Adama
Agreena
AGRICOVER

Calendarul apicultorului în luna mai!

Publicat: 13 mai 2024 - 07:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucrări în stupină în această lună! Locul apicultorului în această lună este în stupină, rolul lui fiind, ca prin tot ceea ce face corect și la timp, să asigure desfășurarea nestânjenită a tuturor activităților din stupi, numai așa, finalul așteptat – miere multă și de calitate, se va înfăptui.

Începutul lunii mai trebuie să găsească familiile de albine în plină dezvoltare. Lărgirea cuibului este o acțiune care se desfășoară periodic, la câteva zile. Lărgirea periodică a cuibului, la început cu faguri crescuți, buni pentru depunerea ouălor este o operațiune care a fost declanșată poate chiar din luna martie. Oricum, în aprilie a fost pe agenda de lucru ca urgența nr. 1. Asigurarea spațiului de depunere a ouălor se face prin spargerea cuibului, adică introducerea periodică a ramelor în mijlocul ramelor cu puiet. Pe măsură ce aceste rame sunt umplute cu ouă, se vor introduce alte rame. De preferință ramele trebuie să fie de culoare mai închisă, din care au mai eclozionat și alte generații de puiet. Dacă, inițial, lărgirea s-a făcut lateral sau bilateral față de centrul cuibului, de acum se sparge cuibul, la mijloc, cu unul sau doi faguri introduși separat între două rame cu puiet. Acolo unde puterea familiilor permite și în funcție de evoluția culesului de nectar și polen, se pot introduce rame cu faguri artificiali la clădit, tot prin spargerea cuibului sau lateral de cuib. Fagurii artificiali, utilizați la lărgirea cuibului, se recomandă a fi dați la crescut o dată cu înflorirea pomilor fructiferi (de obicei la data înfloririi cireșului). Nu este indicat a se introduce mai multe rame o dată.

apicultori-wall-street_b

Familiile slabe, care sunt un balast pentru stupină, pot fi ajutate cu faguri cu puiet căpăcit, gata de eclozionare, ridicați din familiile foarte puternice sau puternice. Prin aceasta, se previne la familiile donatoare, roitul. De asemenea familiile slabe se pot unifica.

Este important să utilizăm la nivel optim, potențialul natural al albinelor de secreție a cerii – potențial puternic manifestat în această lună – pentru a asigura zestrea de faguri ai stupinei. Înlocuirea anuală a 2/3 sau chiar 1/2 din totalul fagurilor este o manieră de lucru foarte bună prin care se evită perpetuarea unor agenți patogeni. Folosirea ramelor clăditoare pe lângă faptul că aduce un plus de ceară, ajută la combaterea parazitului Varroa jobsconi, prin recoltarea fagurilor din aceste rame, cu puiet de trântor căpăcit.

Pregătirea și derularea acțiunilor de stupărit pastoral, vizează cu precădere marele cules de la salcâm. Ar fi de amintit că imediat după identificarea vetrei temporare, transportul stupilor și răspândirea lor pe noul amplasament, se va proceda la anunțarea Primăriei din localitatea pe raza căreia se află stupina sau stupinele.

Numai astfel, luate în evidență, familiile de albine vor putea fi protejate în cazul aplicării unor tratamente fitosanitare cu substanțe toxice pentru albine, eventualelor pierderi consecutive, nerespectării normelor de combatere a dăunătorilor din agricultură sau silvicultură, vor putea fi revendicate în fața organelor abilitate să vegheze la respectarea prevederilor care reglementează activitatea de stupărit pastoral.

Pentru stimularea pontei, cât și clădirea ramelor se vor face hrăniri stimulative cu sirop de zahăr în proporție de: zahăr: apă -1:1. În nici un caz în sirop nu se va introduce streptomicina sau alte antibiotice. Orice fel de hrăniri a familiilor de albine vor fi sistate cu cel puțin 10 zile înainte de declanșarea culesului.

Începerea creșterii primei serii de mătci pentru formarea roiurilor, înlocuirea mătcilor necorespunzătoare din stupină și totodată începerea producerii lăptișorului de matcă, pentru apicultorii interesați de valorificarea acestui produs.

Recoltarea fagurilor, extracția, condiționarea și depozitarea mierii, sunt acțiuni care trebuie să se desfășoare în condiții de igiena perfectă, în cazul în care culesul este intens, se vor recolta succesiv, doar acei faguri cu miere ce a fost capacită pe cel puțin 1/3 din suprafața ramei. Descăpăcirea și centrifugarea fagurilor, strecurarea, spumuirea și depozitarea mierii, se vor face în spații (camere) curate, având grijă să nu depreciem calitatea produsului. Vasele și uneltele cu care se lucrează (corpuri de stupi, cuțite sau furculițe de descăpăcit, tăvi, site, centrifuga, bidoanele, alte vase) vor fi atent curățate și dezinfectate înainte de utilizare și vor fi bine spălate după fiecare acțiune.

Depozitarea mierii, până la vânzarea ei, se va face în camere curate și uscate.

Asigurarea rezervelor de polen prin folosirea colectoarelor de polen.

Acțiuni sanitar-veterinare: în luna mai se pot manifesta unele boli ale albinelor, de aceea supravegherea stării de sănătate este la ordinea zilei. În cazul familiilor bolnave se aplică tratamentul pentru combaterea nosemozei, a puietului varoos, precum și loca europeană și americană sau a celorlalte boli constatate.

Trebuie reținut faptul că albinele bolnave nu aduc profit în stupină, ci produc pierderi, iar măsurile de prevenire a bolilor se cer a fi executate acum, ca și pe tot parcursul sezonului activ, conform zicalei: „este mai ușor și mai ieftin să previi, decât să combați”.

Alte lucrări:

Dezinfecția atelierului stupinei, a tuturor uneltelor și utilajelor pentru extracția mierii;
Uscarea polenului;
Însămânțările de plante melifere;
Întreținerea semănăturilor;
Prevenirea intoxicațiilor;
Acțiuni organizatorice:

Pregătirea vetrelor în masivele melifere;

Organizarea transporturilor la masive melifere și polenizarea culturilor;

Procurarea de recipienți/butoaie necesare conservării și livrării mierii.

Informații obținute de Agroinfo de la Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM)

Vizualizat: 570 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

10 octombrie 2024 - 06:27

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ținută la Palatul Victoria, că măsurile de sprijin acordate fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, de la începutul anului și până acum, însumează 1,91 miliarde de euro, în această sumă este inclusă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie.

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

09 octombrie 2024 - 19:19

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

09 octombrie 2024 - 15:27

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024.

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

09 octombrie 2024 - 13:00

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în dezbatere, pe site-ul ministerului transferă sume de la o schemă de ajutor pentru apicultori la alta, cu scopul de a nu se pierde fondurile europene din cadrul Programului apicol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

Indiferent de conjunctură, fermierii se gândesc la modernizare, iar investiţiile sunt cele care cresc potenţialul oricărei ferme şi afaceri în agricultură. Interviu cu Leontin Coca, director vânzări Mewi, în standul de la Agraria 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Detectiv particular...

Detectiv particular...
Un bilet de pe uşa unui renumit detectiv particular: Detalii