ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CÂT DE RENTABILĂ ESTE O STÂNĂ CU 500 DE OVINE? CE SPUN OIERII ROMÂNI!

Publicat: 19 ianuarie 2021 - 10:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA OIERILOR. Ionuț Daniel Iorga a întrebat pe un grup Facebook creat de crescătorii români de ovine cât de rentabilă este o stână cu 500 de oi. Ce i-au răspuns oierii?

postare-ovine_b

Ana Maria: Păi prima dată trebuie să-ți placă ceea ce faci, asta ii cel mai important, să ai cunoștinte în domeniu și după încă multe altele să ai teren, saivan și alte condiții, dacă te apuci de la 0 și nu ai habar, intri și-n niște datorii de nu mai ieși veci.

Murărescu Aurel: Eu am 400 si zic că sunt rentabile și am 2 ciobani.

Ioan Suciu: Prima dată, terenul, oameni, utilaje, contabil, munca 24 din 24 .....Și după un an, începe adunarea, dacă e rentabil sau nu .....Dacă nu sunteți de meserie și să știți tot ce trebuie despre oaie și dispus să stați dvs.zile,luni lângă ele, nu încercați marea neagră fără costum ...

Hristu Tase: Persoana ar trebui să se apuce de un efectiv de 30-40 oi tinere si in 4 ani daca opreste mielute si cu ce mai scoate , ca urmare a pierderilor sau îmbolnăvirilor, face 500 capete, dar porneste cu ceva experiență acumulată! Eu am o medie la mine . . . Din 10 oi in 5 ani ajunsesem la 100 (din care 5 berbeci ) si am si sacrificat an de an miei de Sfintele Paști, am avut si pierderi. La mine ponderea este 60 % mielute și 95% gemelari.

Paul Bereholschi: Ii o meserie frumoasa, cu satisfacții, dar foarte grea în timpurile astea.. Gândiți-vă de 10 ori înainte de a face pasul! Baftă!

Piticas Georgian Emil: Eu am incercat cu suffolk, texel, asaf, Palas lapte, Palas carne si s-au curățat de carcean de nu a rămas una sau mai bine zis unul.

Lau Berchiu: Dacă ai pășune și îți vezi tu cu familia de ele, trăiești decent, nu te îmbogățești.

Adina Melinte: Dacă ai experiență, teren mult in proprietate, dispozitie de a renunța la sărbători si să stai nonstop acolo, un om care sa tragă cot la cot cu tine , bani de salariu, mâncare, țigări și hainele spălate.....că toți au aceste pretenții, câini buni care să miroasă lupul.....mai continui?...?? Utilaje sau bani care să iți permită să lucrezi terenul ca să ai hrană pt animale, bani pt tratamente si vaccinuri, oameni care sa te ajute la toate astea......muuuuulte....si mai presus de toate Să IUBEȘTI ANIMALELE....nu să le privesti ca pe o sursa de venit!!!!!!!!!

Sorin Panait: Oieritul este ca APICULTURA. Trebuie să lucrezi tu TOT. Ochiul tău este obligat să VADĂ TOT, altfel..., e țeapă.

Ion Gheju: De la mine un sfat, mai bine te-ai apuca de politică, cea mai rentabila meserie din țară.

Cioranu Ionuț: Trebuie sa se gândească bine pe ce vrea sa se axeze ( lapte/ carne), trebuie sa știe dinainte in ce zona va avea ferma ( munte/ deal/ campie), si în funcție de asta să își aleagă rasa de oi potrivită.

Andrei Dorin: Dacă nu ești născut și crescut între animale, indiferent care, atunci stai liniștit că pierzi banii și te umpli de necazuri și datorii

Dogaru Neamțu Doru: Prima, îți achiziționezi celebra ghioagă de cioban pentru că vă veți da o grămadă de ghioage unii altora la coaste ca în Baltagul. Dacă ai deja o pășune asigurată cred că vei face bani frumoși fără a te îmbogăți.Trebuie să te țină cârca la muncă și să fii optimist.

Mihai Gabriel Popa: Trebuie să ai adăpost, teren, forța de muncă, piața de desfacere, foarte multă răbdare și minim 20 000 de euro / an banii tăi pentru minim 3 ani când începi să intri pe profit. Dacă nu ai experiență cu animalele, poți să uiți ce am scris mai sus, o să pierzi și banii și vei rămâne și fără animale. 500 de oi productive - fie sunt cumpărate din ales, fie sunt crescute de tine, în turma de 500 de oi poți să o duci în productivitate maxim cam în 5 ani, dar în acest timp o cam întreții (obligatoriu o sursă externă de venit). Mult succes!

Alex Costin: În primul rand trebuie să existe pasiunea pentru ramura asta a zootehniei sau, mai bine zis, să ai dragoste pentru animale, pământ. În al doilea rând, dacă nu ai avut niciodată  un număr cât de mic de oi, te sfătuiesc să acumulezi cât mai multă informație despre tot ce înseamnă oaie și să începi cu un număr mic, să vezi dacă te atrage. După o perioadă, dacă vei simți că îți dorești și mai mult și iarăși mai mult, în ciuda greutățiilor intâmpinate in drumul ăsta de fermier înseamnă că ești la un pas de reușită! Revin la ideea principală, nu încerca să fugi înainte de a învăța să mergi și privește animalele ca pe o pasiune, astfel profitul va veni de la sine!

Vasile Dumitru: Dacă vrei lapte, greu găsești cioban mulgător să fii sigur că nu te lasa bălan în plin muls. A doua problemă e dacă ai pășune alocată de primărie A treia problemă, dacă ai proprietate pămînt pentru lucerna, porumb etc. Și ar mai fi priceperea ta dacă nu ai drag de ele și le ții numai pt câștig, te paște falimentul.

Monica Marilena Ichim: În primul rand ar fi bine să-ți placă ceea ce faci. În al doilea rand, te rog să-ți iei un caiet și un pix și să-ți răspunzi la câteva intrebari:
- pe ce vă axați-carne, lapte sau mixt
-creșterea se face în mod extensiv (doar pe pășune), semiintensiv(vara-pășune, iarna-adăpost), intensiv(doar adăpost)- dacî răspunsul e unul din primele 2, ar trebui să calculați dacă pășunea este potrivită pentru numărul de animale pe care il aveți si pentru cât timp, daca raspundeti cu ultima varianta ar fi bine sa va ganditi cum obtineti mancarea pentru ele
-in cazul in raspunsul intrebarii de mai sus este semiintensiv/intensiv, vă gândiți la un adăpost ce trebuie sa asigure animalelor toate cele necesare
-cine are grija de animale si daca aveti angajati, care e salariul acestora
-cum/ce produceti si unde valorificati
-cred ca am mai zis, dar puteti sa va ganditi cum asigurati furajarea animalelor cât stau in adapost
Acum ca aveti o minima idee si vi se pare ca nu puteti duce 500 de oi, dar ar merge vreo câteva...gândiți-vă câte puteți duce. Un sfat! Nu vă bazați pe subvenții! Acestea pot fi un bonus! Dacă aveți întrebări, le aștept cu drag!
Ps: știu că nu am trecut tot, dar să-și facă omul o idee.

Moldovan Teodor: Eu ciobănesc din anii 80, pe timpul lui Ceaușescu cine avea 100 de oi era bogat, acum cu 300, 400 trăiești să nu mori de foame dacă îți calculezi toate cheltuielile fără munca ta.

Andrei Pintilie: Dacă nu ai practică, nu ești crescut în domeniul zootehniei și drag de ele, nici nu te apuca pt că la oi trebuie să fii din an în an, zi și noapte,  nu ai Paște, Crăciun, sărbători nimic, toate zilele sunt la fel și în plus ciobănia trebuie respirată.

Fila Bratosin: Eu eram la ajutorul social, am cumpărat 1 oaie de dragul copilului meu, oaia a fătat 2 meluțe și pe urmă am prins drag de ele, am cumpărat an de an până acum de am ajuns la efectivul de 500, cine știe și iubește animalele, dă de la gură lui mâncare și le cumpără la oi. Tot ce este necesar, vaccinurile, porumbul nutrețul, apa, în primul rând adăpostul, totul e să-ți placă, să fii îndrăgostit de ele, nu poți pleca în vacanțe, tu trebuie să fii în jurul lor, mai ales acum când sunt fătările, eu nu mă pot despărți de ele până nu voi mai putea duce lingura la gură, cei ce aveți oi, să vă trăiască și să aveți un an plin de bucurii!!!

Vizualizat: 1959 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Date oficiale MADR! Câte ferme mici de vaci au dispărut în decurs de 7 ani?!

Date oficiale MADR! Câte ferme mici de vaci au dispărut în decurs de 7 ani?!

10 august 2022 - 11:54

Din 2013 până-n 2020, au dispărut 213.752 de mici ferme de creștere a vacilor, cu efective între 1-10 capete bovine, susține o analiză a Ministerului Agriculturii, concepută pentru Planul Național Strategic 2023-2027.

Document MADR: Ajutor național tranzitoriu (ANT) ovine/caprine 27 euro/cap animal!

Document MADR: Ajutor național tranzitoriu (ANT) ovine/caprine 27 euro/cap animal!

10 august 2022 - 09:38

Ministerul Agriculturii estimează în setul de documente atașate Planului Național Strategic 2023-2027 cuantumul ajutorului național tranzitoriu, ANT, pentru crescătorii de ovine/caprine. Suma pe cap de animal, conform documentului obținut de Agroinfo, ar urma să fie începând din 2023, de anul viitor, 27 euro/cap de animal.

MADR ASTĂZI: Suprafața agricolă distrusă de secetă!

MADR ASTĂZI: Suprafața agricolă distrusă de secetă!

09 august 2022 - 20:21

Ministerul Agriculturii anunță în fiecare zi situația suprafețelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor.

Creşte preţul laptelui din cauza secetei prelungite!

Creşte preţul laptelui din cauza secetei prelungite!

09 august 2022 - 19:08

Crescătorii de vaci de lapte din Franţa anunţă o creştere iminentă a preţului la lapte din cauza secetei care a redus sursele de hrană pentru animale. Fermierii cred că vor urma creşteri în cascadă pentru toate produsele lactate.

Ministrul DAEA ASTĂZI: Programul de măsuri pentru fermieri, crescători animale!

Ministrul DAEA ASTĂZI: Programul de măsuri pentru fermieri, crescători animale!

09 august 2022 - 18:42

Ministrul Petre Daea a condus în data de 9 august 2022, la sediul MADR, ședința Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, în prezența tuturor membrilor care fac parte din această structură, anunță MADR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Utilajele agricole mai scumpe!

Utilajele agricole mai scumpe!

09 august 2022 - 18:12

Utilajele agricole, mai scumpe din cauza creșterii prețului oțelului! Anunță astăzi europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlament European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Agricultura de precizie indiferent de utilajul folosit: Noul kit Climate FieldView de la Bayer oferă toate datele privind calitatea și cantitatea producție încă din momentul recoltării! Un interviu cu Fabian Bădescu, Climate Field Product Specialist

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii