SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că perioada de reținere în ferme a bovinelor se încheie, pentru acest an, la data de 15 decembrie 2020. Astfel, crescătorii de bovine vor intra la plata subvențiilor din zootehnie abia după această dată, cel mai probabil, prin ianuarie 2021.
Conform informațiilor furnizate de APIA pentru AGROINFO, fermierii care beneficiază de sprijin cuplat pentru bivolițe de lapte, taurine de carne și vaci de lapte, sunt obligați să mențină în ferme animalele declarate în cererea unică APIA, depusă în acest an, până la data de 15 decembrie 2020. Atunci se încheie perioada de reținere.
Sprijin cuplat pentru creșterea bivolițelor
Crescătorii menţin bivolițele de lapte solicitate pentru SCZ până la data de 15.12.2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca proprietarul animalelor sa râmână solicitantul.
Sprijin cuplat pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora (SCZ-TC)
Crescătorii menţin animalele, solicitate SCZ-TC pentru categoria vaci din rase de carne și vaci metise cu rase de carne, până la data de 15.12.2020 inclusiv (finalul perioadei de reținere) în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca solicitantul să fie proprietarul animalelor.
Sprijin cuplat pentru creșterea vacilor de lapte (SCZ-VL)
Crescătorii menţin animalele solicitate pentru SCZ-VL până la data de 15.12.2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.
Așadar, până la data de 15 decembrie 2020, plățile APIA pentru acești fermieri sunt blocate.
Ce înseamnă perioadă de reținere?
Perioadă de reţinere – perioada în care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plată APIA, trebuie reținut în exploataţia inclusiv în evidențele acesteia, pentru care a depus cererea unică de plată sau transferat în alte exploatații ale solicitantantului sau în exploatațiile asociațiilor /cooperativelor / grupurilor de producători, inclusiv în evidențele acestora, în care a fost transferat temporar pentru pășunat, explică APIA.
Sunt eligibili pentru plata sprijinului cuplat zootehnic, crescătorii care au animale înscrise/înregistrate în registrele genealogice ale raselor la secțiunea principală sau suplimentară.
Pentru anul 2020, APIA nu a stabilit încă valoarea pe cap de animal pentru sprijinul cuplat acordat în sectorul bovine. Vă reamintim cuantumul pentru acest sprijin, aferent anului 2019:
Sprijin cuplat bivolițe de lapte 164,5207 euro/cap de animal = 781,4075 lei/cap de animal
Sprijin cuplat vaci de lapte 379,7155 euro/cap = 1.803,4967 lei/cap de animal
Sprijin cuplat taurine din rase de carne și metișii acestora 237,4446 euro/cap = 1.127,7668 lei/cap de animal
Valorile ne-au fost comunicate de către APIA. Crescătorii au primit plata în lei la un curs de 4,7496 lei pentru un euro.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.