a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021, inclusiv perioada de depunere cu penalități, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi, 14 iunie, pentru Agroinfo.

Bagi în animal porumb cu 1 leu/kg, vinzi vițelul cu 8-9 lei/kg și ai subvenție de 5 lei!

Bagi în animal porumb cu 1 leu/kg, vinzi vițelul cu 8-9 lei/kg și ai subvenție de 5 lei!

14 iunie 2021 - 08:56

Am dat 50 de lei pe adeverință de la medicul veterinar ca să cer subvenția la APIA pentru vaci și am primit de la APIA 20 de lei subvenție pentru toate cele 4 vaci pe care le am. Nu mi-am scos nici banii de adeverință, de unde să mai scot și hrana pentru animale, i-a scris Maria Bondar ministrului agriculturii, Adrian Oros. Micii fermieri, crescători de animale au nevoie de multă rezistență anul acesta ca să nu renunțe. A explodat prețul la hrana pentru animale, a rămas mic prețul dat de abator, iar subvențiile APIA, de nimic.

Oier mare și exportator: Prețul la maxim la ovinele românești pentru export!

Oier mare și exportator: Prețul la maxim la ovinele românești pentru export!

13 iunie 2021 - 13:21

Prețul la maxim astăzi la ovinele românești pentru export! Spune unul dintre marii fermieri români, Gigică Apostol din comuna Baia, județul Tulcea. Crescătorul de oi adaugă că e și normal ca prețul să fie mare,  furajele sunt foarte scumpe anul acesta, munca la ovine este foarte grea, costurile multe, iar crescătorul trebuie să-și scoată banii peste prețul de producție, altfel merge în pierdere și nu mai are rost să ducă ferma mai departe.

Secretar de stat MADR: Ajutorul național tranzitoriu!

Secretar de stat MADR: Ajutorul național tranzitoriu!

13 iunie 2021 - 11:27

Sumele acordate anul acesta, în contul anului trecut, pentru ajutoarele naționale tranzitorii jignesc fermierul, crescătorul român de animale, spus franc, fără ocolișuri. Este una dintre cele mai mari supărări și dezamăgiri, pentru că ANT-ul este o subvenție populară de care beneficiază numărul cel mai mare de crescători de animale, fermieri.

Comunicat Agra Asigurări: 2,9 milioane ha asigurate și peste 4500 de fermieri asigurați!

Comunicat Agra Asigurări: 2,9 milioane ha asigurate și peste 4500 de fermieri asigurați!

13 iunie 2021 - 10:23

Agra Asigurări, compania care a introdus digitalizarea în sectorul asigurărilor agricole, aniversează 5 ani de activitate în România. Bilanțul acestei perioade indică peste 4500 de fermieri asigurați cu peste 2.9 mil. ha suprafețe cultivate, 4 categorii de produse de asigurare în portofoliu.

Prețuri mai mari pe tona de grâu, rapiță și porumb!

Prețuri mai mari pe tona de grâu, rapiță și porumb!

13 iunie 2021 - 09:44

Preţul grâului la recoltă a trecut de 200 euro/tonă pentru prima dată în ultimii cinci ani. Grâul de panificaţie se vinde cu 217 euro/tonă, rapiţa cu 543 euro/tonă, iar porumbul se negociază cu 269 euro/tonă, preţuri mai mari cu 20-50% faţă de acum cinci ani, scrie Ziarul Financiar.

Anunț secretar de stat MADR: Ajutor APIA, la aprobare săptămâna viitoare în Guvern!

Anunț secretar de stat MADR: Ajutor APIA, la aprobare săptămâna viitoare în Guvern!

13 iunie 2021 - 09:20

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Marius Micu, a anunțat că săptămâna ce urmează, în ședința Guvernului, ar urma să fie aprobat un ajutor financiar așteptat cu nerăbdare de fermieri. Este vorba despre subvenția APIA de 2.000 de euro pentru legumele cultivate în spații protejate. Din păcate, tergiversarea aprobării acestei subvenții a determinat excluderea de pe lista de plată a unei culturi agricole.

Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermierii care-l critică și-i cer demisia!

Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermierii care-l critică și-i cer demisia!

13 iunie 2021 - 08:28

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat, în direct la Agro TV, săptămâna aceasta, ce le răspunde fermierilor, crescătorilor de animale care-l critică și-i cer demisia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Ghinion...

Ghinion...
Un porc se uită la o priză. Detalii