FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CÂT DE RENTABILĂ ESTE O STÂNĂ CU 500 DE OVINE? CE SPUN OIERII ROMÂNI!

Publicat: 19 ianuarie 2021 - 10:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA OIERILOR. Ionuț Daniel Iorga a întrebat pe un grup Facebook creat de crescătorii români de ovine cât de rentabilă este o stână cu 500 de oi. Ce i-au răspuns oierii?

postare-ovine_b

Ana Maria: Păi prima dată trebuie să-ți placă ceea ce faci, asta ii cel mai important, să ai cunoștinte în domeniu și după încă multe altele să ai teren, saivan și alte condiții, dacă te apuci de la 0 și nu ai habar, intri și-n niște datorii de nu mai ieși veci.

Murărescu Aurel: Eu am 400 si zic că sunt rentabile și am 2 ciobani.

Ioan Suciu: Prima dată, terenul, oameni, utilaje, contabil, munca 24 din 24 .....Și după un an, începe adunarea, dacă e rentabil sau nu .....Dacă nu sunteți de meserie și să știți tot ce trebuie despre oaie și dispus să stați dvs.zile,luni lângă ele, nu încercați marea neagră fără costum ...

Hristu Tase: Persoana ar trebui să se apuce de un efectiv de 30-40 oi tinere si in 4 ani daca opreste mielute si cu ce mai scoate , ca urmare a pierderilor sau îmbolnăvirilor, face 500 capete, dar porneste cu ceva experiență acumulată! Eu am o medie la mine . . . Din 10 oi in 5 ani ajunsesem la 100 (din care 5 berbeci ) si am si sacrificat an de an miei de Sfintele Paști, am avut si pierderi. La mine ponderea este 60 % mielute și 95% gemelari.

Paul Bereholschi: Ii o meserie frumoasa, cu satisfacții, dar foarte grea în timpurile astea.. Gândiți-vă de 10 ori înainte de a face pasul! Baftă!

Piticas Georgian Emil: Eu am incercat cu suffolk, texel, asaf, Palas lapte, Palas carne si s-au curățat de carcean de nu a rămas una sau mai bine zis unul.

Lau Berchiu: Dacă ai pășune și îți vezi tu cu familia de ele, trăiești decent, nu te îmbogățești.

Adina Melinte: Dacă ai experiență, teren mult in proprietate, dispozitie de a renunța la sărbători si să stai nonstop acolo, un om care sa tragă cot la cot cu tine , bani de salariu, mâncare, țigări și hainele spălate.....că toți au aceste pretenții, câini buni care să miroasă lupul.....mai continui?...?? Utilaje sau bani care să iți permită să lucrezi terenul ca să ai hrană pt animale, bani pt tratamente si vaccinuri, oameni care sa te ajute la toate astea......muuuuulte....si mai presus de toate Să IUBEȘTI ANIMALELE....nu să le privesti ca pe o sursa de venit!!!!!!!!!

Sorin Panait: Oieritul este ca APICULTURA. Trebuie să lucrezi tu TOT. Ochiul tău este obligat să VADĂ TOT, altfel..., e țeapă.

Ion Gheju: De la mine un sfat, mai bine te-ai apuca de politică, cea mai rentabila meserie din țară.

Cioranu Ionuț: Trebuie sa se gândească bine pe ce vrea sa se axeze ( lapte/ carne), trebuie sa știe dinainte in ce zona va avea ferma ( munte/ deal/ campie), si în funcție de asta să își aleagă rasa de oi potrivită.

Andrei Dorin: Dacă nu ești născut și crescut între animale, indiferent care, atunci stai liniștit că pierzi banii și te umpli de necazuri și datorii

Dogaru Neamțu Doru: Prima, îți achiziționezi celebra ghioagă de cioban pentru că vă veți da o grămadă de ghioage unii altora la coaste ca în Baltagul. Dacă ai deja o pășune asigurată cred că vei face bani frumoși fără a te îmbogăți.Trebuie să te țină cârca la muncă și să fii optimist.

Mihai Gabriel Popa: Trebuie să ai adăpost, teren, forța de muncă, piața de desfacere, foarte multă răbdare și minim 20 000 de euro / an banii tăi pentru minim 3 ani când începi să intri pe profit. Dacă nu ai experiență cu animalele, poți să uiți ce am scris mai sus, o să pierzi și banii și vei rămâne și fără animale. 500 de oi productive - fie sunt cumpărate din ales, fie sunt crescute de tine, în turma de 500 de oi poți să o duci în productivitate maxim cam în 5 ani, dar în acest timp o cam întreții (obligatoriu o sursă externă de venit). Mult succes!

Alex Costin: În primul rand trebuie să existe pasiunea pentru ramura asta a zootehniei sau, mai bine zis, să ai dragoste pentru animale, pământ. În al doilea rând, dacă nu ai avut niciodată  un număr cât de mic de oi, te sfătuiesc să acumulezi cât mai multă informație despre tot ce înseamnă oaie și să începi cu un număr mic, să vezi dacă te atrage. După o perioadă, dacă vei simți că îți dorești și mai mult și iarăși mai mult, în ciuda greutățiilor intâmpinate in drumul ăsta de fermier înseamnă că ești la un pas de reușită! Revin la ideea principală, nu încerca să fugi înainte de a învăța să mergi și privește animalele ca pe o pasiune, astfel profitul va veni de la sine!

Vasile Dumitru: Dacă vrei lapte, greu găsești cioban mulgător să fii sigur că nu te lasa bălan în plin muls. A doua problemă e dacă ai pășune alocată de primărie A treia problemă, dacă ai proprietate pămînt pentru lucerna, porumb etc. Și ar mai fi priceperea ta dacă nu ai drag de ele și le ții numai pt câștig, te paște falimentul.

Monica Marilena Ichim: În primul rand ar fi bine să-ți placă ceea ce faci. În al doilea rand, te rog să-ți iei un caiet și un pix și să-ți răspunzi la câteva intrebari:
- pe ce vă axați-carne, lapte sau mixt
-creșterea se face în mod extensiv (doar pe pășune), semiintensiv(vara-pășune, iarna-adăpost), intensiv(doar adăpost)- dacî răspunsul e unul din primele 2, ar trebui să calculați dacă pășunea este potrivită pentru numărul de animale pe care il aveți si pentru cât timp, daca raspundeti cu ultima varianta ar fi bine sa va ganditi cum obtineti mancarea pentru ele
-in cazul in raspunsul intrebarii de mai sus este semiintensiv/intensiv, vă gândiți la un adăpost ce trebuie sa asigure animalelor toate cele necesare
-cine are grija de animale si daca aveti angajati, care e salariul acestora
-cum/ce produceti si unde valorificati
-cred ca am mai zis, dar puteti sa va ganditi cum asigurati furajarea animalelor cât stau in adapost
Acum ca aveti o minima idee si vi se pare ca nu puteti duce 500 de oi, dar ar merge vreo câteva...gândiți-vă câte puteți duce. Un sfat! Nu vă bazați pe subvenții! Acestea pot fi un bonus! Dacă aveți întrebări, le aștept cu drag!
Ps: știu că nu am trecut tot, dar să-și facă omul o idee.

Moldovan Teodor: Eu ciobănesc din anii 80, pe timpul lui Ceaușescu cine avea 100 de oi era bogat, acum cu 300, 400 trăiești să nu mori de foame dacă îți calculezi toate cheltuielile fără munca ta.

Andrei Pintilie: Dacă nu ai practică, nu ești crescut în domeniul zootehniei și drag de ele, nici nu te apuca pt că la oi trebuie să fii din an în an, zi și noapte,  nu ai Paște, Crăciun, sărbători nimic, toate zilele sunt la fel și în plus ciobănia trebuie respirată.

Fila Bratosin: Eu eram la ajutorul social, am cumpărat 1 oaie de dragul copilului meu, oaia a fătat 2 meluțe și pe urmă am prins drag de ele, am cumpărat an de an până acum de am ajuns la efectivul de 500, cine știe și iubește animalele, dă de la gură lui mâncare și le cumpără la oi. Tot ce este necesar, vaccinurile, porumbul nutrețul, apa, în primul rând adăpostul, totul e să-ți placă, să fii îndrăgostit de ele, nu poți pleca în vacanțe, tu trebuie să fii în jurul lor, mai ales acum când sunt fătările, eu nu mă pot despărți de ele până nu voi mai putea duce lingura la gură, cei ce aveți oi, să vă trăiască și să aveți un an plin de bucurii!!!

Vizualizat: 1689 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

23 septembrie 2021 - 07:12

Un nou Regulament UE publicat în Jurnalul oficial UE pe 22 septembrie 2021 instituie obligativitatea crescătorilor de animale ale căror ferme sunt în sistem ecologic de a ține registre detaliate privind regimul alimentar al animalelor, perioadele de pășunat, tratamentele veterinare, originea animalelor, intrarea în exploatație sau ieșirea din exploatație.

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

23 septembrie 2021 - 06:21

Un nou Regulament european, REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1691 AL COMISIEI de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice obligă apicultorii să țină registre cu operațiunile efectuate în stupi și o hartă a zonelor utilizate.

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

22 septembrie 2021 - 20:33

Un crescător de animale din județul Teleorman a renunțat la ovine, iar acum crește peste 300 de capre. Rasă autohtonă, Carpatina românească. Capra este vaca omului sărac, spune crescătorul. Din turma de capre reușește să-și întrețină familia. Chiar dacă sunt multe necazuri în zootehnia din România, iar subvențiile sunt puține și sumele mici, Tonel Roșu nu se vaietă.

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

22 septembrie 2021 - 18:35

Eveniment! A XXIV-a ediție a Târgului Național AgriCultura își va deschide porțile pe 30 septembrie.

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

22 septembrie 2021 - 16:19

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole, mai precis prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cuantumul ajutorului este de la 600.000 euro/proiect la 1,5 milioane euro/proiect.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii