Sunt subvenții APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023, pentru care plata este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agroinfo a obținut informații de la APIA cu termenele din martie 2024 și schemele de plată pentru care trebuie depuse acte la APIA în martie 2024.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT - OREZ
Fermierii care au solicitat în 2023 această plată:
- valorifică o producţie minimă de 4.500 kg/ha orez pe bază de factură sau pe baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. În situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator, acesta face dovada procesării producţiei proprii prin documente contabile interne;
- fac dovada că utilizează sămânţă certificată însoţită de documentul oficial de calitate a seminţei, certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 149/2010 privind comercializarea seminţelor de cereale, cu modificările şi completările ulterioare. Factura de achiziţie a seminţelor este însoţită de documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea «sămânţă admisă pentru însămânţare», sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea «Necesar propriu» şi «Interzisă comercializarea» sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE privind echivalenţa inspecţiilor în câmp la culturile producătoare de seminţe, efectuate în ţări terţe, şi echivalenţa seminţelor produse în ţări terţe, cu modificările şi completările ulterioare sau eticheta
oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.
Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare este 31 martie a anului următor anului de cerere curent, deci 31 martie 2024.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT - FRUCTE – PRUNE, MERE, CIREȘE, VIȘINE, CAISE ȘI PIERSICE
Sprijinul cuplat pentru venit prevăzut la alin. anterior se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectar:
a) 5,6 tone la prune;
b) 7,8 tone la mere;
c) 4,4 tone cireşe şi vişine;
d) 4,7 tone caise;
e) 5 tone la piersice.
Dovada comercializării fructelor pentru consum în stare proaspătă și/sau către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.
Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi fac dovada industrializării producţiei proprii în cantităţile menționate anterior prin documente contabile interne.
Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare prevăzute la alin. anterioare este 31 martie a anului următor anului de cerere, deci 31 martie 2024.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT - PRODUCERE SĂMÂNȚĂ PLANTE FURAJERE
Sprijinul cuplat pentru venit prevăzut la alin. anterior se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectar:
a) 1.000 kg – golomăț;
b) 700 kg - mazăre furajeră;
c) 600 kg - măzăriche;
d) 800 kg - sparcetă;
e) 150 kg – trifoi roșu;
f) 150 kg – facelia.
g) utilizează sămânţa certificată oficial din categoriile prebază, bază şi certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 155/2010 privind producerea în vederea comercializării şi comercializarea seminţelor de plante furajere, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerinţele specifice pentru producerea, certificarea şi comercializarea seminţelor de cereale, plante oleaginoase şi pentru fibre şi plante furajere în România.
Factura de achiziţie a seminţelor este însoţită de documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea «sămânţă admisă pentru însămânţare», sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunile «Necesar propriu» şi «Interzisă comercializarea» sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.
În cazul loturilor semincere, fermierul prezintă următoarele documente: factura sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor, din care să reiasă comercializarea cantităților minime, către cultivatori de plante furajere ale căror exploataţii sunt situate pe teritoriul naţional sau factura pentru servicii multiplicare sămânţă, pentru oricare din următoarele plante furajere: golomăț, mazăre furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi roșu și facelia, emisă către menţinătorul sau deţinătorul soiului, din care să reiasă că i-a livrat cantitățile minime/ha prevăzute anterior.
În situaţia în care factura pentru servicii multiplicare este emisă către deţinătorul soiului, prezintă şi contractul dintre menţinătorul şi deţinătorul soiului.
Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare prevăzute la alin. anterioare este 31 martie a anului următor anului de cerere, 31 martie 2024.
AJUTOR NAŢIONAL TRANZITORIU PENTRU CÂNEPĂ PENTRU FIBRĂ - ANT 3
Pentru cultura de cânepă, fermierul trebuie să prezinte până la data de 31 martie inclusiv a anului următor anului de cerere acte doveditoare privind livrarea, respectiv proces-verbal de receptie, factura, bon fiscal, fila/filele din carnetul de comercializare.
De la 1 martie 2024, APIA ar urma să deschidă sesiunea de primire a cererilor unice de plată pentru subvențiile pe hectar și cap animal aferente acestui an de cerere.