Potrivit calendarului estimativ afișat pe site-urile Ministerului Agriculturii și al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), măsura DR 30 Sprijin instalare tânărul fermier, Plan Național Strategic 2023-2027, va fi deschisă luna viitoare, în iunie, pentru depunerea cererilor de finanțare. Valoarea sprijinului este de până la 70.000 euro/fermier, 100% nerambursabil.
Alocarea orientativă, precizată în calendar, este de 250.691.764 euro.
Definiție tânăr fermier: Conform art. 2 din R (UE) nr. 1305/ 2013, (1) „tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații, explică AFIR.
Conform PNS 2023-2027, tinerii fermieri care accesează DR 30 Sprijin instalare tineri fermieri pot obține până la 70.000 euro/fermier sprijin 100% nerambursabil pentru instalarea tinerilor fermieri.
În cadrul intervenției vor fi încurajați tinerii care dețin un nivel de pregătire profesională și competențe adecvate care să asigure gestionarea eficientă a exploatației prin elaborarea și implementarea unor proiecte durabile în zonele rurale. Tinerii care dețin formare și competențe adecvate vor asigura adaptarea la o agricultură rezilientă și inovativă prin promovarea tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului și eficientizarea utilizării resurselor naturale și desfășurarea unei activități agricole competitive.
Principiile privind selecția proiectelor
În cadrul intervenției vor fi prioritizate planurile de afaceri ale tinerilor cu un nivel de calificare superior, care au în vedere realizarea comasării prin preluarea de exploatații, deținerea în proprietate a exploatației, promovarea unor tehnologii și tehnici de producție moderne cu impact redus asupra mediului, eficientizarea utilizării și gestionarea adecvată a resurselor, instalarea fermierilor în zona montană.
Beneficiarii eligibili sunt tinerii fermieri.
Condiții de eligibilitate:
Solicitantul se încadrează în definiția tânărului fermier;
Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
Solicitantul propune prin Planul de afaceri să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO;
Solicitantul prezintă un plan de afaceri viabil care va cuprinde:
• situația inițială a exploatației;
• obiectivele și acțiunile ce urmează a fi dezvoltate de solicitant;
• investițiile vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil;
• calendarul de implementare al planului de afaceri.
Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă.
Solicitantul se instalează pentru prima data ca tânăr fermieri și nu a mai beneficiat de sprijin prin PNDR 2014-2020 sau PNS, indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.
Cheltuieli eligibile
Toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile, inclusiv costurile pentru capitalul de lucru, cadastrare, achiziționare de teren în procent maxim de 10% din valoarea sprijinului, cu respectarea legislației naționale și europene în vigoare.
achiziția de animale vii
achiziția de teren sau material biologic
construcția de clădiri utilizate în cadrul fermei
echipamente, utilaje, mijloace de transport specializate
capital de lucru (salarii)
cheltuieli de marketing și consultanță
Sprijinul public nerambursabil maxim este de 70.000 Euro. Rata sprijinului este de 100%.
Plata se efectuează în două tranșe și se acordă:
• 75% la semnarea contractului de finanțare și
• 25% după implementarea Planului de afaceri.
surse: Plan Național Strategic 2023-2027, AFIR, Fabrica de consultanță