Cum calculează APIA suma pe care o primesc crescătorii de bovine care au accesat anul acesta eco-schema Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, intervenția PD-27 din PS 2023-2027? Baza de calcul se găsește în Ordinul MADR 278/2024.
Baza de calcul pentru eco-schemele în sectorul zootehnic, este următoarea:
a) sprijinul nu se acordă pentru un efectiv mai mare decât efectivul de animale estimat de beneficiar în cererea de plată pentru fiecare exploatație înregistrată cu cod ANSVSA în BND, pe perioada unui an de angajament;
b) dacă efectivul de animale estimat în cererea de plată depășește efectivul de animale solicitat în decontul anual, nu se aplică nici o sancțiune, iar valoarea sprijinului se calculează la efectivul anual solicitat în deconturile justificative;
c) Efectivul anual eligibil la plată reprezintă baza de calcul pentru stabilirea sumei de plată fără penalizări (valoare fără reduceri/sancțiuni) exprimată în euro/lei.
d) Efectivul anual eligibil la plată reprezintă pentru categoria bovine (eco-schema PD-27) efectivul eligibil la plată determinat din decontul anual pentru fiecare exploatație înregistrată cu cod ANSVSA în BND pe perioada unui an de angajament. Efectivul anual eligibil la plată determinat în baza documentelor justificative depuse, nu poate fi mai mare decât efectivul solicitat în decontul respectiv.
e) Suma eligibilă la plată finală, exprimată în euro/lei, se stabilește după aplicarea tuturor reducerilor și sancțiunilor (dacă este cazul).
f) Efectivul eligibil reprezintă efectivul solicitat în decontul anual, conform documentelor din care s-au scăzut efectivele neeligibile, din decontul anual.
Efectiv eligibil = efectiv eligibil conform documentelor - efectiv neeligibil
În categoria de efectiv neeligibile se încadrează animalele sacrificate de necesitate și mortalitățile;
g) Beneficiarii plății compensatorii aferentă eco-schemei sector zootehnic pentru efectivul de animale aflat sub angajament utilizează o exploatație cu cod ANSVSA amplasată pe pășune.
h) În categoria de efectiv neeligibile se încadrează animalele care fac obiectul deconturilor justificative depuse pentru PD-07 sau PD-08 în același an de angajament.
Calcularea sancțiunilor se realizează la nivel de exploatație cu cod ANSVSA.
Sistemul de sancțiuni aplicabil pentru cererile de plată aferente eco-schemei în sectorul zootehnic - Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, intervenția PD-27, din PS 2023-2027, se stabilește ținând cont de următoarele 3 categorii de sancțiuni, care se aplică în următoarea ordine, la suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancționare:
A. sancțiuni administrative în ceea ce privește efectivul de animale solicitat în decontul justificativ;
B. sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor generale de eligibilitate, a standardului minim și a standardului pentru condiții superioare de bunăstare;
C. sancțiuni pentru nerespectarea condiționalității.
Fermierul nu va fi sancționat în cazurile în care nu a fost în măsură să-și respecte angajamentele sau condițiile de eligibilitate ca urmare a cazurilor de forță majoră și circumstanțe excepționale, dacă a prezentat documente justificative în acest sens, conform legislației în vigoare.
Fermierul va beneficia de plată pentru efectivul eligibil la data producerii cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale.
Sancțiuni administrative în ceea ce privește efectivul de animale solicitat în decontul justificativ
Sancțiuni administrative în ceea ce privește efectivul de animalele solicitat în decontul justificativ se aplică pentru efectivele neeligibile, respectiv pentru efectivele care nu respectă condițiile de eligibilitate. În categoria de efectiv neeligibil se încadrează animalele care fac obiectul PD-07 sau PD- 08 în același an de angajament, animalele sacrificate de necesitate și mortalitățile.
Sancțiunile administrative în ceea ce privește efectivul de animalele solicitate se calculează pe baza efectivului solicitat anual din decontul justificativ (echivalent UVM) și a efectivului anual eligibil la plată (echivalent UVM) pentru eco-schema prevăzută în Secțiunea 9 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024 și fiecare exploatație cu cod ANSVSA, după formula: Procent rezultat = (efectivul solicitat - efectivul anual eligibil la plată)/ efectivul anual eligibil la plată x 100.
În cazul în care, în urma controalelor administrative și/sau a controalelor efectuate la fața locului, diferența între efectivul solicitat și efectivul anual eligibil la plată este un număr de animale mai mic sau egal cu 3 UVM, iar efectivul de animale solicitat (echivalent UVM) în decontul/deconturile anuale depășește efectivul de animale anual eligibil la plată (echivalent UVM), valoarea sprijinului se calculează pe baza efectivului de animale anual eligibil la plată (echivalent UVM).
În cazul în care, în urma controalelor administrative și/sau a controalelor efectuate la fața locului, diferența între efectivul solicitat și efectivul anual eligibil la plată este un număr de animale mai mare de 3 UVM, iar efectivul de animale solicitat (echivalent UVM) în decontul/deconturile anuale depășește efectivul de animale anual eligibil la plată (echivalent UVM), valoarea totală a sprijinului la care are dreptul beneficiarul în cadrul sprijinului pentru anul de cerere în cauză se reduce astfel:
a) cu 2,5%, dacă procentul stabilit în conformitate cu al doilea paragraf din secțiunea 1A nu depășește 10%;
b) cu 5%, dacă procentul stabilit în conformitate cu al doilea paragraf din secțiunea 1A este mai mare de 10%, dar nu mai mare de 20%;
c) cu 10% dacă procentul stabilit în conformitate cu al doilea paragraf din secțiunea 1A este mai mare de 20%, dar nu mai mare de 30%;
d) cu 15% dacă procentul stabilit în conformitate cu al doilea paragraf din secțiunea 1A este mai mare de 30%, dar nu mai mare de 40%;
e) cu 20% dacă procentul stabilit în conformitate cu al doilea paragraf din secțiunea 1A este mai mare de 40%, dar nu mai mare de 50%;
f) dacă procentul stabilit în conformitate cu al doilea paragraf din secțiunea 1A depășește 50%, nu se acordă sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în anul de cerere în cauză.
La calculul sancțiunilor administrative în ceea ce privește efectivul solicitat în decontul/ deconturile justificative nu se vor lua în considerare neconformitățile privind respectarea condițiilor superioare de bunăstare
Sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor generale de eligibilitate, a standardului minim și a standardului pentru condiții superioare de bunăstare
Sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor generale de eligibilitate:
Se respinge plata compensatorie aferentă exploatației pentru care beneficiarul nu își asumă voluntar angajamentul anual cu privire la cerințele specifice de bunăstare a animalelor;
Se respinge plata compensatorie aferentă eco-schemei în cazul în care beneficiarul nu se încadrează în categoria fermier activ, conform 18 - 25 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024.
Se respinge plata compensatorie aferentă exploatației dacă exploatația nu are alocat un cod ANSVSA în BND / nu este autorizată/înregistrată sanitar-veterinar conform legislației în vigoare.
Se respinge plata compensatorie aferentă exploatației pentru nedesfășurarea activității de pășunat extensiv utilizând o exploatație cu cod ANSVSA amplasată pe pășune (pajiști permanente și/sau pajiști temporare.
Se respinge plata compensatorie aferentă exploatației cu cod ANSVSA dacă nu se respectă încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha.
Sancțiuni pentru nerespectarea standardului minim:
Efectivele pentru care nu se respectă condițiile de bază (standardele minime) sunt excluse de la plată.
Sancțiuni pentru nerespectarea standardului de condiții superioare de bunăstare
Se respinge plata compensatorie aferentă exploatației pentru neprezentarea Caietului de pășunat.