Suprapopularea cu urși a pădurilor din România are consecințe enorme în societatea noastră. „Ne costă vieți omenești. În ultimul deceniu, România a înregistrat cel mai mare număr de victime ale prădătorilor din toată Uniunea Europeană - peste 20 de oameni uciși și 200 răniți”, a atras atenția europarlamentarul Carmen Avram, în Plenul Parlamentului de la Strasbourg, miercuri, 23 noiembrie 2022.
„Cu pădure de patru ori mai puțină decât Suedia, România are de cinci ori mai mulți urși decât ea. Nemaigăsind hrană, ies din păduri, traversează șosele, produc accidente și intră în curțile oamenilor, în magazine, școli, blocuri și spitale”, a mai spus Carmen Avram.
Dezbaterea din PE a avut loc pe marginea unei rezoluții, prin care se solicită o mai bună gestionare și monitorizare a efectivelor de urși, lupi și alte carnivore mari, care, scăpate de sub control, produc fermierilor europeni pagube imense.
Deși România are o situaţie specială, cu cel mai mare efectiv de urși din Uniunea Europeană, solicitările ei repetate, de a fi găsită o soluție la nivel european, au fost ignorate.
Aceasta inacțiune ne costa prea mult. „Ne costă turme decimate, ferme închise, sate părăsite și tradiții milenare, protejate UNESCO, pe cale de dispariție. Ne costă pierderea biodiversității, a pășunilor și a peisajelor montane.
Ne costă degradarea unui animal - ursul - care din «rege al pădurilor», a ajuns un căutător prin gunoaie”, a conchis eurodeputatul Carmen Avram.
Managementul si protecția urșilor și a lupilor sunt reglementate la nivel european prin Directiva Habitate. Fiind animale protejate, controlarea efectivelor nu se poate face fără derogări, care însă implică proceduri greoaie. O altă soluție eficientă ar fi redeschiderea Directivei, dar, în UE, opiniile sunt mai degrabă ostile acestei măsuri.
În cazul fermelor, singura formă de sprijin financiar pentru prevenirea și combaterea pagubelor produse de prădători este Politica Agricolă Comună.
Rezoluția PE, votată pe 24 noiembrie, solicită, în premieră, compensații financiare pentru pierderi, sub forma ajutoarelor de stat.
Intervenția VIDEO integrală poate fi urmărită aici: